Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapin sesonkityöläiset ovat kuin yhtä perhettä – nyt he surevat, kun kausi päättyy

Lapin hiihtokeskukset eivät tulisi toimeen ilman sesonkityöläisiä, sellaisia kuten Leen Tuugen ja Eemeli Harinen. Pian he palaavat taas etelään.

Ura
 
Jukka Gröndahl HS
Turkulainen kokki Eemeli Harinen Kaunispään huipulla. Harinen on Saariselällä töissä ensimmäistä kertaa, mutta haluaisi palata ensi talveksi.
Turkulainen kokki Eemeli Harinen Kaunispään huipulla. Harinen on Saariselällä töissä ensimmäistä kertaa, mutta haluaisi palata ensi talveksi. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Leen Tuugen kaartelee lumilaudallaan kohti hyppyriä. Nyt ei nähdä tailgrabia, backflippiä tai muita näyttäviä temppuja, pelkkä hallittu ollie-hyppy HS:n kuvaa varten.

Pääsiäinen on ohitettu ja Saariselän rinteet hiljenemässä. Huhtikuun lopussa hiihtokausi päättyy ja hiihdonopettaja Leen Tuugen suuntaa etelään.

Sitten elämä on täysin auki. Taas kerran.

Leen Tuugen, 31, on kotoisin Tallinnasta. Hän opiskeli kirjanpitoa ja työskenteli sen jälkeen kasinossa ja toimistossa. Iltaisin hän pelasi jääkiekkoa.

"Se oli tylsää elämää. Vakityö, lätkä, kodin sisustaminen."

Tuugen päätti vaihtaa alaa. Netistä hän löysi Vierumäen urheiluopiston englanninkielisen Sports and leisure management -linjan, josta valmistuu liikunnanohjaajaksi.

Tuugen oli harrastanut lautailua Virossa, ja opintojensa aikana hän kokeili hiihdonopettajan töitä Messilässä. Se kolahti.

Valmistuttuaan hän haki töihin Lappiin. Nyt päättymässä on Tuugenin neljäs peräkkäinen talvi Saariselän rinteissä.

Tällä kertaa hän tuli Lappiin marraskuun lopussa.

Lappi elää turismista ja kausityöläisistä

 Vuonna 2014 Lapissa tilastoitiin 2,4 miljoonaa yöpymistä. Kotimaisten matkailijoiden osuus oli lähes 60 prosenttia. Ulkomailta eniten turisteja tulee Britanniasta, Saksasta, Venäjältä ja Ranskasta. Venäläisten määrä laski vuonna 2014.

 Matkailu työllistää Lapissa vuosittain lähes 5 000 henkeä.

 Kausityöläisiä palkataan talvisesongiksi yleensä noin tuhat. Eniten töitä on tarjolla tunturikeskusten hotelleissa ja ravintoloissa sekä Rovaniemellä.

 Suuri osa kausityöläisistä on alle 30-vuotiaita ja perheettömiä. Joukossa on myös keski-iän ylittäneitä, joiden lapset ovat muuttaneet kotoa.

 Kausityöläisen työnkuva voi olla monipuolinen. Oppaan tehtäviin voi liittyä moottorikelkkailua ja lumikenkäilyä.

 Työntekijöitä Lappiin välittävät henkilöstövuokrausfirmat. Töitä

voi kysellä myös työ- ja elinkeinotoimistosta tai suoraan hiihtokeskuksissa toimivista yrityksistä.

 Pisimmillään työtä on tarjolla puoleksi vuodeksi, mutta monet tulevat vain kevätkaudeksi.

Lähteet: Lapin liitto, Staffpointin resurssipäällikkö Veli-Pekka Ahola, Lapin te-toimiston palvelujohtaja Kaija Kukkola.

"Ensin piti opetella taas itse laskemaan", Tuugen kertoo. Hymy leviää päivettyneille kasvoille.

Laskeminen, erityisesti lumilautailu, on ehkä suurin syy siihen, miksi Tuugen haluaa viettää talvensa Lapissa vuodesta toiseen.

Työ on kuitenkin paljon muutakin kuin laskemista.

He tanssivat tonttuasuissa turisteille. He sekoittavat minttukaakaota monodiskossa. He opettavat hiihtoa farkkuasuiselle britille, joka ei ole koskaan nähnyt puhdasta lunta. He kaitsevat hiihtohullujen vanhempien muksuja lapsiparkissa.

He ovat sesonkityöntekijöitä, kausityöläisiä, joita ilman Lapin hiihtokeskukset eivät tulisi toimeen. Tarkkoja lukuja ei ole tilastoitu, mutta kaikkiaan kausityöläisiä on tunturien keskuksissa arviolta yli tuhat.

Kaksi viidestä palaa Lappiin uudestaan, kuten Leen Tuugen. Suuri osa sesonkilaisista on alle kolmekymppisiä sinkkuja, mutta joukossa on myös esimerkiksi keski-ikäisiä naisia, jotka palaavat ruuhkavuosien jälkeen keikkahommiin pohjoiseen.

Henkilöstövuokrausyhtiö Staffpointin välittämistä kausityöntekijöistä kolme neljästä on suomalaisia, loput pääosin Virosta.

"Virolaisten osuus kasvaa. Meillä on Tallinnassa oma toimisto", kertoo Staffpointin resurssipäällikkö Veli-Pekka Ahola.

Kielitaito on Lapissa tarpeen, vaikka tänä talvena venäläisten määrä on laskenut roimasti. Sen sijaan turisteja on riittänyt esimerkiksi Britanniasta ja Aasian maista.

Leen Tuugen opettaa hiihtoa suomeksi, viroksi, venäjäksi ja englanniksi.

Tuugen saapui Saariselälle marraskuussa kaamosaikaan. Ennen kauden avaamista hän kunnosti rinteitä, rakensi hyppyreitä ja viritti turvaverkkoja paikalleen.

Varsinainen hiihtokausi alkoi joulukuussa, ja ensimmäiset ruuhkapiikit iskivät jouluna ja uutenavuotena.

Tuugenin työpäivät alkavat usein aamukahdeksalta, kun hän ajaa moottorikelkalla korjaamaan hyppyreitä. Kello 10 avataan hiihtokoulu.

Laskettelun ja lautailun opettaminen on Tuugenin päätyö, mutta välillä hän hoitaa hissejä ja työskentelee vuokraamossa ja pahimpaan ruuhka-aikaan kantaa vaikka astioita kahvilassa.

Kiireisinä päivinä paidan saa vaihtaa useamman kerran eikä syömään meinaa ehtiä, vaikka ulkohommissa energiaa kuluu valtavasti.

"Lastaan taskuihin suklaata", Tuugen sanoo.

Hiihtokoulu menee kiinni viideltä. Sen jälkeen Tuugen käy usein vielä korjailemassa hyppyreitä. Ja jos valoa riittää, hän saattaa jäädä hetkeksi laskemaan. Tänä talvena Tuugen on kokeillut muun muassa leijahiihtoa.

Elämä on yksinkertaista. Tuugen asuu muutaman muun kausityöläisen kanssa hiihtokoulun yhteydessä olevan ravintolan yläkerrassa. Työmatkaa on parikymmentä metriä.

"Porukka on kuin yhtä perhettä."

Jouluna tehtiin normaali työpäivä, ja illalla mentiin Saariselällä asuvan työkaverin kotiin viettämään joulujuhlaa.

Jos vapaapäiviä on useampi peräkkäin, Tuugen käy esimerkiksi Levillä lautailemassa. Tai Ivalossa pilkkimässä. Tänä talvena hän lensi pari kertaa Helsinkiin. Ystäviinsä Tuugen pitää yhteyttä Skypen ja Facebookin avulla.

Virolainen hiihdonopettaja Leen Tuugen on ollut Saariselällä jo neljä talvea. Ensi syksyn suunnitelmat ovat auki.
Virolainen hiihdonopettaja Leen Tuugen on ollut Saariselällä jo neljä talvea. Ensi syksyn suunnitelmat ovat auki.

Tuugen viettää Lapissa kuutisen kuukautta marraskuusta vappuun. Kauden jälkeen hän matkustaa lomailemaan jonnekin Eurooppaan, kuten Berliiniin tai Budapestiin.

Hänen mukaansa kausitöissä tienaa vähän paremmin kuin hanttihommissa etelässä.

"Ei tässä rikastu, mutta toisaalta ei ehdi kuluttaakaan mitään."

Loman jälkeen hän alkaa etsiä Helsingistä tai Etelä-Suomesta keikkatöitä. Yhtenä kesänä Tuugen ajoi taksia Helsingissä.

"Se oli elämäni kamalimpia kokemuksia. Asiakkaat kuvittelevat, että kaikki kuskit osaavat ulkoa Helsingin kaikki kadut. Sitten he kiusaavat, jos et tunne osoitetta", Tuugen sanoo.

Toisena kesänä hän oli rakentamassa kelluvaa saunaa Loviisan seudulla. Se oli hauskaa.

Paluu etelään vaatii aina vähän totuttelua.

"On outoa nähdä niin paljon ihmisiä ja autoja. Pari päivää menee tuijotellessa."

Tuugen ei osaa vielä sanoa, palaako hän ensi talvena Lappiin.

"Alppejakin voisi kokeilla."

Räntäsade vihmoo vasten kasvoja Kaunispään huipulla Saariselän kylän kupeessa. Tänne Eemeli Harinen, 22, suuntaa melkein päivittäin, vaikka illalla olisi edessä raskas työpäivä ravintolan keittiön paistopisteessä.

Harinen on turkulainen kokki, joka on viettänyt tämän talven sesonkitöissä Saariselällä.

Viime syksynä Harinen pääsi siviilipalveluksesta Turun Sibelius-museossa ja etsi töitä Turusta. Kun niitä ei löytynyt, ystävä tokaisi, että jokaisen pitäisi kokeilla kerran sesonkitöitä Lapissa.

Eniten kausityöläisiä tarvitaan juuri Lapin hotelleissa ja ravintoloissa. Harinen löysi nopeasti työpaikan tuttunsa kautta. Pian hän istui jo bussissa matkalla pohjoiseen.

Viisi päivää ennen joulua Harinen aloitti Pirkon pirtin keittiössä. Hän ei ollut koskaan ennen käynyt Saariselällä.

Tammikuussa oli vähän hiljaisempi jakso, mutta muuten talvi on ollut kiireinen. Helmikuussa tulivat hiihtolomalaiset ja maaliskuussa firmojen porukat. Sitten olikin pääsiäinen, jolloin hotellit olivat taas täynnä. Turisteja maailman eri kolkista on virrannut tasaisesti pitkin talvea.

Pöytiin on kannettu poropastramia, pariloitua lohitartaria, Lapin kaloja, poroburgereita.

Pirkon pirtissä on yli sata asiakaspaikkaa, mutta hommat hoituvat kiireisimpiä viikkoja lukuun ottamatta kahden kokin voimin. Toinen hoitaa kylmät alkuruoat, jälkiruoat ja pizzat, toinen paistaa. Harinen on pääasiassa paistanut.

Lämpötila paistopisteessä nousee helposti yli neljäänkymmeneen asteeseen, ja työpäivät venyvät yli kymmentuntisiksi.

"Tauko pidetään sitten, kun asiakkaat on ruokittu. Asiakkaalle ei sanota, että sori, kokki meni nyt tauolle", Harinen sanoo.

Pirkon pirtti on joka päivä auki kello 15–23. Ennen vuoroa tehdään esivalmistelut. Keitetään kastikkeet, pilkotaan lisukkeet, leikataan lihasta kalvot ja jänteet.

Vuoro venyy loppusiivouksineen usein yli puolen yön. Hariselle kertyy töitä helposti yli 60 tuntia viikossa.

"Olen tottunut tekemään paljon töitä. Tällainen työnteko tuntuu paljon terveellisemmältä kuin akateeminen päivystäminen museossa."

Eemeli Harinen asuu työsuhdeasunnossa, joka on Pirkon pirtin sisarravintolan Petronellan kellarissa. Kämppää kutsutaan "bunkkeriksi". Nimi on osuva: muutaman neliön ikkunattomassa kopissa on sänky ja pieni työpöytä. Lumilauta mahtuu eteiseen.

Työporukasta on tullut melkein kuin toinen perhe. Vapaita vietetään yhdessä, ja jouluna kokoonnuttiin pitkän työpäivän jälkeen jouluaterialle.

Ravintolaväki on viikonloppuisin aina töissä, joten vapaapäivät osuvat usein alkuviikkoon. Silloin Harinen lähtee koko päiväksi lautailemaan ja käy illalla testaamassa muita ravintoloita.

"Ostin heti alussa kausikortin rinteisiin."

Ensikertalaiselle parasta sesonkityössä on uutuudenviehätys.

"Tykkään asettua tuntemattomiin tilanteisiin. Myös työporukan ja kausityöläisten yhteisöllisyys on ollut positiivista."

Palkat ovat Harisen mukaan "piirun verran" paremmat kuin etelässä. Runsaiden ylitöiden ansiosta talvesta kertyy vähän säästöjä.

"Kaverini vitsaili, että pohjoisessa se Roope Ankkakin rikastui."

Harinen on poistunut Lapista vain kerran kevään aikana, kun hän kävi siskonsa lapsen ristiäisissä kotiseudulla Kokkolassa.

Pian koko Saariselkä taas hiljenee, kun talvituristit ja kausityöläiset lähtevät etelään.

Harisella on tiedossa tuurauspesti Turussa. Välissä hän lähtee viikoksi lomalle Irlantiin.

Entä ensi talvi? Pestistä Pirkon pirtissä on ollut jo alustavasti puhetta.

"Tämä on siinä määrin mun juttu, että voisin tehdä toisenkin sesongin. Miksei kolmannenkin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!