Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten jaksaa töissä, jos henkilökohtainen kriisi vie voimat?

Ura
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Henkilökohtaiset ongelmat heijastuvat työntekoon.
Henkilökohtaiset ongelmat heijastuvat työntekoon.

Vanhempi konstaapeli Riina Miettinen purskahti työpaikallaan itkuun loppuvuonna 2013. Hän oli silloin hoitanut syöpää sairastanutta äitiään liki kaksi vuotta yhdessä veljensä kanssa.

Hoitojen sivuvaikutuksista kärsivän äidin auttaminen ja kahden kotitalouden pyörittäminen olivat imeneet voimat, vaikka Miettinen oli ollut alkuvuoden vuorotteluvapaalla.

"Aiemmin olin pyrkinyt siihen, ettei töissä tiedetä yksityiselämästäni, mutta nyt helpotti, kun kerroin työpaikalla tilanteestani. Häpesin, että en jaksa töissä ja työn jälki kärsi."

Häpeän tunne on kriisin keskellä yleinen, koska ihmisillä on voimakas tarve pärjätä yksin, sanoo johtava työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää Terveystalosta.

Äidin sairastuminen vei Riina Miettisen sairauslomalle.
Äidin sairastuminen vei Riina Miettisen sairauslomalle.

Hän muistuttaa, että työntekijää on vaikea tukea, jos omasta tilanteesta ei pysty puhumaan työpaikalla.

"Jos ajattelee, että viimeiseen asti on selvittävä yksin, voi pohtia, mitä se hyödyttää."

Riina Miettinen sai lopulta nopeasti apua työterveydestä ja pääsi tekemään 80-prosenttista työaikaa.

Hän kehuu työpaikkansa ilmapiiriä. "Esimieskin ymmärsi tilanteeni ja oli joustava."

Tilapäinen poissaolo perhesyistä on työsopimuslain mukaan sallittua työntekijälle, kertoo Työterveyslaitoksen palvelukeskuksen johtaja Kari-Pekka Martimo. Laki ei kuitenkaan velvoita maksamaan poissolon ajalta palkkaa, vaikka moni työnantaja niin tekeekin.

Muut työajan joustot ja vapaat sekä työtehtävien mahdolliset muutokset ovat työnantajasta kiinni.

Martimo kehottaa kertomaan työpaikalla, jos oma energia on vähissä. Esimiehiä koulutetaan myös työkykyyn ja sen ongelmiin liittyvissä asioissa. Monille työpaikoille on luotu varhaisen tuen toimintamalleja työkyvyn tukemista varten.

"Esimiehelle pitää antaa mahdollisuus auttaa. Hän voi tuoda esiin erilaisia työn joustomahdollisuuksia, joista työntekijä ei välttämättä edes tiedä. Työkaveritkin haluavat usein tukea", Martimo toteaa.

Hän muistuttaa, että apua voi hakea monesta eri paikasta: työterveyshuollosta, työsuojeluvaltuutetulta, luottamusmieheltä ja isoilla työpaikoilla henkilöstöhallinnostakin.

"Lainsäädäntö on luonut monia rakenteita, joita ei aina hoksata käyttää tukena. Myös yrittäjän on mahdollista hankkia itselleen kattavat työterveyspalvelut."

Jos läheisen sairastumisen tai muun kriisitilanteen vuoksi joutuu ottamaan paljon palkatonta vapaata, se voi käydä kukkaron päälle, Martimo myöntää.

Pia Lemmetty on joutunut miettimään usein talousasioita vaihdettuaan töitä lapsen sairauden vuoksi. Aiemmin hän työskenteli johtajana it-yhtiössä, nyt hän on yrittäjä.

Pia Lemmetty on tyttärensä omaishoitaja ja yrittäjä.
Pia Lemmetty on tyttärensä omaishoitaja ja yrittäjä.

Lemmetty on vaikeaa, perinnöllistä lihassairautta potevan tyttärensä omaishoitaja. Lapsi on nyt 7-vuotias.

"Kun tyttäreni sairaus todettiin, päivät täyttyivät kuntoutuksesta eikä töihin palaaminen ollut mahdollista. Yrittäjänä minun ei ole pakko työskennellä 40 tuntia viikossa, vaan pääsen mukaan esimerkiksi tyttären terapiakäynneille", Lemmetty kertoo.

Lemmetty pyörittää työkseen Mamwork-yritystä, joka välittää esimerkiksi hoitovapaalla olevia asiantuntijoita tilapäistöihin. Lisäksi hänellä on lastentarvikkeita myyvä verkkokauppa, ja hän toimii osa-aikaisena opettajana ammattikorkeakoulussa.

"Tämä työjärjestely on kuin korttitalo tai seitin kutomista. Etuna on se, että voin tehdä töitä netin kautta esimerkiksi sairaalan kahviossa."

"Omaishoitajuus ei ole kenenkään unelmaduuni. Jos sairastun, voin menettää omaishoidon tuen. Toisaalta on ollut pakko priorisoida asiat, ja turha hötkyily on jäänyt pois", Lemmetty kertoo.

Hänen tulonsa ovat pudonneet palkkatyöajoista selvästi. Omaishoidon tuki on pieni, eikä eläkettäkään kerry kovin paljon.

Riina Miettisen äidin syöpä uusiutui, ja hän kuoli viime vuoden toukokuussa. Rankka loppuvaihe toi Miettiselle akuutin stressireaktion ja paniikkikohtauksia. Hän jäi sairauslomalle.

Artikkeliin liittyvät

Heinäkuussa Miettinen palasi töihin osapäiväisesti.

"Psykologi osasi hommansa, ilman häntä en olisi vieläkään töissä. Paluu töihin oli ensin vaikeaa, mutta sain toisaalta töiden avulla ajatukset pois omasta tilanteesta. Se nopeutti toipumista", hän kertoo.

Miettinen tekee edelleen lyhennettyä työaikaa, sillä toipuminen on kesken. Viime syksynä hän vaihtoi työpaikkaa Lohjalta Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle.

"Olen edelleen väsynyt, ja töissä tuntuu välillä raskaalta. Oma-aloitteisuus on hukassa. Asiat pitää tehdä rauhallisesti."

Uudessa työpaikassa Miettisestä tuli työsuojelun varavaltuutettu. Hän kokee, että omista kokemuksista on pestissä hyötyä.

"Nyt osaan auttaa muitakin työhyvinvointiasioissa ja aistin ongelmat helposti."

Yrittäjänä toimivalla Pia Lemmetyllä ei ole esimiestä tai työtovereita, mutta hän on saanut vertaistukea muun muassa yrittäjäyhteisöiltä sekä muiden erityislasten perheiltä.

Lemmetty on erityislasten vanhempien Leijonaemot-yhdistyksen puheenjohtaja.

"Omaa jaksamistani on auttanut se, että olen voinut tehdä vapaaehtoistyötä kodin ulkopuolella. Jokaisen pitää löytää oma tapansa toimia."

Myös säännöllinen liikunnan harrastaminen on auttanut Lemmettyä jaksamaan.

"On hyvä muistaa, ettei ole ainoastaan omaishoitaja. Kannattaa pitää huolta omasta osaamisesta ja ammatti-identiteetistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!