Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ole itsellesi myötätuntoinen

Ura
 
Helsingin Sanomat

Elämän varrella opittua pessimismiä ei ehkä noin vain käännetä optimismiksi, mutta jotain asialle voi tehdä.

Psykoterapeutti ja työterveyspsykologi Arto Pietikäinen kehottaa ensimmäiseksi erottamaan toisistaan todellisuuden ja omat tulkinnat siitä. Silloin ehkä huomaa, että asiat eivät ole niin huonosti kuin pahimmalla turhautumisen hetkellä näyttää.

Toinen keino on opetella olemaan myötätuntoinen itselleen.

"Monella meistä on todella voimakas sisäinen kriitikko ja lannistaja. Kuitenkin, jos esimerkiksi ystävämme on vaikeassa tilanteessa, osaamme lohduttaa, neuvoa ja rohkaista häntä. Itselleen voisi opetella puhumaan samalla tavalla kuin tälle hyvälle ystävälle", Pietikäinen neuvoo.

Hänen mukaansa tällaisesta itselle osoitetusta myötätuntopuheesta on saatu hyviä kokemuksia muun muassa urheilijoiden ja laihduttajien keskuudessa.

"On osoitettu, että sisäinen piiskuri on loppujen lopuksi huono motivoija. Itselleen myötätuntoiset pärjäävät paremmin."

Murehtijat puolestaan voivat hyötyä niin sanotusta huolihetkestä.

"Murehtijoilla on taipumus nähdä kaikki asiat ja haasteet uhkakuvina. Silloin voi auttaa, jos vaikka kerran päivässä käy kaikki senhetkiset huolet kunnolla läpi. Kun niitä aikansa oikein vatvoo, ne alkavat ehkä jo kyllästyttää."

Lopuksi kannattaa muistaa, että ajatukset ovat vain ajatuksia ja että negatiivisetkin ajatukset kuuluvat elämään. Pietikäisen mukaan pessimistinen ajattelu ei ole este menetykselle niin kauan kuin ihminen negatiivisista ennakko-odotuksistaan huolimatta tekee asioita ja haastaa itseään.

"Ihminen voi ajatella negatiivisesti, mutta saada silti positiivista aikaan. Pessimisti ei siis ole ajatusmallinsa takia tuomittu epäonnistumaan. Teot ratkaisevat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!