Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Optimisti menestyy töissä paremmin kuin pessimisti, mutta voiko optimistiksi oppia?

Työssä pärjää sitä paremmin, mitä myönteisemmin suhtautuu omiin kykyihinsä. Optimisti ottaa onnistumisista kunnian itselleen eikä lannistu epäonnistumisista.

Ura
 
Hanna Hyvärinen
Jussi Jääskeläinen
Kuva: Jussi Jääskeläinen

Suomessa on ollut tapana sanoa, että nöyryys on hyve ja ylpeys käy lankeemuksen edellä.

Nykyään asiantuntijat ajattelevat päinvastoin: tietynlainen itsetyytyväisyys ja optimistinen käsitys omista kyvyistä ovat yhteydessä hyvään menestykseen niin opiskelu- kuin työelämässäkin.

Tutkijat ja psykologit puhuvat illusorisen hohteen optimismista. Siihen liittyvät muun muassa positiivinen minäkuva, vahva usko omiin kykyihin sekä optimismi omien mahdollisuuksien ja onnistumisten suhteen.

Artikkeliin liittyvät

"Ihminen suhtautuu luottavaisesti siihen, miten hän pärjää erilaisissa tilanteissa. Niinpä hän lähtee myös innokkaasti tekemään ja yrittämään erilaisia asioita", selventää Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen johtaja, professori Jari-Erik Nurmi.

Illusorisen hohteen optimismista puhutaan siksi, että kunnon optimisti tekee toiminnastaan ja onnistumisistaan eräänlaisia johdonmukaisia päättelyvirheitä. Kun asiat menevät hyvin ja jokin projekti onnistuu, optimisti pitää sitä ilman muuta omana ansionaan ja omien kykyjensä tuloksena.

Jos taas homma menee pieleen, syy on optimistin mielestä joko epäotollisissa olosuhteissa tai muissa ihmisissä.

Optimisti siis tekee itseään ja minäkuvaansa suojaavia syytulkintoja ja porskuttaa niiden voimalla eteenpäin.

Pessimisti taas syyttää epäonnistumisista itseään ja alkaa pahimmillaan epäillä omia kykyjään ja jopa vältellä vähänkään haastavia tilanteita.

Nurmi ja professori Katariina Salmela-Aro tutkivat taannoin opiskelijoita. Kävi ilmi, että opiskelijoilla optimismi on yhteydessä muun muassa hyvään opiskelumenestyksen ja tyytyväisyyteen opintojen suhteen.

Pessimismi taas oli selvästi yhteydessä heikompaan opintomenestykseen ja tyytymättömyyteen omiin opintoihin.

Myöhemmin tutkijat kartoittivat, miten opiskeluaikaiset asenteet ovat olleet yhteydessä menestykseen työelämässä. Ilmeni, että opiskeluaikana opintoihinsa optimistisesti suhtautuneet pärjäsivät pessimistejä paremmin työssä. Tämä näkyi niin palkan suuruudessa kuin työn imussakin.

Optimisteilla oli myös muita vähemmän työuupumusta ja työttömyyttä. Heillä oli pysyvämmät työsuhteet, ja he olivat kaiken kaikkiaan tyytyväisempiä työhönsä.

Mistä tämä sitten johtuu? Onko tosiaan niin, että kun vain uskoo onnistumiseensa, kaikki järjestyy?

Janne Harju

Ei ihan. Nurmen mukaan keskeistä on se, että optimistit ovat usein aktiivisia, panostavat erilaisiin asioihin ja tarttuvat hanakasti haasteisiin.

Omia kykyjään epäilevät pessimistit puolestaan helposti välttelevät haastavia tehtäviä, koska pelkäävät epäonnistumista.

Kyseessä on itseään ruokkiva kehä, joka voi alkaa jo varhain.

Optimismi ja luottamus omiin kykyihin, samoin kuin pessimismi ja pelko epäonnistumisista, rakentuvat elämän varrella saaduista kokemuksista.

Mitä enemmän ihmiselle kertyy onnistumisia ja hyviä kokemuksia, sitä enemmän hän luottaa siihen, että asiat onnistuvat myös tulevaisuudessa.

"Ihminen on huomannut, että hän on pärjännyt erilaisissa tilanteissa. Ajan myötä nämä huomiot vakiintuvat myönteiseksi minä-käsitykseksi ja sitä kautta optimismiksi", Nurmi sanoo.

Jos taas asiat tuntuvat aina menevän pieleen, siitä on helppo vetää johtopäätös, ettei voi onnistua ikinä missään.

Onko siis niin, että pessimisti on tuomittu menestymään huonommin kuin optimistinen kollegansa? Vai voiko optimistiksi oppia?

Psykoterapeutti ja työterveyspsykologi Arto Pietikäinen ei suhtaudu kovin optimistisesti niihin hokemiin, joiden mukaan pessimististäkin voi tulla optimisti, kun vain oikein kovasti keskittyy positiiviseen ajatteluun.

"Ihmiset ovat todella hyviä löytämään itsestään vikoja. Ja jokainen tietää, että mitä kovemmin yrittää päästä jostain negatiivisesta ajatuksesta eroon, sitä enemmän se ajatus pyrkii mieleen. Nykynäkemys on myös se, että kaikkein haitallisinta on ajatusten tukahduttaminen. Se vain aiheuttaa stressiä."

Pietikäinen muistuttaa, ettei kukaan ajattele negatiivisesti tahallaan. Kyse on pitkästä oppimishistoriasta, jonka muokkaamia ajatuksia on vaikea muuttaa.

Jotain voi silti tehdä. Yksi keino on oppia erottamaan toisistaan ajatukset ja todellisuus.

"Kannattaa tehdä ero sen välille, mikä on faktaa ja mikä omaa arviointia tilanteesta ja itsestä. Näin voi oppia huomaamaan, miten mieli tuottaa negatiivisia arvioita."

Pietikäinen myös painottaa, että vaikka negatiiviset ajatukset voivat lannistaa, ne eivät välttämättä sinetöi kohtaloa ja estä menestymistä. Olennaista on, mitä ihminen tekee, ei se, mitä hän ajattelee.

Omista onnistumisista ja saavutuksista saa ja kannattaa siis olla ylpeä. Se vahvistaa uskoa itseen ja luo pohjaa tulevalle menestykselle. Liika on silti liikaa.

"Pieni optimistinen itsepetos on hyväksi, mutta jos mennään äärimmäisyyksiin, se kääntyy itseään vastaan", Jari-Erik Nurmi sanoo.

Arto Pietikäinen on samoilla linjoilla. "Ei ole työyhteisön kannalta kovin hedelmällistä, jos minä tässä julistaudun firman ylivoimaisesti parhaaksi työntekijäksi."

Sekä Pietikäinen että Nurmi huomauttavat, että myös pessimismissä ja negatiivisuudessa on puolensa.

"Negatiivisesti ajattelevia ihmisiäkin tarvitaan. He näkevät maailman usein realistisemmin kuin optimistit", Nurmi toteaa.

Pietikäinen menee vielä pidemmälle.

"Sille on syynsä, että negatiiviset tapahtumat ja epäonnistumiset muistetaan paremmin kuin onnistumiset. Evoluutiossa se piti ihmiset hengissä. Oli tärkeää oppia kerrasta, millaiset kasvit olivat myrkyllisiä ja missä luolissa sapelihammastiikerit majailivat. Pessimistit osasivat välttää näitä luolia. Optimistit syötiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!