Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikkaruokaloissa jyräävät edelleen kotiruuat – "Maakunnissa ruuan nimi pitää olla suomeksi"

Kotiruuat kuuluvat edelleen monen lounassuosikkeihin, mutta maut muuttuvat. Tulevaisuudessa työpaikkaruokaloissa syödään enemmän kasvisruokaa ja sushia.

Ura
 
Turun yliopiston kansatieteen laitoksen kokoelmat
Hämeenlinnan verkatehtaan työläiset söivät lounaaksi omia eväitä tehtaan konttorirakennuksessa. Kuva on todennäköisesti 1930-luvulta.
Hämeenlinnan verkatehtaan työläiset söivät lounaaksi omia eväitä tehtaan konttorirakennuksessa. Kuva on todennäköisesti 1930-luvulta. Kuva: Turun yliopiston kansatieteen laitoksen kokoelmat

Syötkö yleensä lounaan työpaikkaruokalassa? Niin tekee moni muukin: noin kolme kymmenestä työssäkäyvästä, sanoo erikoistutkija Susanna Raulio Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Työpaikkalounas on yhä useammalle päivän ainoa lämmin ateria. Harvalle se on kuitenkaan nautinto. Suomalaiset käyttävät lounaaseen keskimäärin alle kaksikymmentä minuuttia, Raulio kertoo.

"Tähän kuuluu myös ruuan jonottaminen ja astioiden palauttaminen. Se on hektinen hetki, jossa jää lyhyt aika itse ruokailuun. Syömiseen olisi hyvä käyttää ainakin puolisen tuntia, ettei mene hotkimiseksi."

Artikkeliin liittyvät

Lounaan tyypillisin pilaaja on juuri kiire, selviää Fazer Food Servicesin tekemästä kyselystä. Työssäkäyvistä yli 20 prosenttia syö lounaan työpisteellään, eikä moni heistä lopeta työntekoa edes ruokailun ajaksi.

Lounaaseen kannattaisi panostaa, Raulio muistuttaa. Lounastauolla aivot ja kroppa saavat palautua, jolloin ihminen jaksaa tehdä loppupäivän tehokkaammin töitä.

"Tärkeää on myös sosiaalinen puoli: lounaalla voi tavata ihmisiä muissa kuin työn merkeissä."

Henkilöstöravintoloissa ruokalistojen suunnittelua ohjaavat paitsi makutottumukset myös yleiset ravitsemussuositukset.

Susanna Raulion mukaan ruokaloissa syövillä ihmisillä on kasvisten ja kalan kulutus lähempänä suositeltua tasoa kuin muilla. "Jos haluaa syödä terveellisesti, henkilöstöravintolassa se on tehty helpoksi."

Mieluiten suomalaiset nauttivat lounaaksi perinteisiä kotiruokia, mutta joukossa on myös kansainvälisiä makuja.

Fazerin Amica-ravintoloissa kymmenen suosituimman ruuan joukkoon kuuluvat lasagne, tortilla, lohikeitto, lihapullat, muikut, kaalilaatikko, maksapihvit, pizza, makaronilaatikko ja silakkapihvit.

Kahdessa muussa suuressa henkilöstöravintolaketjussa, Antellissa ja Sodexhossa, kiitosta saavat lisäksi uunimakkara ja kirjolohi.

Perinteiset kotiruuat ovat maistuneet työpaikoilla jo pitkään. Esimerkiksi Helsingin kaupungin teurastamon ruokalassa syötiin vuonna 1938 lounaaksi kalakeittoa, silakoita, maksalaatikkoa, lihapyöryköitä, vasikanleikettä ja porsaanseläkettä, kertoo ruokahistorioitsija Merja Sillanpää.

"Eli monta tuttua ruokaa, joita syödään tänäkin päivänä."

1950-luvulla teurastamon ruokalassa oli tarjolla merimiespihvejä, lindströminpihvejä, silakkalaatikkoa, hernekeittoa, veriohukaisia ja pyttipannua.

"Veri- ja sisäelinruuat ovat vähentyneet. Sisäelimet syödään nyt hyvillä mielin kananugeteissa. Maustaminen on muuttunut mielikuvituksellisemmaksi. Ennen käytettiin lähinnä suolaa ja pippuria", Sillanpää kuvailee muutosta.

Myös tarjonta on monipuolistunut. Raastepöydät on korvattu runsailla salaattibuffeteilla ja leipävalikoimilla.

Hyksin ruokalan lounasannos näytti tältä vuonna 1979.
Hyksin ruokalan lounasannos näytti tältä vuonna 1979.

Makumieltymyksissä on maantieteellisiä ja työpaikkakohtaisia eroja.

Tehtaissa pitää edelleen olla hernekeittoa torstaisin, kertoo Sodexhon palveluiden kehityksestä vastaava johtaja Tiina Yrjölä. Isojen pääkonttoreiden toimistotyöläiset puolestaan kaipaavat makumuistoja matkoiltaan.

"Mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä perinteisempää ruokaa halutaan. Tämä näkyy myös ruokien nimissä. Jostain Tampereen seudulta etelämmäs voi käyttää ruokien alkuperäisiä nimiä. Maakunnissa nimi pitää olla suomeksi", Yrjölä kertoo.

Suurten kaupunkien ravintoloissa uusia ruokia maistetaan rohkeammin ja myös vahvemmat maut miellyttävät, sanoo Fazer Food Servicesin tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom.

"Ruokatrendit muuttuvat isompien kasvukeskusten kautta."

Antellin tuotekehityspäällikön Mikael Kekin mukaan ruokalistoja pitää suunnitella paikkakunnittain.

"Esimerkiksi Oulun paikallista erikoisuutta rössypottua ei voi panna etelän listoille. Ylipäätään perinneruuat ovat jääneet varjoon. Olen monesti miettinyt, uskallanko nostaa listalle oman suosikkini läskisoosin."

Ruuan terveellisyys ja eettisyys korostuvat nykyään lounasvalinnoissa, sanoo Fazerin Marianne Nordblom. Kasvisruuan suosio nousee koko ajan.

Nordblomin mukaan kasvisruokien valmistus vaatii uudenlaista osaamista. Fazer kehittää parhaillaan uusia kasvisruokia, joita se tuo ravintoloihinsa ensi syksynä.

"Kasvisruokien esillepano lounasruuassa on erityisen tärkeää, jotta asiakkaat oppivat maistamaan niitä ja vaatimaan enemmän kasvisruokia."

Kuluttajat ovat aidosti kiinnostuneita myös ruuan alkuperästä, Nordblom kertoo. Ruokailija haluaa tietää, mistä ruoka on tullut lautaselle.

"Kaloreiden laskeminen ja ravintoaineiden seuranta tarkentuvat. Meillä on varmasti tulevaisuudessa enemmän niin sanottua täsmäruokaa, joka auttaa jaksamaan pidempiä työpäiviä tai antaa energiaa urheilusuoritukseen työn jälkeen."

Uusia ruokatrendejä tulee jatkuvasti, Nordblom sanoo.

"Sushi on yksi, joka hitaasti ui pysyväksi. Sitä syödään jo nyt joissakin työpaikkaravintoloissa, ja se varmasti yleistyy tulevaisuudessa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!