Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaata muuttohommiin

Puolustusvoimat tarjoaa kuusi päivää palkallista vapaata asemapaikan vaihtuessa.

Ura
 
Liisa Takala
Puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Hannu Maijanen siirtyi Mikkelistä Helsinkiin töihin.
Puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Hannu Maijanen siirtyi Mikkelistä Helsinkiin töihin. Kuva: Liisa Takala

Puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Hannu Maijanen muutti Helsinkiin puolisen vuotta sitten. Uuden työpaikan puitteista hän ei voi valittaa: työhuone on pääesikunnan komeassa korttelissa Kasarmitorin laidalla, ikkunasta pilkottaa Eteläsatama.

Maijanen vastaa työkseen muun muassa armeijan tasa-arvo-, yhdenvertaisuus- ja työhyvinvointiasioista. Tätä ennen hän työskenteli maavoimien esikunnassa Mikkelissä, kunnes virka lakkautettiin.

Maijanen on tottunut muuttamaan työn perässä. Hän on kotoisin Kempeleestä Oulun kupeesta. Ensimmäisen kerran hän lähti työn vuoksi toiselle paikkakunnalle organisaatiouudistuksen yhteydessä vajaa kymmenen vuotta sitten.

Puolustusvoimissa Maijasen kaltaisia, perheestään erillään asuvia sotamiehiä kutsutaan reppureiksi.

Paikkakunnan vaihto kaksi kertaa työn takia kuulostaa ulkopuolisen korvaan suurelta määrältä, mutta puolustusvoimien mittapuulla se on pientä: moni upseeri vaihtaa maisemaa keskimäärin parin vuoden välein.

Kädenojennuksena työnantaja tarjoaa kuusi palkallista vapaapäivää muuttoon liittyviä järjestelyitä varten. Mistään lomailusta ei ole kyse, vaan tarkoitus on helpottaa arjen aloittamista uudella paikkakunnalla.

Pakettiin sisältyy myös kolme edestakaista matkaa kodin ja uuden asemapaikan välillä. Matkoja saavat käyttää perheenjäsenetkin, jotta he voivat tutustua uuteen ympäristöön.

Hannu Maijanen selvisi muutosta suhteellisen helpolla.

"Puolustusvoimat vuokraa palvelusuhdeasuntoja. Täytin hakemuksen ja sain vuokrakämpän Santahaminasta. Kävin tutustumassa siihen ja totesin, että kelpaa. Sitten kuskasin vähät tavarani pakettiautolla", hän kertoo.

Ruljanssi on isompi, jos koko perhe seuraa perässä. Kun Maijasen ensimmäinen siirto tuli, muu perhe päätti jäädä Pohjois-Pohjanmaalle. Siellä ovat vaimon työ, lasten koulut, ystävät ja sukulaiset.

"Se oli kova paikka kaikille. Nyt kun lapset ovat jo täysi-ikäisiä, tuntuu, että koira kaipaa minua eniten", Maijanen sanoo ja hymyilee.

Asemapaikan vaihtumisessa on hyvät ja huonot puolensa.

"Siirrot liittyvät usein urakehitykseen, eli ne vievät vähän eteenpäin. Toisaalta joutuu olemaan erillään perheestä. Työkaverit ja koko sosiaalinen verkosto vaihtuvat."

Helsinkiin Maijanen muutti silti mielellään, sillä täältä on Mikkeliä paremmat yhteydet perheen luo. Lentokone vie viikonloppuisin kotiin tunnissa.

Reppurin elämä ei ole aina herkkua, mutta kotimatkoista saa sentään osittain korvausta.

Matkamiestä helpottavat myös joustavat työaikajärjestelyt: välillä voi tehdä pidempiä työpäiviä ja pitää vastapainoksi venytetyn viikonlopun.

"Osan töistä voi tehdä virkapaikan sijasta toisessa yksikössä, joka on lähempänä kotia. Itse teen silloin tällöin töitä Oulussa", Maijanen kertoo.

 

Onko sinun työpaikallasi tehty jokin parannus, josta on ollut iloa ja hyötyä? Kerro siitä meille:
hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!