Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanki itsellesi mentori

Ura
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.
reetta.raty@rsb.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

En olisi selvinnyt tähänastisen työurani hankalimmista vaiheista ilman mentoreita. He eivät ole virallisesti nimettyjä sparraajia, vaan itse itselleni nimeämiä voimahahmoja.

Mentorit toimivat tukena sekä symbolisesti että konkreettisesti. Symbolinen tuki on sitä, että voi ajatella jonkun selvinneen samasta (elämän)tilanteesta – ja tuossahan se näyttää olevan, voimakkaampana kuin koskaan. Teenpä perässä.

Konkreettinen tuki on neuvoja ja viisaita sanoja. Mentori sanoo, tai kuvittelen hänen sanovan: Hae. Pyydä. Mene päin. Ota puheeksi. Rauhoitu. Mitäpä jos ajattelisit, että. . . Miten voit? Ja tärkeimpänä: Unohda koko asia, tuollaista sattuu, ping, olet kuivilla!

Elämme mentoreiden ja inspiraatiopuheiden aikaa. Usein riittävät itsestäänselvyydet. Mediakuningatar Arianna Huffington kiertää maailmaa viestinään: nukkukaa. Unen tärkeydestä kertova TedTalk-video on katsottu noin kolme miljoonaa kertaa.

Huffintonin elämä ja ajattelu muuttuivat, kun hän löysi itsensä 6. 4. 2007 työhuoneensa lattialta verilammikosta. Työnarkomaani oli pökertynyt uupumuksesta. Silmään laitettiin viisi tikkiä.

Nyt hän menestyy markkinoimalla ajatusta siitä, että meidän pitäisi määritellä uudelleen menestys. Se ei ole vain valtaa ja rahaa, vaan myös hyvinvointia. Tämä on päivän sanoma muuallakin kuin Yhdysvalloissa.

Mentori ei auta vain menestymään, vaan miettimään sitä, mitä kukin haluaa tavoitella. Menestystä on elää elämä, joka tuntuu hyvältä.

Mistä mentorien ja inspiraation lähteiden kaipuu kertoo?

Ainakin siitä, että nykyinen työelämä tuntuu vaativan enemmän asennetta kuin vaikkapa osaamista. Kolmekymppisille naisille suunnattu Olivia-lehti järjestää lukijoilleen mentori-iltoja, joissa puhuvat kokeneet naisjohtajat ja -yrittäjät. Kevään tilaisuudessa kuultiin tällaisia viisauksia:

"Kestätkö sitä, ettet ole oman elämäsi keskipiste?"

"Arvostatko itseäsi vai ripustatko itsearvostuksen työhön?"

"Mä en enää paskapäiden kanssa tee töitä."

"Älkää rekrytoiko itsenne kaltaisia."

"Käytä valtaa hyvän tekemiseen."

Viisaiden ja kokeneiden kuunteleminen nostattaa itsetuntoa ja kirkastaa ajatuksia. Työelämästä selviäminen tai menestys eivät ole kuitenkaan vain asennekysymyksiä. Kannattaa valita esikuviksi ihmisiä, jotka eivät ole keskittyneet muuttamaan itseään vaan maailmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!