Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa on vähiten poliiseja Euroopassa

Ura
 
Liisa Takala
Vanhempi konstaapeli Antti Hyyryläinen (vas.) ja ylikomisario Bengt Renlund ovat huolissaan poliisien jatkuvasta resurssipulasta.
Vanhempi konstaapeli Antti Hyyryläinen (vas.) ja ylikomisario Bengt Renlund ovat huolissaan poliisien jatkuvasta resurssipulasta. Kuva: Liisa Takala
Juttusarjassa käsitellään ammattien muutoksia.
Kahdeksas osa kertoo poliiseista.

Kun suomalaisilta tiedustellaan, mitä ammatteja he arvostavat, poliisi nousee vuodesta toiseen kyselyissä korkealle.

Eikä ihme. Kun jotain normaalista poikkeavaa tapahtuu, poliisin odotetaan olevan ensimmäisenä paikalla selvittämässä ja rauhoittamassa tilannetta.

Moni tapaa virkavaltaa lähinnä poikkeustilanteissa, joten käsitykset poliisin työnkuvasta muodostuvat usein television poliisisarjojen ja median käsittelemien rikosjuttujen kautta.

"Perinteinen ajatus poliisin työstä on vieläkin se, että poliisi selvittää rikoksia ja ottaa rosvoja kiinni, vaikka yhä suurempi osa työstä tehdään nykyään muualla kuin kentällä", sanoo ylikomisario Bengt Renlund Itä-Uudenmaan poliisista.

Artikkeliin liittyvät

62-vuotias Renlund ehti itse olla kentällä yli 20 vuotta, kunnes siirtyi lupapalveluyksikön esimieheksi henkilöstöhallinnon tehtäviin. Hän suunnittelee jäävänsä eläkkeelle noin vuoden kuluttua eikä kaipaa enää vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

"On näiden nuorempien reippaiden vuoro jatkaa", Renlund sanoo ja nyökkää vanhemman konstaapelin Antti Hyyryläisen, 33, suuntaan.

Kun Renlund aloitti työnsä 1970-luvulla, poliisin työnkuva oli monipuolinen. Yksi työpäivä saattoi sisältää liikenteenvalvontaa, rikostutkintaa ja lupa-asioita.

"Aiemmin hoidettiin paljon kaikkea, nykyään tehtävät ovat eriytyneet. Ennen hoidettiin oman pitäjän asiat ja vorot, mutta tämän päivän poliisin työnsarka on kansainvälistynyt. Iso osa rikoksista on siirtynyt verkkoon. Maailma on muuttunut, ja siinä samalla myös poliisin työ", Renlund toteaa.

"Tämä aika edellyttää erikoistumista ja tiettyyn asiaan syventymistä", Hyyryläinen sanoo.

Hän työskentelee Helsingin poliisilaitoksen ennaltaestävän toiminnan ryhmässä, joka perustettiin kolme vuotta sitten. Ryhmän tehtävänä on pyrkiä ehkäisemään väkivaltaista radikalisoitumista ja extremismia.

"Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että uskonnollisen tai poliittisen aatemaailman synnyttämään väkivaltaiseen ääriajatteluun puututaan hyvissä ajoin", Hyyryläinen selittää.

Vaikka varsinaisia väkivaltatapauksia on vähän, aatemaailmaan perustuvat väkivallanteot eivät ole suomalaisissa oppilaitoksissa marginaali-ilmiö.

"On tärkeää, että nuori saadaan ohjattua avun piiriin ja hänen rikoskierteensä loppuu. Haluan tehdä työtä nimenomaan ennaltaestävällä puolella."

Onnistumisista kertovat Hyyryläiselle ja hänen tiimilleen lähetetyt kiitokset. Kaidalle polulle autetun nuoren vanhemmat ovat toisinaan kutsuneet hänet jopa kiitoskahveille kotiinsa.

Moni arvioi poliisin työtä sitä kautta, näkyykö heitä liikenteessä, eteneekö oman polkupyörävarkauden selvitys tai saadaanko kapakan edessä tappelevat humalaiset järjestykseen, Hyyryläinen sanoo.

"Yleisesti poliisin toimintaa arvostetaan, mutta resurssipula näkyy kansalaisillekin. Kun on pakko priorisoida ylitörkeät rikokset, pienempiin ei aina riitä resursseja. Monet vähäpätöiset omaisuusrikokset, joiden tekijä ei ole heti tiedossa, lähinnä mapitetaan", Renlund toteaa.

Sekä Hyyryläinen että Renlund ovat sitä mieltä, että noin 7 500 poliisia on Suomen kokoisessa maassa liian vähän.

"Tarvittaisiin lisää ihan konkreettisia käsipareja. Kansainvälisyys ja rikollisuuden toimintaympäristön muutos ovat luoneet poliisille uusia haasteita", Hyyryläinen sanoo.

Kun Hyyryläinen valmistui poliisiksi vuonna 2008, hänen piti pestautua ensin tulliin töihin ennen kuin hän sai viran poliisista.

Pitkän uran tehnyt Bengt Renlund sanoo jättävänsä työt turvallisin mielin nuoremman polven hoidettaviksi.

"Mutta kärsivällisyyttä nuorilla poliiseilla voisi olla hieman enemmän", hän tokaisee.

Sitten hän jatkaa: "Toisaalta se, jos jokin, on iän mukana karttuva taito. Olin taatusti kärsimätön aikoinaan itsekin."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!