Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko yövuoroihin oikeasti tottua? 10 kysymystä vuorotyöstä

Ura
 
Helsingin Sanomat
Hoitaja Merja Kandelin juttelee Hilkka Laitisen kanssa Roihuvuoren palvelukeskuksessa.
Hoitaja Merja Kandelin juttelee Hilkka Laitisen kanssa Roihuvuoren palvelukeskuksessa.

1 Monilla työpaikoilla on siirrytty pitkästä vuorokierrosta nopeampaan. Onko lyhyt kierto tosiaan kaikille parempi?
On tutkittu, että ihmisten luontaiseen rytmiin lyhyt kierto sopii parhaiten. Vuorojen on hyvä kiertää eteenpäin: esimerkiksi 2 aamua, 2 iltaa, 2 yötä ja vapaat.

Pidemmät ilta- ja yövuoroputket kuormittavat, mutta monet toivovat niitä, koska vastapainona tulevat pitkät vapaat. Työvuorojen sopivuus omaan elämäntilanteeseen on toki tärkeää jaksamisen kannalta.

 

2 Palattuani hoitovapailta sovin, että saan siirtyä pelkkään päivävuoroon lastenhoitosyistä. Pian pomo ilmoitti, että joudunkin taas iltavuoroihin. Mitä tehdä?
Työsopimuksen muutoksista olisi hyvä sopia kirjallisesti. Suullinen sopimus on silti yhtä pätevä, ja ilmeisesti sellainen on tässä syntynyt.

Kannattaa yrittää neuvotella. Jos sopuun ei päästä, työnantajalla tulee olla tuotannollis-taloudellinen peruste iltatöille. Työnantajalla ei siis enää ole tarjota samaa päivävuorotyötä tai muuta päivätyötä, johon työntekijä olisi kohtuullisin toimin koulutettavissa.

Vuorotyö voi olla lapsiperheelliselle rasittavaa, mutta vuorohoitoa on tarjolla jokaisessa kunnassa niille, jotka tarvitsevat sitä töiden vuoksi. Vuoropäiväkodille täytyy yleensä toimittaa tiedot työvuoroista viikkoa paria etukäteen.

 

3 Viihdyn hyvin kolmivuorotyössä, mutta uutiset vuorotyön terveyshaitoista ahdistavat. Pitääkö niistä huolestua?
On totta, että tutkimuksissa on havaittu monia terveyshaittoja, kuten sepelvaltimotaudin, rintasyövän ja aikuisiän diabeteksen riskiä.

Ranskalaisessa tutkimuksessa selvisi, että jatkuva vuorotyö huonontaa muistia: kymmenen vuoden vuorotyön vaikutus vastasi 6,5 vuoden ylimääräistä ikääntymistä.

Nämä ovat väestötason riskejä, mutta toiset pärjäävät ilman merkittäviä haittoja. Omilla ruokailu- ja unitottumuksilla voi vaikuttaa terveyteen.

Työnantajalla on vastuunsa. Terveellisintä on, jos työvuorot kiertävät eteenpäin aamuista iltoihin ja öihin.

Työnantaja ei voi velvoittaa raskaana olevaa yötyöhön, jos se lääkärintodistuksen mukaan on terveydelle haitallista.

 

4 Työvuoro alkaa aamulla, iltapäivällä on vapaata ja illaksi pitää palata töihin. Saako työntekijällä teettää kaksiosaisia työvuoroja?
Tällaisiakin työaikoja on, ja erityisesti ne ovat yleistyneet niin sanotuissa nolla- ja kutsutyösuhteissa. Työntekijälle tilanne voi olla kohtuuton, koska hän on sidoksissa työhön käytännössä koko päivän.

Kannattaa selvittää, mitä oman alan työehtosopimus määrää. Työssä tulee noudattaa työaikalain säännöksiä vuorokausilevosta ja viikoittaisesta vapaa-ajasta.

 

5 Voiko vuorotyöhön tottua? Jos nuorena jo kärsii unettomuudesta, paheneeko vaiva iän myötä?
Tähän ei ole varmaa vastausta. Unen laatu ei luultavasti parane iän myötä, yleensä uni vain kevenee. Myös yövuoron jälkeen nukahtaminen saattaa vaikeutua. Ikääntyvät puolestaan jaksavat virkeämpinä aikaisia aamuherätyksiä.

Monet myös omaksuvat keinoja, joilla he jaksavat vuorotyötä. He oppivat, milloin kannattaa ottaa nokoset, miten syödä ja miten voi nukkua päivällä ilman häiriöitä.

 

6 Esimieheni tekee huonoja vuorolistoja. Niissä on paljon yksittäisiä vapaapäiviä ja iltavuoron jälkeisiä aamuvuoroja. Mitä tehdä?
Työnantajan pitää varata henkilöstön edustajalle tilaisuus esittää mielipiteensä jo silloin, kun listoja valmistellaan. Työntekijöiden kannattaa vaatia, että he saavat esittää näkemyksensä. Se voi jo tuoda parannusta.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan pitää ottaa huomioon työajoista johtuvat terveyshaitat. Työaikalaissa on määräyksiä vuorokausilevosta ja viikoittaisesta vapaa-ajasta. Jos näyttää siltä, ettei listoissa noudateta lakeja, kannattaa ottaa yhteyttä Aluehallintoviraston työsuojeluhallintoon.

 

7 Miten vuorotyön tekijän kannattaa harrastaa liikuntaa?
Useimmille paras aika liikkua on heti aamu- ja päivävuorojen jälkeen. Ulkoilu auringonvalossa ehkäisee vuorokausirytmin viivästymistä. Muutenkin liikunta auttaa jaksamaan.

Kuormittavaa liikuntaa kannattaa välttää juuri ennen yövuoroa, jotta pysyy hereillä. Jos liikkuu päivällä yövuorojen välissä, olisi hyvä ottaa nokoset ennen seuraavaa yövuoroa.

Juuri ennen nukkumaanmenoa ei yleensä kannata rehkiä. Iltaliikunta on kuitenkin ihmisille kuin kofeiini: toiselta se vie unet, toinen ei huomaa mitään vaikutusta.

 

8 Työnantaja halusi muuttaa työvuoroni pituutta, kun olin jo ehtinyt aloittaa työpäivän. Saako näin tehdä?
Valmista vuoroluetteloa saa muuttaa vain töiden järjestelyihin liittyvästä, painavasta ja yllättävästä syystä. Jos työntekijä on jo aloittanut vuoron, sitä ei voi enää muuttaa.

Esimerkiksi päiväkodissa ei voi siirtää jo aloitetun vuoron tunteja toiseen ajankohtaan, vaikka lapsia olisi paikalla odotettua vähemmän.

Ravintolan tai kioskin työntekijän vuoroa ei saa muuttaa sadepäivän vuoksi.

 

9 Muutamat kollegani ovat pyytäneet paljon yö- ja viikonlopputöitä, ja työnantaja on laittanut heille näitä enemmän kuin muille. Kokonaisansiot jäävät muilla pienemmiksi. Saako työnantaja suosia toisia?
Työvuorojen sijoittelu ja työaikakorvausten määrä voivat vaihdella samaa työtä tekevillä, jos se perustuu henkilöstön toiveisiin. Toisia työntekijöitä ei kuitenkaan saa suosia toisten kustannuksella. Kannattaa tuoda esiin omat toiveet ja keskustella, miten vuorot voisi jakaa tasapuolisemmin.

 

10 Laadin työssäni vuorolistat. Antaisin mielelläni työntekijöille päätösvaltaa, mutta meneekö homma sekavaksi, jos ihmiset alkavat sopia vuoroista keskenään?
Autonominen työvuorosuunnittelukin pitää toteuttaa jämäkästi. Muutos vaatii aikaa.

Ensin voidaan kartoittaa työaikamieltymykset. Listan voi alussa yhä laatia listavastaava, ja vähitellen edetään itsenäisempään suunnitteluun.

Yhdessä pitää sopia, miten menetellään, jos vuoroihin on tulossa ali- tai ylimiehitystä.

Henkilöstöä ei saa myöskään jättää ratkomaan ongelmia keskenään. Se on edelleen esimiehen tehtävä.

 

Asiantuntijat ja lähteet:

 Vanhempi tutkija Sampsa Puttonen, Työterveyslaitos

 Erityisasiantuntija Tarja Hakola, Työterveyslaitos

 Päälakimies Timo Koskinen, SAK

 Opetusneuvos Kirsi Alila, opetus- ja kulttuuriministeriö

 Terveyskirjasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!