Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saanko jatkaa osa-aikaeläkkeellä eläkeuudistuksen jälkeen?

Ura
 
Taina Hedman Tiedottaja Eläketurvakeskus

Olen suunnitellut jääväni osa-aikaeläkkeelle. Jatkuuko nykyjärjestelmän mukainen osa-aikaeläke myös eläkeuudistuksen jälkeen samoilla ehdoilla, joilla se on myönnetty?
 

Eläkeuudistus astuu voimaan vuoden 2017 alussa. Osa-aikaeläke lakkaa silloin kokonaan ja tilalle tulee osittainen varhennettu vanhuuseläke.

Jos 61 vuotta täyttänyt työntekijä päättää jäädä osa-aikaeläkkeelle ennen eläkeuudistusta, osa-aikaeläke jatkuu vanhuuseläkeikään asti.

Kysy työelämästä

Kysy työstä -palstalla vastataan lukijoiden kysymyksiin, jotka koskevat työelämää. Etsimme vastaajiksi puolueettomia asiantuntijoita.

Vain niihin kysymyksiin vastataan, jotka julkaistaan lehdessä.

Lyhyitä kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen:

hs.tyoelama@hs.fi

Eläkeuudistus ei vaikuta mitenkään jo maksussa oleviin eläkkeisiin.

Vuoden 2017 alusta lähtien eläkkeen karttumaprosentti putoaa 1,5 prosenttiin vuosipalkasta. Silloin ei ole enää 1,9:n eikä 4,5 prosentin karttumia.

Siirtymäaikana vuosien 2017 ja 2025 välillä 53–62-vuotiaat saavat kuitenkin korotettua karttumaa, joka on 1,7 prosenttia.

Vuoden 2017 alusta työntekijä voi jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle 61 vuotta täytettyään. Tällöin jo ansaitusta eläkkeestään voi ottaa ulos joko 25 tai 50 prosenttia.

Ennen vanhuuseläkeiän alarajaa otettuun osittaiseen vanhuuseläkkeeseen tehdään varhennusvähennys, joka jää pysyväksi.

Varhennusvähennys on 0,4 prosenttia kuukaudessa.

Osittaisessa varhennetussa vanhuuseläkkeessä työntekijä voi halutessaan lyhentää työaikaa tai jatkaa työelämässä täysillä. Siinä ei ole mitään osa-aikaeläkkeen kaltaisia kriteerejä esimerkiksi työajalle tai ansioille.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!