Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kannattaa iloita, jos joku lukee työsähköpostia kotona

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Työnteko ei enää riipu ajasta eikä paikasta. Nykyaikainen viestintätekniikka on tehnyt etätyöstä jokaisen arkipäivää. Mutta ainoastaan teoriassa. Todellisuus on toisenlainen.

Vain pari prosenttia palkansaajista kerrallaan tekee päivän mittaan palkkatöitä kotona. Kotona työskentelyyn käytetty aika on pysynyt ennallaan kolmekymmentä vuotta. Kotona tehty ylityö on 2000-luvulla jopa vähentynyt.

Tämä kaikki selviää Tilastokeskuksen ajankäyttöaineistoista, joita Tampereen yliopiston tohtorit Pasi Pyöriä ja Satu Ojala ovat analysoineet. He kertovat havainnoistaan Tieto & Trendit -lehdessä.

Työelämä muuttuu hitaasti, jos ollenkaan. Niin sanottua etätyötä tekevät käytännössä vain maanviljelijät, ihan niin kuin aikaisempinakin vuosisatoina.

Nykyaikainen tietotyö on sähköposteihin vastaamista, puhelimeen puhumista, presentaatioiden laatimista. Kaikkea sellaista, mistä suoriutuisi tehokkaammin ja käytännöllisemmin kotona. Turha näiden takia on matkustaa työpaikalle.

Miksi ihmiset kuitenkin haluavat mennä konttoreihinsa? Siksi, että he voisivat olla toisten ihmisten luona, oli se tuottavuuden kannalta kuinka hölmöä tahansa.

Työpaikka ei ole vain työnantajan toiveiden täyttämisen paikka. Se on myös omien sosiaalisten tarpeiden tyydytyspaikka. Sosiaalisia tarpeita on monenlaisia. On laumaan kuulumisen, läheisyyden, ihailun ja ihailluksi tulemisen tarpeita, mutta myös vallankäytön ja juonittelun tarpeita.

Ihmiset kaipaavat työpaikan sosiaalisia suhteita niin kipeästi, että etätyö ei taida koskaan yleistyä.

Etätyön yleistymistä jarruttavat paitsi työntekijät, myös työnantajat. Luottamus hyvä, kontrolli parempi, sanoi Lenin aikoinaan, ja yllättävän moni työnantaja on leniniläinen.

Työpaikalla luuhaamiseen on tietysti hyviäkin syitä. Kasvokkaisia kohtaamisia ei voi korvata millään tekniikalla.

Tutkimusten mukaan, vastoin kaikkia kauhukuvia, suomalaisilla ei näytä olevan mitään vaikeuksia erottaa työaikaa ja vapaa-aikaa toisistaan.

Nykyaikainen viestintätekniikka ei kenties olekaan orjuuttava mörkö vaan apuväline, joka auttaa olemaan siellä missä kulloinkin on tarkoituksenmukaisinta olla.

Jos joku lukee pari työsähkälettä illalla kotona, ei kannata huolestua.

Pikemminkin kannattaa iloita siitä, että se joku ei ole lukemassa niitä työpaikalla.

seppanen@iki.fi
Kirjoittaja on neuvonantaja ja valmentaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!