Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikin kuuntelusta on monissa ammateissa jopa yllättävää hyötyä

Kuunteletko musiikkia töissä? Anna soida. Uusi tutkimus osoittaa, että musiikista on monissa ammateissa jopa yllättävää hyötyä.

Ura
 
Anne Karuvuori
Pelifirmassa työskentelevän Heikki Vehmaksen työpaikalla on äänieristetty huone, jossa voi soittaa rumpuja.
Pelifirmassa työskentelevän Heikki Vehmaksen työpaikalla on äänieristetty huone, jossa voi soittaa rumpuja.

Helsinkiläisellä Heikki Vehmaksella on työpaikallaan äänieristetty huone. Sinne hän on kantanut omat rumpunsa. Varsinkin jos työpäivä venyy iltaan, Vehmas siirtyy välillä pöytänsä äärestä soittamaan.

"Se on virkistävä tilanteen muutos, joka järjestelee kehon ja ajatukset uuteen asentoon, niin kuin kävisi kävelyllä. Kun olen soittanut parikymmentä minuuttia, palaan vielä töihin muutamaksi tunniksi."

Vehmas on pelifirman tekninen AD. Hän suunnittelee muun muassa sitä, kuinka pelihahmot saa animoiduksi 3D-maailmassa.

Artikkeliin liittyvät

Työ vaatii täydellistä keskittymisrauhaa. Koska Vehmas jakaa huoneen kuuden muun kanssa, hän istuu koneella aina kuulokkeet korvilla ja kuuntelee musiikkia.

"Pystyn sulkemaan hälinän pois, ja musiikki kuljettaa minut kokonaan toiseen maailmaan arjen ulkopuolelle", hän kuvaa.

Jos ratkaistavana on jokin vaikea ongelma, sille luo puitteet melko simppeli äänimaisema, joka ei vaadi huomiota.

"Sen sijaan silloin, kun idea on jo selkeästi mielessä ja lähden toteuttamaan sitä, kuuntelen jotain kohtuullisen monimutkaista melodista kappaletta, joka kehittyy hitaasti ja kestää pitkään. Parhaimmillaan se nostaa minut mahtavaan luovaan vireeseen. Esimerkiksi Long Distance Calling -bändin Fire in the Mountain toimii siinä hyvin."

Aivotutkija Minna Huotilaisen mielestä Vehmas käyttää musiikkia tavalla, joka on ideaali tämän päivän luovassa aivotyössä.

Koneet hoitavat jo suuren osan puhtaista rutiinitehtävistä. Nyt yritysten kallisarvoisinta pääomaa ovat yksilöllinen persoona, ajattelun kirkkaus ja uudet ideat, hän sanoo.

"Siitä syystä asiantuntijatyössä on tärkeää, että jokainen löytää itse omat keinonsa saada inspiraatioita ja avata solmuun menneitä ajatuksia. Kun työ sujuu, työntekijä on onnellisimmillaan, ja se lisää tuottavuutta. Työnteon tapoja ei voi enää sanella ulkopuolelta."

Huotilainen tutkii Työterveyslaitoksella musiikin hyötyjä työssä. Koetilanteissa on havaittu, että ihmiset saavat muistia, ongelmanratkaisua ja tarkkaavaisuutta mittaavissa testeissä selvästi parempia tuloksia, jos he ovat juuri ennen koetta kuunnelleet itselleen mieluista, nopeatempoista musiikkia.

Tällainen musiikki synnyttää aivoissa voimakkaan dopamiinipurkauksen. Dopamiini on välittäjäaine, joka vaikuttaa edellä mainittuihin ominaisuuksiin mutta myös uuden oppimiseen, motivaatioon ja luovuuteen.

"Toisin sanoen juuri niihin asioihin, joita työelämässä tarvitaan."

Aktiivinen musisointi moninkertaistaa vaikutuksen. Huotilaisen mukaan tämä on ymmärretty varsinkin ohjelmointiyrityksissä. Joissakin firmoissa työntekijöille on järjestetty jopa mahdollisuus ottaa kitaratunteja.

Ville Männikkö
Pekka Aro.
Pekka Aro.

Kirurgeilla musiikin kuuntelu on jo vanha perinne. Meilahden sairaalan verisuonikirurgi Pekka Aho vahvistaa, että näin on. Hän on soittanut leikkaussalissa musiikkia koko sen 25 vuotta, jonka hän on leikkauksia tehnyt.

Sen sijaan Aho pitää täytenä legendana sitä, että kirurgien soittolistan kärjessä olisivat klassinen musiikki ja jazz.

"Minulle käy kaikki, paitsi räppi. Mieluiten valitsen sellaista, josta tulee rento meininki koko porukalle, esimerkiksi kasaripoppia. En tunne yhtään kirurgia, joka soittaisi klassista", hän analysoi.

Leikkaukset voivat kestää jopa kahdeksan tuntia. Ahon mielestä on mukavaa, kun salissa ei ole aivan hiljaista, mutta musiikkia ei kukaan varsinaisesti kuuntele.

"Kerran sain sairaanhoitajalta Skotlannin-tuliaisena kasetillisen säkkipillinsoittoa ja ujutin sen salaa muiden kappaleiden väliin. Kesti kauan ennen kuin muut edes huomasivat", hän kertoo.

Sitä Aho ei ole koskaan ajatellut, että musiikista voisi olla suoranaista hyötyä työhön. The British Medical Journal -lehden viime vuonna julkaisemassa tutkimuksessa suurin osa leikkaussalien henkilökunnasta koki kuitenkin musiikin parantavan ryhmän yhteistyötä ja jopa kirurgin tarkkaavaisuutta.

"Jos leikkaus alkaa iltayhdeksältä ja jatkuu aamuun, on kieltämättä todella vaikea pysyä hereillä varsinkin neljän ja viiden välillä. Silloin reipas musiikki auttaa."

Suomalaiset kuuntelevat Työterveyslaitoksen keräämien tietojen mukaan monissa eri ammateissa hyvin monentyyppistä musiikkia ja todella paljon. "Sillä saatetaan hakea esimerkiksi vireystilaa", Huotilainen uskoo.

Rytmisellä, nopeatempoisella musiikilla on samankaltaisia vaikutuksia kuin liikunnalla, ja se auttaa jaksamaan. Hidas musiikki taas rauhoittaa, Huotilainen kuvaa.

Tamperelainen taksiyrittäjä Soili Luoto kuuntelee autossaan sekä radiota että omia levyjä. Kotimatkalla hän soittaa mielellään Moody Bluesia.
Tamperelainen taksiyrittäjä Soili Luoto kuuntelee autossaan sekä radiota että omia levyjä. Kotimatkalla hän soittaa mielellään Moody Bluesia.

Tamperelainen taksiyrittäjä Soili Luoto pitää ammattiaan siitä erikoisena, että usein autossa istutaan koko työvuoro. Varsinkin öisin hän kuuntelee aina joko radiota tai omia cd-levyjä. Ennen puoltayötä ei välttämättä tule yhtään ajoa.

"Yksin jossain tolpalla valitsen usein puheohjelman. Se on juttukumppani, jonka kanssa uppoudun itsekseni keskustelemaan – jopa siinä määrin, että välillä tekisi mieli soittaa radioon", hän kertoo.

Luoto ajaa taksia nykyisin maaseudulla, jossa jo matka kyydittävän luo saattaa olla yli 30 kilometriä. Musiikkia kuuntelemalla hän valmistautuu kohtaamaan asiakkaan. Esimerkiksi lähtö syöpäklinikalle on myös kuljettajalle aina hieman pelottava.

"Asiakkaat tietävät, että meillä on vaitiolovelvollisuus. He saattavat kertoa rankkoja elämäntarinoita, joista he eivät ole puhuneet edes läheisilleen", Luoto pohtii.

"Tällaisten kyytien jälkeen panen usein soimaan levyn, jolle mieheni on koonnut varta vasten rauhallisia ja tunnelmallisia kappaleita, kuten Moody Bluesia. Se merkitsee laskeutumista vapaalle – sellaista kotiinpaluun fiilistä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!