Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roihuvuoren palvelukeskuksessa työntekijät tekevät vuorolistat itse

Ura
 
Terhi Hautamäki

Nopeat syövät hitaat?

Tällainen mielikuva voi tulla systeemistä, jossa jokainen työntekijä merkitsee itselleen työvuorot.

Kilpajuoksusta ei kuitenkaan ole kyse, kertoo osastonhoitaja Katja Kujasalo Roihuvuoren palvelukeskuksesta.

Palvelukeskus on Helsingin kaupungin toimipiste, joka järjestää vanhuksille päivätoimintaa ja palveluasumista. Kujasalo työskentelee muistisairaiden vanhusten yksikössä.

Kolmivuorotyötä tekevä henkilöstö laatii vuorolistat yhdessä.

Itsenäinen työvuoroista päättäminen on yleistynyt hoitoalalla. Kujasalon työpaikalla tätä nimitetään yhteisölliseksi työvuorosuunnitteluksi. Aiemmin käytäntöä kutsuttiin työaika-autonomiaksi. Se johti ajattelemaan, että jokainen voisi valita, milloin on töissä.

"Kyse ei ole työntekijän autonomiasta vaan työyhteisön autonomiasta."

Hoitaja Merja Kandelin juttelee Hilkka Laitisen kanssa Roihuvuoren palvelukeskuksessa.
Hoitaja Merja Kandelin juttelee Hilkka Laitisen kanssa Roihuvuoren palvelukeskuksessa.

Ennen Kujasalo laati esimiehenä vuorolistat parillekymmenelle hengelle. Hän otti toiveet huomioon, mutta yhtälö meni hankalaksi, kun piti muistaa, milloin kenelläkin on harrastus tai saunavuoro.

Uusi systeemi otettiin käyttöön pilottihankkeena syksyllä 2012.

Nyt jokaisesta vuorolistasta huolehtii kaksi listavastaavaa, jotka saavat merkitä vuoronsa ensimmäisinä. Tehtävä kiertää kullekin työntekijälle vuorollaan.

Ensin kaikki merkitsevät yövuoronsa viikon aikana. Seuraavalla viikolla merkitään aamut ja illat. Kukin ympyröi ensisijaiset toiveensa. Tähdellä merkityt vuorot ovat vaihdettavissa.

Vuoroja voi vaihdella jo suunnitteluviikoilla, mutta lopuksi "kaupankäyntiin" on vielä viikko aikaa.

Prosessi kuulostaa hitaalta. Työntekijät ovat kuitenkin tottuneet siihen, että lista kahvihuoneen seinällä elää ja muotoutuu valmiiksi pikkuhiljaa, omia aikojaan. Kun uusi jakso alkaa, seuraavaa aletaan jo valmistella.

Hoitaja Merja Kandelin on tehnyt vuorotyötä vuosikausia. Uuden systeemin aikana hän on saanut enemmän iltavuoroja kuin ennen.

"Täällä on eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Iltavuorot sopivat minulle. Nuoremmilla taas on lastenhoidon vuoksi tarvetta päivävuoroille."

Kandelin pitää hyvänä periaatetta, että työvuorojen pitää olla ergonomisia eli työntekijöille terveellisiä. Palvelukeskuksessa on sovittu, millaisia vuoroja saa tehdä – kukaan ei tee esimerkiksi raskaita työvuoroputkia. Vuorojen pitää kiertää eteenpäin: aamuja seuraavat illat, iltoja yöt.

Ville Männikkö
Hoitaja Merja Kandelin ja vastaava sairaanhoitaja Miia Sihvonen laativat yhdessä työvuorolistaa.
Hoitaja Merja Kandelin ja vastaava sairaanhoitaja Miia Sihvonen laativat yhdessä työvuorolistaa.

Yövuorot eivät ole suosittuja. Aluksi merkintöjä ei tahtonut ilmestyä lainkaan. Kun listavastaaville annettiin valta merkata puuttuvat yövuorot, ihmiset alkoivat toimia.

"Yhdessä suunnitellessa oppii ottamaan toiset huomioon. Ymmärtää, että aina kun suunnittelee itselleen vapaata, suunnittelee työkaverille töitä", Kujasalo toteaa.

Yhteisöllinen työvuorosuunnittelu on käytössä palvelukeskuksen useimmissa yksiköissä. Muutokseen on lähdetty vain, jos vähintään 80 prosenttia työyhteisöstä on sitä halunnut.

Vastaava sairaanhoitaja Miia Sihvonen kertoo, että vuorojen suunnittelu yhdessä on lisännyt muutenkin keskustelua työstä.

Työaikoja on muutettu: esimerkiksi iltavuoroja on myöhäistetty, jotta vanhuksia ei tarvitse avustaa liian aikaisin nukkumaan. "Nykyään suunnittelemme työvuorot toiminnan mukaan emmekä toimintaa työvuorojen mukaan", Sihvonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!