Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Suomi luovuuden kärkimaaksi"

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Juha Sipilän strategisen hallitusohjelman tavoitteet ovat jääneet julkisuudessa sopeutustoimien varjoon.

Menojen leikkaaminen on työlästä, mutta väen innostaminen yrittäjyyteen ja luovuuteen on vieläkin vaativampaa – ja onnistuminen yhtä aikaa näissä molemmissa liki mahdotonta, kuten jokainen saneerattavan yrityksen kontolleen saanut johtaja kokemuksesta tietää.

Miten varmistaa joukkuepelin toimivuus ja samalla kannustaa yksilöitä riskinottoon?

Usko suomalaisten vaikeuksien sietoon on luja. Talvisodan henkeä ja yhtenäistä rintamaa peräänkuulutetaan.

Luovuuden avain löytyy kuitenkin toisaalta: kyseenalaistamisesta, uusista ajatuksista, yhteentörmäyksistä. Kulttuurin kirjosta ja ristiriidoista.

Liiallista yhteen hiileen puhaltamista painottava ilmapiiri tukahduttaa yksilöllisen ajattelun. Uudet ideat vakuuttavat harvoin ensikuulemalta.

Luovuus on yrityksen ja erehdyksen vuoropainia. Onnistumaan opitaan epäonnistumalla.

Konsulttitalo Deloitten tuoreen Global Human Capital Trends -tutkimuksen tulokset kertovat suomalaisten hr-johtajien keskittyvän tekniseen optimointiin, kun ulkomaiset kollegat pitävät tärkeimpänä johtajuutta ja henkilöstön sitouttamista. Suomalaisten listalla johtajuus oli vasta viidentenä.

Tutkimustulos kertoo osaltaan suomalaisen mielenmaiseman välinekeskeisyydestä. Me puhumme teknologiasta, kun pitäisi pohtia sisältöä.

"Suomi luovuuden kärkimaaksi" kuulostaa ylevältä. Politiikan ja talouden eliitti ei kuitenkaan luovuudeksi muutu.

Uudet ajatukset ja innovaatiot syntyvät siellä, missä asioita tehdään ja erilaiset ihmiset kohtaavat – tieteiden ja taiteiden, teorioiden ja käytäntöjen leikkauspinnoissa.

Johtaminen on tekniikoita ja sapluunoita rakastavalle suomalaiselle vaikea laji. Luovuuden johtaminen on erityisen vaikeaa, eikä siitä selvitä yksin start up -keskuksia perustamalla.

Uudistuminen edellyttää vuorovaikutukseen ja yksilölliseen ajatteluun rohkaisevaa johtajuutta työelämän ja yhteiskunnan kaikilla tasoilla.

hs.tyoelama@hs.fi
Kirjoittaja on kahden tutkinnon monitoimikirjailija, joka on toiminut myös sijoitusalan johtotehtävissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!