Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mummot neulovat nuorille työpaikkoja

Tamperelainen hotelli työllistää villasukkia ostamalla

Ura
 
Rami Marjamäki
Eläkeläinen Anna-Liisa Vuorinen (vas.), hotellinjohtaja Irmeli Puolanne ja opiskelija Taru Pyylampi esittelevät Hotel Villan käsitöitä.
Eläkeläinen Anna-Liisa Vuorinen (vas.), hotellinjohtaja Irmeli Puolanne ja opiskelija Taru Pyylampi esittelevät Hotel Villan käsitöitä. Kuva: Rami Marjamäki

Sokos Hotels -ketju on aloittanut uudenlaisen vastuullisuusjohtamisen. Siinä hotellit saavat valita läheiseksi kokemansa kohteen, jonka toimintaa ne tukevat eri tavoin.

Tamperelainen Sokos Hotel Villa tekee yhteistyötä vapaaehtoisen vanhustyön keskuksen Mummon kammarin kanssa. Ideana on tarjota vanhuksille apua, nuorille töitä ja asiakkaille yllätyksiä.

Yhteistyö toimii niin, että hotelli ostaa vapaaehtoisten mummojen neulomia villasukkia ja vilttejä. Saamillaan tuloilla Mummon kammari taas palkkaa nuoria vanhustyöhön.

Työ on osoittautunut suosituksi. Mummon kammari sai tänä keväänä yli kolmesataa työhakemusta. Kutojamummojen työllä on saatu palkattua kymmenkunta nuorta. Yksi heistä on ammattikorkeakouluopiskelija Taru Pyylampi, 20.

"Haastattelu jännitti kauheasti. Sanoin, että tämä olisi ihan unelmatyö. Haastattelijat katsoivat toisiaan silmiin ja sanoivat, että eiköhän anneta tytölle töitä", Pyylampi kertoo.

Pyylampi auttaa kotona asuvia vanhuksia arjen askareissa: hän on tukena esimerkiksi kauppareissuilla, pankkiasioilla ja lääkärin vastaanotolla.

"Vanhukset ovat sen verran huonokuntoisia tai -muistisia, etteivät pääse yksin lähtemään. Olemme heidän henkisenä tukenaan."

Pyylampi on pohjakoulutukseltaan lähihoitaja. Hän pitää kesätyönsä kiireettömyydestä: keikoilla on aina rutkasti aikaa.

"Voimme turista niitä näitä. Se on tärkeää vanhukselle, jonka luona käy harvoin vieraita. Kun joku vihdoin tulee kylään, sieltä tulee ummet ja lammet. Tämä on antoisa työ. Monelle on iso asia päästä ulos kiertämään."

Toinen auttaja on Anna-Liisa Vuorinen, 67. Hän on tehnyt elämänsä aikana lukemattoman määrän käsitöitä.

"Kutominen rentouttaa ja on hauskaa. Monet sanovat, että niskat ja hartiat väsyvät, mutta ei minulla. Pitää vain ottaa rento asento. Tuntuu hienolta, että omalla pienellä panoksella pystyy auttamaan niin monia", Vuorinen sanoo.

Idean äiti on Villa-hotellin entinen johtaja Irmeli Puolanne, joka vastaa nykyään Ilves- ja Tammer-hotelleista. Ajatus mummojen neulomista käsitöistä sai alkunsa jo muutama vuosi sitten, kun Villaan piti saada jotain villaista.

"Samaan aikaan oli puhe eduskunnan torkkupeitoista, jotka maksoivat maltaita. Satuin kävelemään Mummon kammarin ohi ja kysyin, millainen tilanne heillä on. He innostuivat heti", Puolanne kertoo.

Mummotyövoimalla neulotuista vilteistä on tullut hittituote. Yhteistyö on laajentunut entisestään, ja hotelliasiakkaat tilaavat vilttejä nyt kotiinkin.

"Eilen lähti paketti Saksaan. Ostamme langat ja maksamme mummoille myyntitulot ottamatta mitään välistä."

Onko sinun työpaikallasi tehty jokin parannus, josta on ollut iloa ja hyötyä? Kerro siitä meille: hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!