Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äiti on tärkein tuki urapohdinnoissa

Ura
 
Helsingin Sanomat

Vaikka nuoret eivät monissa asioissa kuuntele vanhempiaan, urasuunnitelmiin he hakevat äidin ja isän tukea.

Psykologian tohtori Lotta Tynkkynen tutki väitöskirjassaan yli tuhannen nuoren uravalintoja 16-vuotiaasta 23-vuotiaaksi. Osana tutkimusta hän selvitti myös heidän vanhempiensa näkemyksiä.

Tynkkysen mukaan kiinnostavaa on se, kuinka tärkeänä tukena nuoret pitivät vanhempia vielä yli parikymppisenä. Erityisen merkittäväksi vaikuttajaksi urapohdinnoissa osoittautui äiti.

84 prosenttia nuorista nimesi äidin tärkeäksi tukijaksi ammatinvalinnassa, isän nimesi 54 prosenttia.

"Tämä oli kiintoisa tieto. Kun vanhempien vaikutusta on aikaisemmin tutkittu, isien rooli on ollut hyvin tärkeä siinä, millaista työtä ja koulutusta nuoret tavoittelevat. Näyttää siltä, että äideillä on suomalaisissa perheissä keskeinen rooli, kun puhutaan tulevaisuudesta", Tynkkynen sanoo.

Isilläkin on vaikutusta: ne nuoret, jotka nimesivät isän tärkeimmäksi tukijaksi, hakeutuivat muita todennäköisemmin lukioon peruskoulun jälkeen.

Yleisesti vanhempien odotukset vaikuttivat paljon siihen, mitä nuoret odottivat itseltään.

Helposti ajatellaan, että nuoret omaksuvat vanhempien odotukset omiksi toiveikseen. Tynkkynen muistuttaa, että vanhempien tuki on enemmänkin vuorovaikutusta.

"Lapsen ominaisuudet vaikuttavat siihen, mitä vanhemmat alkavat ajatella hänestä ja millaisiksi odotukset muodostuvat", hän sanoo.

"Toiset nuoret myös haluavat mielellään keskustella uravalinnoista ja hakevat aktiivisesti tukea, jolloin vanhemmat luontaisesti alkavat antaa sentyyppistä tukea."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!