Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhansien kipsien mestari

Ura
 
Ville Männikkö
Kipsimestari Michael Lindroos uskoo Suomessa keksityn puukipsin voittokulkuun.
Kipsimestari Michael Lindroos uskoo Suomessa keksityn puukipsin voittokulkuun. Kuva: Ville Männikkö
Ura & työ -toimitus etsii työn sankareita. Nyt vuorossa on Michael Lindroos.

"Micke on huikea opettaja ja loistava kipsimestari, jolla on palava halu kehittyä työssään. Odotan innolla, mitä hänestä vielä tulee", sanoo Onbonen myyntiedustaja Sami Ryynänen.

 

"Suomessa monet tekevät kipsejä, mutta erikoisammattitutkinnon suorittaneita kipsimestareita on vain nelisenkymmentä.

Innostukseni työhön lienee peräisin kotoa, sillä suvussani on muitakin hoitoalalla.

Artikkeliin liittyvät

Urallani olen laittanut 15 000–20 000 kipsiä tai muuta immobilisaatiosidosta eli teippejä, lastoja, tukiliivejä ja irrotettavia tukia.

Kipsiä asetettaessa on tärkeää saada murtumakohta liikkumattomaksi, jotta luu parantuisi solutasolla. Kipsarin aivan perustöihin kuuluu jalan saapaskipsin ohella käden dorsaalilasta, jota tarvitaan värttinäluun alaosan murtuessa. Se on yleinen kaatumavamma.

Kaikkein pienin kipsi tulee sormenpäähän tukemaan ojentajajännettä. Se vioittuu usein etenkin pallopeleissä.

Edellinen työpaikkani oli Peijaksen sairaalan murtumapoliklinikka, jossa opin paljon potilaiden erilaisista tarpeista. Lapsen tuen on usein kestettävä kävelyä. Aikuisen kipsi on yleensä tehtävä niin, ettei se estä työssäkäyntiä.

Minulta on pyydetty värillisiä kipsejä ja saapaskipsiin Niken kuviokin. Kerran potilas toivoi kipsiä, jolla voisi pitää ratista kiinni. Kipsatulla kädellä autoilu on kuitenkin kielletty.

Pidän työskentelystä käsilläni, eikä liian haastavia tehtäviä ole olemassa. Kaikkeen löytyy ratkaisu. Saan jakaa tietämystäni, kun opetan alan opiskelijoita.

Uskon, että puukipsit korvaavat suurelta osin kalkkikivi-, lasikuitu- ja muovikipsit. Puukipsejä käytetään jo paljon. Niiden isoja etuja ovat myrkyttömyys, keveys ja ekologisuus, sillä ne tehdään biohajoavasta muovista ja haavasta. Ne ovat suomalainen keksintö.

Nykyisessä työssäni kierrän kouluttamassa puukipsin käyttöä sairaaloissa Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Vaikka olen harmittavan paljon pois kotoa, perheeni tukee työtäni. Itse asiassa vaimoni päätti jo ennen minua, että otan tämän työpaikan, kun se tuli tarjolle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!