Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Periytyvätkö vanhempien ammatit? Äiti on uravalinnassa isää tärkeämpi

Tutkimusten mukaan perhetaustalla on suuri merkitys lasten koulutusvalintoihin, mutta millaista vaikutus oikein on? Opiskelemaan pyrkivät nuoret kertovat.

Ura
 
Terhi Hautamäki
Juho Kauppi haluaa isänsä tavoin opiskelemaan maantiedettä. "Siinä kiinnostaa monipuolisuus: se tutkii luonnonilmiöitä ja kulttuuria."
Juho Kauppi haluaa isänsä tavoin opiskelemaan maantiedettä. "Siinä kiinnostaa monipuolisuus: se tutkii luonnonilmiöitä ja kulttuuria."

Juho Kauppi, 18, osallistui viime maanantaina ja tiistaina maantieteen ja geologian valintakokeeseen Helsingin yliopistossa.

Hän on juuri päättänyt lukion, joten tulevaisuuden työura tuntuu vielä kaukaiselta asialta. Sen verran hän on kuitenkin miettinyt, että työ yliopiston tutkijana ja lehtorina kiinnostaisi.

"Valitsin maantieteen kuulopuheiden perusteella ja henkilökohtaisen mielenkiinnon vuoksi", Kauppi kertoo.

Artikkeliin liittyvät

Vaikka ala on oman kiinnostuksen mukaan valittu, ehkä kotoakin tulee jotain perintönä: Kaupin isäkin on aikoinaan opiskellut maantiedettä. Äiti on lääkäri.

"En usko, että vanhemmat ovat vaikuttaneet siihen, mille alalle lähden. Enemmänkin he ovat ohjanneet kohti akateemista uraa", Kauppi sanoo.

Juho Kauppi on pohtinut uravalintoja myös veljen, kavereiden ja tyttöystävän kanssa. Kaveripiiristäkin useimmat ovat suuntaamassa korkeakouluun. Perhetausta vaikuttaa hänen mielestään epäsuorasti. Vanhemmat eivät ole patistelleet häntä yliopistoon, saati tietylle alalle. Yliopistokoulutuksen arvostus kuitenkin näkyy siinä, miten urasuunnitelmista ja opinnoista puhutaan kotona. Suvussa moni muukin on akateemisesti kouluttautunut.

"Siitä syntyy tietynlainen ilmapiiri, joka kannustaa yliopistoon. Onhan akateemisuus tutkitustikin periytyvää", Kauppi sanoo.

Luultavasti harva tämän päivän nuori sanoisi, että on valinnut ammattinsa vanhempien suosituksesta. Nuoret tekevät valinnan itsenäisesti – ja tästä huolimatta kiinnostuksen kohteet mukailevat usein vanhempien koulutustaustaa.

Tilastokeskuksessa on tutkittu, että jotkin alat periytyvät useammin kuin toiset. Luonnontieteellisen tiedekunnan luennoilla istuu suhteessa paljon luonnontieteilijöiden lapsia. Humanistiperheiden lapsilla taas on selvästi keskimääräistä suurempi todennäköisyys päätyä itsekin humanisteiksi.

Taidekouluissa taiteilijoiden lapset ovat yliedustettuina, opettajankoulutuksessa opettajien lapset.

Vaikka ammatti ei periytyisi, koulutusaste periytyy. Kaikkein akateemisimmat kotitaustat ovat lääketieteen opiskelijoilla, seuraavaksi eläinlääketieteen ja psykologian opiskelijoilla.

Selvimmin nuoren valintoja ennustaa vanhempien tutkijankoulutus. Tutkijuus periytyy voimakkaimmin isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle.

Psykologian tohtori Lotta Tynkkynen on tutkinut suomalaisten nuorten uravalintoja ja vanhempien antamaa tukea. Hän uskoo, että vanhempien merkitys uravalintoihin lähtee jo koulutaipaleen alkumetreiltä. Vanhempien kiinnostus lapsen koulunkäyntiä kohtaan suuntaa lapsen tavoitteita.

"Esimerkillä on valtava vaikutus. Vanhempien arvot ja elämäntapa asettavat lapsille perusoletuksen maailmasta. Toki lapsi voi myös haluta tehdä jotain täysin päinvastaista", Tynkkynen sanoo.

Jos vanhemmista ainakin toisella on maisterin tutkinto, nuorella on lähes seitsenkertainen todennäköisyys päätyä yliopistoon verrattuna ei-akateemisten vanhempien jälkeläisiin.

Ammattikouluissa korkeakoulutettujen lapset ovat aliedustettuina. Sen sijaan ammattikorkeakoulujen opiskelijat tulevat tasaisesti eri perhetaustoista.

Kosmetologiksi valmistunut Iida Kimpari pyrkii lukemaan liiketaloutta. "Äitini on kampaaja, ja puhumme usein asiakaspalvelutyön arjesta."
Kosmetologiksi valmistunut Iida Kimpari pyrkii lukemaan liiketaloutta. "Äitini on kampaaja, ja puhumme usein asiakaspalvelutyön arjesta."

Iida Kimpari, 22, on ensimmäiseltä ammatiltaan kosmetologi. Nyt hän pyrkii opiskelemaan liiketaloutta ammattikorkeakouluun. Hänestä vanhempien merkitys urapohdintoihin on ennen kaikkea kannustusta.

"Vanhemmat eivät ole vaikuttaneet valintoihini, vaan he ovat aina tukeneet minua siinä, mitä haluan tehdä", Kimpari sanoo.

Ehkä kodin esimerkilläkin silti oli merkitystä, kun hän lähti kosmetologiksi.

"Perheessämme kaikki ovat käsillä tekijöitä. Myös siskoni on kosmetologi. Äiti on parturi-kampaaja ja isä koulutukseltaan autonasentaja."

Kimpari haluaisi mahdollisesti yhdistää kosmetologin ammattitaidon ja liiketalouden osaamisen. Tällä hetkellä hän on palkkatyössä, mutta tulevaisuudessa toimii ehkä yrittäjänä.

Kimpari on valmistautunut liiketalouden pääsykokeisiin valmennuskurssilla.

"Aluksi vanhemmat vähän ihmettelivät, kun kerroin lähteväni taas opiskelemaan. Mutta he ymmärsivät hyvin, kun sanoin, että haluan yhdistää kaksi alaa. Kun itse mietin valmennuskurssin hintoja, isä kannusti, että mene vain, kyllä siitä varmasti on hyötyä."

Urasuunnitelmista Kimpari on aina puhunut paljon perheensä kanssa.

Ville Männikkö
Pinja Nikki hakee toista kertaa Kuvataideakatemiaan. Häntä kiinnostaa erityisesti poliittinen valokuvataide. Vanhemmat ostivat hänelle aikoinaan kameran syntymäpäivälahjaksi.
Pinja Nikki hakee toista kertaa Kuvataideakatemiaan. Häntä kiinnostaa erityisesti poliittinen valokuvataide. Vanhemmat ostivat hänelle aikoinaan kameran syntymäpäivälahjaksi.

Kuvataideakatemiaan pyrkivä Pinja Nikki, 19, puolestaan päätti yläasteiässä, että hän ei ainakaan jää maaseudulle eikä ryhdy maanviljelijäksi kuten vanhempansa. Hän on kotoisin Päijät-Hämeestä Sysmästä, ja hänen vanhemmillaan on luomuun keskittynyt yritys.

Nikki lähti peruskoulun jälkeen Helsinkiin kuvataidelukioon. Hän pyrkii tänä keväänä toista kertaa Kuvataideakatemiaan ja toisena vaihtoehtona Turun taideakatemiaan. Välivuoden aikana hän on työskennellyt ravintolassa.

Tällä viikolla Nikki on osallistunut koko viikon mittaiselle valintakurssille.

Taidealoilla on kova kilpailu ja elanto tiukassa, mutta Nikin mukaan vanhemmat eivät ole koskaan kyseenalaistaneet hänen valintojaan. Nikki taas on itse nähnyt kotona, kuinka kovaa työtä on perheyrittäjyys maalla.

"Omassa perheessäni taide ei ole ollut mitenkään läsnä. Vanhemmat ovat kuitenkin aina olleet avoimia valinnoilleni eivätkä ole yrittäneet keksiä minulle uraa."

Ehkä vanhemmat jopa antoivat alkusysäyksen taidealalle, kun he ostivat hänelle kameran 11-vuotislahjaksi. Nikin oma taiteenlaji on valokuvaus, ja häntä kiinnostaa erityisesti poliittinen valokuvataide.

"Haluaisin tehdä työkseni jotain merkityksellistä, pystyä vaikuttamaan johonkin."

Pinja Nikki arvelee, että vanhempia kiinnostaa tällä hetkellä ennen kaikkea se, mille paikkakunnalle hän asettuu opiskelemaan.

"He ovat myös antaneet ymmärtää, että toinen välivuosi ei olisi enää cool. Kyllä he toisaalta ovat olleet ymmärtäväisiä, koska hain viime vuonnakin ihan tosissani."

Nikki kertoo, että hänen teini-iän uhmakkuutensa on hieman hiipunut. Hän on huomannut jo pienen kaipuun palata juurilleen maaseudulle.

"Mutta ei nyt eikä lähivuosina, vaan ehkä joskus hyvin pitkän ajan päästä."

Nyt jännitetään valintakokeen tuloksia.

Lähteet: Pekka Myrskylä: Koulutus periytyy edelleen. Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsaus 1/2009.
Osmo Kivinen, Juha Hedman ja Päivi Kaipainen: Koulutusmahdollisuuksien yhdenvertaisuus Suomessa. Yhteiskuntapolitiikka 5/2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!