Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisten ruutuajalle pitää laittaa rajat

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Kouluissa on vuosikymmenien ajan ollut vanhempainiltoja. Nykyään lukioissa järjestetään vanhempainiltoja jopa sellaisille vanhemmille, joiden lapset ovat jo täysi-ikäisiä.

On vain ajan kysymys, milloin korkeakouluissa otetaan vanhempainillat käyttöön.

Kehitystä voisi viedä vielä siitäkin eteenpäin. Nuoret tarvitsevat tukea myös silloin, kun he siirtyvät työelämään.

Työelämään siirtyvä nuori saattaa asua vanhempiensa luona, mutta vähintään yhtä usein hän majailee asuinkumppanin tai puolison kanssa. Miksei työpaikoilla siis järjestetä puolisoideniltoja?

Työpaikan esimies kertoisi puolisoille, mitä työelämään siirtyminen käytännössä tarkoittaa. Esimies voisi muistuttaa, että ekaluokkalaisten tapaan koeaikalaisia saattaa töihinmeno aluksi jännittää, mutta jännitys kyllä menee ohi muutamassa kuukaudessa.

Voisi myös tähdentää, että nukkumaanmenoajoista on syytä huolehtia, sillä työpäivät ovat raskaita, kun uusia asioita ja ihmisiä tulee koko ajan niin paljon vastaan. Kotiintuloajoista ei sen sijaan kannata enää olla tiukkana.

Puolisot saisivat myös kuulla, että työpaikalta lähetetään aika ajoin erilaisten kokeiden tuloksia ja muita lappuja allekirjoitettaviksi. Varsin tärkeää on muistaa hyväksyä puolison työpoissaolot työpaikan Wilma-järjestelmässä.

Vanhempainiltojen ja puolisoideniltojen lisäksi pitäisi järjestää myös huollettavainiltoja. Lapset kokoontuisivat vanhempiensa työpaikalle keskustelemaan esimiesten kanssa.

Huollettavainillassa kerrottaisiin työpaikan tulevista tapahtumista ja käytäisiin läpi työvuorot ja työmatkat, jotta lapset voivat järjestää omat aikataulunsa ja harrastuksensa niiiden mukaan.

Lapsia kehotettaisiin tarkistamaan, että vanhempien etätyöt on suoritettu ja että presentaatiot ovat aamulla mukana salkussa.

Joskus paikalle olisi kutsuttu aikuispsykologi, joka kertoisi, millaiset vaarat aikuisia vaanivat. Lasten tulisi erityisesti asettaa tarkat rajat vanhempiensa ruutuajalle.

Aikuispsykologi ehdottaisi, että aikuiset voisivat tienata ruutuaikaa vaikkapa leikkimällä lasten kanssa.

seppanen@iki.fi
Kirjoittaja on nykyisyydentutkija ja työelämän tarkkailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!