Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oopperatähti Juha Uusitalo salasi vakavan sairautensa ja menetti työnsä – "Nyt olen päättänyt, että kerron kaiken"

Laulaja Juha Uusitalo nousi erikoista tietä oopperatähdeksi. Juuri kun maailma oli auki, hän sai aivokasvaimen. Uusitalo toipui ja palasi näyttämöille. Sitten iski aivoinfarkti.

Ura
 
Tätä laulua Juha Uusitalo lauloi aivoleikkauksessa
Tätä laulua Juha Uusitalo lauloi aivoleikkauksessa
Oopperalaulaja Juha Uusitalo palasi oopperalavoille aivokasvaimen jälkeen. Sen jälkeen hän sai aivoinfarktin. Nyt Uusitalo yrittää palata uudestaan huipulle. Kuuntele, miten Uusitalon laulu sujuu nyt.

Niin kauan minä tramppaan tämän kylän raittia, kun kenkäni pohjat kestää.

Laulu tulee sellaisella voimalla, että tuntuu kuin koko Pyynikin kaupunginosa resonoisi.

Tätä Toivo Kuulan sovittamaa eteläpohjalaista kansanlaulua Juha Uusitalo lauloi myös silloin, kun häneltä poistettiin aivokasvainta joulukuussa 2008.

Näytteen jälkeen oopperalaulaja selittää, mistä tässä hommassa oikein on kyse.

"Pitää löytää tila, jossa ääni virtaa vapaasti. On luotettava kehon resonointiin. Silloin ääni kantaa, vaikka taustalla olisi massiivinen orkesteri."

Laulajien kielellä sanotaan, että "ääni lepää".

"Se on tässä se juttu."

Viime vuosina se juttu on ollut Uusitalolta kateissa. Nyt se on vihdoin löytymässä, kovan kuntoutuksen jälkeen.

Ensin laulajalta lähtee ääni, sitten työt. Ja lopuksi itsetunto.

Juha Uusitalo, 50, on kokenut sen kaiken. Ja paljon pahempaa.

Nyt hän kertoo viimein, mistä ongelmat ovat johtuneet.

Rami Marjamäki
Laulaminen on onnen tila. Silloin unohtuvat infarktit ja konkkaamiset, sanoo laulaja Juha Uusitalo, joka tekee paluuta näyttämöille aivoinfarktin jälkeen.
Laulaminen on onnen tila. Silloin unohtuvat infarktit ja konkkaamiset, sanoo laulaja Juha Uusitalo, joka tekee paluuta näyttämöille aivoinfarktin jälkeen.

"Tähti on syttymässä. Huilisti-baritoni Juha Uusitalosta odotetaan uutta suomalaista suurlaulajaa." Otsikko oli Helsingin Sanomissa lokakuussa 1997.

Juha Uusitalosta tuli oopperatähti erikoista reittiä. Vielä kolmikymppisenä Uusitalo oli Kansallisoopperan huilisti. Hänen vaimonsa oli kuullut Uusitalon laulavan suihkussa ja patistanut tätä laulutunneille.

Uusitalo pyrki Sibelius-Akatemian laulupuolelle, mutta häntä ei hyväksytty. Hän pääsi kuitenkin Sibelius-Akatemian oppilasesitykseen. Siellä Uusitalo pantiin merkille, kuten HS:n otsikko kertoi.

Se oli menoa. Pian Uusitalo lauloi jo maakuntien oopperoissa. Ja sitten Kansallisoopperan lavalla, jonka montussa hän oli soittanut huilua vuosien ajan.

Bassobaritoni nousi huipulle hämmästyttävän nopeasti. Siihen oli kolme syytä.

Uusitalolla oli poikkeuksellisen massiivinen ääni, joka tuntui tulevan helposti ja rennosti.

Hänellä oli myös oopperalavoilla kaivattua karismaa, kokoa ja näköä 193 sentin ja 130 kilon verran.

Kolmas syy oli Uusitalon erikoinen tausta. Hän oli kuulunut vuosien ajan puhallinsoittajien muodostamaan Orfeo-yhteisöön, joka etsi yhdessä luonnollista äänen tuottamista.

Orfeon omaperäisten metodien avulla Uusitalo oli löytänyt laulutavan, jossa ääni virtasi vapaasti ja hänen koko ruumiinsa resonoi.

Pian se resonoi maailman tärkeimmillä oopperalavoilla: Milanon La Scalassa, Lontoon Covent Gardenissa, Wienin valtionoopperassa, New Yorkin Metropolitanissa.

Sitten tuli stoppi.

Juha Uusitalo kaivaa kirjahyllystä paksun partituurin, jonka kannessa lukee Siegfried. Se on yksi Richard Wagnerin Ring-sarjan oopperoista. Uusitalo on laulanut Wandererin eli vaeltajan roolin useilla estradeilla.

Maailmalla Uusitalo on tunnettu juuri Wagner-rooleistaan, kuten Wandererista, Wotanista ja Lentävästä hollantilaisesta.

Loppuvuodesta 2008 Uusitalo lauloi Wandereria Firenzessä. Vapaapäivänään hän oli ajelemassa puolisonsa kanssa Firenzestä kohti Välimerta, kun hän tunsi äkkiä viiltävää pääkipua.

Pariskunta ajoi takaisin Firenzeen. Oopperan lääkäri passitti Uusitalon sairaalaan. Syy selvisi magneettikuvassa: kiireellistä leikkausta vaativa aivokasvain.

Uusitalo asui Sveitsissä, joten hänet kiidätettiin Zürichiin. Leikkaus tehtiin yliopiston neurokirurgisessa sairaalassa. Se kesti yli yhdeksän tuntia.

"Havahduin siihen, kun päänahkaani viillettiin. Sitten pää kiinnitettiin paikalleen rautavanteella. Kallooni porattiin kolme reikää, ja siitä sahattiin kolmionmuotoinen pala pois", Uusitalo kertoo.

Hän oli hereillä leikkauksen ajan. Kasvain sijaitsi niin lähellä puhekeskusta, että kirurgi halusi valvoa, ettei laulaja menetä puhekykyään.

Leikkauksen aikana Uusitalo luetteli numeroita välillä saksaksi, englanniksi ja suomeksi. Välillä hän lauloi.

Niin kauan minä tramppaan tämän kylän raittia.

Jussi Nukari Lehtikuva
Juha Uusitalo esiintyi ensimmäistä kertaa New Yorkin Metropolitanissa syyskuussa 2008. Hän lauloi Johannes Kastajan roolin Salomessa, jonka pääroolissa oli Karita Mattila.
Juha Uusitalo esiintyi ensimmäistä kertaa New Yorkin Metropolitanissa syyskuussa 2008. Hän lauloi Johannes Kastajan roolin Salomessa, jonka pääroolissa oli Karita Mattila.

Leikkaus onnistui. Uusitalo palasi näyttämöille jo helmikuussa 2009, vaikka söi vielä kemotabletteja ja sai sädehoitoja. Hänen kuukausipalkkainen työsuhteensa Kansallisoopperaan oli päättynyt 2008, mutta keikkoja riitti maailman ykköstaloissa, kuten New Yorkin Metropolitanissa.

Ääni virtasi lähes entiseen tapaan. Uusitalo jatkoi menestyksekästä uraansa ja kävi kolmen kuukauden välein kontrollikuvauksissa.

Syksyllä 2011 kuvauksessa huomattiin aneurysma, aivovaltimon pullistuma. Se saatiin hoidettua ruiskuttamalla reisisuonta pitkin nestemäistä platinaa pullistuman ympärille.

Lokakuussa 2011 Juha Uusitalo oli konsertoimassa Länsi-Suomessa. Konserttia edeltäneenä päivänä hän oli kylässä ystävien luona, kun hän huomasi erikoisia oireita. Oikea puoli kehosta alkoi puutua ja hidastua.

"En saanut irrotettua otettani kahvikupista. Sanoin isännälle, että nyt lähdetään sairaalaan."

Sairaalassa Uusitalo kertoi, että hänellä on seuraavana päivänä konsertti. Hänet lähetettiin hotellille lepäämään.

Uusitalo heräsi keskellä yötä. Koko oikea puoli kehosta oli liikkumaton. Hän oli saanut aivoinfarktin, jossa aivovaltimo tukkeutuu ja osa aivoista jää vähäksi aikaa ilman happea.

Sellaisessa tilanteessa liuotushoito pitäisi aloittaa neljän ja puolen tunnin kuluessa oireiden alkamisesta. Liuotuksen sijasta laulaja oli passitettu sairaalasta takaisin hotelliin.

Aivoinfarktin seurauksena Uusitalo halvaantui. Tutkimuksissa hänen sydämestään löydettiin samalla pieni vuoto, joka piti paikata.

Uusitalo oli muutamaa vuotta aiemmin menettänyt aivokasvaimen takia useita tärkeitä töitä, mutta paluu oli onnistunut ja hänen kalenterissaan oli taas varauksia vuosiksi eteenpäin.

Aivoinfarktin jälkeen hän päätti peittää sairautensa ja yrittää hoitaa sovitut kiinnitykset sairaudesta välittämättä.

Edessä häämöttivät Wagnerin 200-vuotisjuhlat vuonna 2013. Uusitalon oli määrä laulaa Wotanin roolia eri puolilla maailmaa.

"Sairauttani peiteltiin eikä siitä kerrottu juuri kenellekään. Minulla oli niin vahva halu olla lavalla ja eteläpohjalainen jääräpäinen luonne", Uusitalo sanoo.

Kun hän meni harjoituksiin, tilanne selvisi hetkessä.

"Puskaradio alkoi tiedottaa eteenpäin: Juha on nyt huonossa kunnossa. Kannattaa miettiä, voiko kiinnittää."

Kun Uusitalon lontoolainen agentti soitti, hänellä oli yleensä ikäviä uutisia. Taas yksi buukkaus peruttu.

Uusitalo yritti silti. Kesällä 2012 hän lauloi bravuurirooliaan Lentävää hollantilaista Savonlinnan oopperajuhlilla. Hän joutui keskeyttämään esityksen väliajalla. Yleisölle syyksi kerrottiin flunssa.

"Harjoituksissa ajoin itseni nopeasti piippuun. Vanha Juha ei ollutkaan enää paikalla. Yritin puskea. Silloin kaikki menee väärin, koska kropassa ei ollut niin paljon voimaa, että voisi olla rento laulutilanteessa."

Pian oli tunnustettava tosiasiat. Ura ei voisi jatkua ilman perusteellista kuntoutusta.

Myös salailun olisi loputtava.

"Nyt olen päättänyt, että kerron kaiken. Haluan, että vääriltä huhuilta leikataan siivet", Juha Uusitalo sanoo kotonaan Tampereella.

Ikkunasta näkyvät Marianpuiston koivut. Uusitalo asuu Tampereen Pyynikillä avopuolisonsa, laulaja Johanna Kalmarin kanssa.

Vielä alkuvuodesta Uusitalo asui Sveitsin Wolleraussa, joka tunnetaan muun muassa Kimi Räikkösen ja tennistähti Roger Federerin kotipaikkana.

"Olen muuttanut Sveitsistä pois, koska rahat loppuivat ja Sveitsi päätti vielä nostaa valuuttansa arvoa."

Uusitalo ehti tähtivuosinaan tienata muhkeita summia, mutta sairastumisen jälkeen hänen tulonsa ovat romahtaneet. Laulaja on yksityisyrittäjä, jolla ei ole mitään työsuhdeturvaa.

Potilasvakuutuskeskus on käsitellyt pari vuotta Uusitalon tapausta.

"He eivät ole ennen olleet tekemisissä oopperalaulajan kanssa, jolla on näin hyvät tulot. Siksi tämä on ollut heille mutkikas tapaus."

Uusitalo toivoo saavansa pian korvauspäätöksen, sillä potilasvakuutuskeskuksen mukaan kyseessä oli hoitovirhe.

Uusitalo ei ole katkera.

"Sitten menisi koko elämä pilalle. Katkeruus vie hirveästi energiaa."

Eikä hän etsi syyllisiä.

"Syyllistäminen on suurin synti – itsensä syyllistäminen tai tässä tapauksessa sairaalan."

Koettelemuksistaan huolimatta Uusitalo ei ole vaipunut epätoivoon. "Onneksi on ollut ihania ihmisiä ympärillä."

Kuten avovaimo ja kolme lasta, jotka asuvat Uusitalon entisen puolison kanssa Hyvinkäällä.

Juha Uusitalon liikkuminen on halvaantumisen jäljiltä vielä hieman kömpelöä. Hän treenaa viikoittain kunto-ohjaajan opastuksella, nostelee kahvakuulaa ja pyöräilee pitkiä lenkkejä.

Sairaus vaikutti eniten siihen, että lavalla energia menee liikkumiseen.

"Laulu jäi toissijaiseksi. Halvaantuminen vaikutti ääneeni, mutta ei radikaalisti. Aluksi esimerkiksi saksan konsonantit olivat vaikeita tuottaa."

Uusitalo kokee olevansa jo hyvässä konserttikunnossa ja uskoo pystyvänsä lähiaikoina tekemään myös oopperarooleja. Silti kalenterissa on tällä hetkellä vain muutamia konsertteja kesäksi ja Sibeliuksen Kullervon esityksiä loppuvuodeksi.

Juha Uusitalo on toipuva tähti vailla töitä.

Viime syksynä hän lauloi Tonion roolin Kansallisoopperan Pajatsossa. Ohjaaja Vilppu Kiljunen oli tehnyt Toniosta sattumalta ontuvan.

"Se oli onni onnettomuudessa. Pystyin rauhassa konkkaamaan", Uusitalo sanoo.

Roolissa Tonion toinen käsi oli lastoitettu. Harjoituksissa kuorolaiset katsoivat lastaa ja ihmettelivät, että oletko noin vakavasti sairas, Uusitalo kertoo.

"En perkele ole", Uusitalo sanoi ja heitti lastan pois.

Vilppu Kiljunen on ohjannut Uusitaloa useita kertoja läpimurrosta lähtien. Hän sanoo ajattelevansa liikuttuneena, miten Uusitalon laulajan tie on kulkenut valtavasta voimasta haurauteen.

"Juha kantoi Toniona omaa vammaansa näkyvästi näyttämöllä. Se oli hyvin koskettavaa. Yksityisen elämän ja julkisen roolin raja alkoi hävitä", Kiljunen sanoo.

Uusitalon laulu ei ollut vielä entisen veroista, mutta voima voi vielä palata, Kiljunen uskoo:

"Se ei ole kenenkään meidän käsissä. Näissä asioissa puhaltavat isommat tuulet."

Joka arkipäivä Juha Uusitalo suuntaa kotinsa läheiselle salille harjoittelemaan pariksi tunniksi. Hän avaa ensin vähän ääntään, jos tuntuu siltä.

Sitten hän kuvittelee mielessään näyttämökuvan jostain vanhasta tuotannosta. Yhtäkkiä hän on Lentävä hollantilainen, vaeltamaan tuomittu merikapteeni, joka manaa kiroustaan pitkässä monologissaan.

Ja silloin tapahtuu jotain. Ääni virtaa taas vapaasti.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!