Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aalto-yliopiston opiskelijat suunnittelivat uudenlaisen käymälänlattian

Aalto-yliopiston tuotekehityskurssilla syntyi uudenlaisia tuotteita, kuten tärkeistä tavaroista muistuttaja ja kallistuva käymälänlattia. Opiskeluprojektit tuovat osalle myös työpaikan.

Ura
 
Terhi Hautamäki
Sabrina Bqain
Fortumin tuotepäällikkö Heli Lummaa (vas.) tutkii opiskelija Juha Kallaksen tiimin kehittämää muistuttajaa. Näyttö oven vieressä kertoo lähtijälle, ovatko avaimet ja muut tärkeät tavarat mukana.
Fortumin tuotepäällikkö Heli Lummaa (vas.) tutkii opiskelija Juha Kallaksen tiimin kehittämää muistuttajaa. Näyttö oven vieressä kertoo lähtijälle, ovatko avaimet ja muut tärkeät tavarat mukana. Kuva: Sabrina Bqain

Opiskelija Juha Kallas esittelee Aalto-yliopiston näyttelytilassa tekniikkaa, jonka tarkoitus on helpottaa kiireistä arkiaamua.

Tärkeät tavarat on merkattu "tägeillä" – testiversiossa merkkaajana toimii puinen avaimenperä, jonka sisällä on piirilevy. Jatkossa tägin voisi vaikka kiinnittää tavaraan tarralla tai laittaa luottokortin mallisena lompakkoon.

Tägit toimivat lähettiminä. Ulko-ovella liikettä tunnistava vastaanotin kertoo, onko esine mukana (vihreä valo), onko se jossain lähellä (keltainen valo) vai onko se teillä tietymättömillä, vaikkapa unohtunut autoon tai työpaikalle (punainen valo).

Artikkeliin liittyvät

Kallaksen ja hänen tiiminsä projekti on yksi Aalto-yliopiston tuotekehityskurssin tuotoksista. Yhdeksän kuukauden mittaisella kurssilla opiskelijat ovat ratkoneet yritysten esittämiä ongelmia.

Mukana kurssilla oli eri alojen opiskelijoita, niin bisneksen, tekniikan, muotoilun kuin kulttuurin osaajia. Lisäksi oli myös etätiimiläisiä ulkomaisista yhteistyöyliopistoista.

Tavaroista muistuttelijan opiskelijat ideoivat energiayhtiö Fortumille, jonka toiveena oli kehittää lisäpalveluita kerrostalojen sähköasiakkaille.

Vastaavia tuotteita on jo olemassa, mutta Juha Kallaksen mukaan tässä oli tarkoitus löytää simppeli ratkaisu, joka on riittävän edullinen vaikka lahjaksi ja joka toimii ilman älypuhelinta tai muuta ylimääräistä laitetta.

Tiimi keskustelee nyt Fortumin kanssa tuotteen jatkokehittelystä.

Korkeakouluopinnot ovat usein melko teoreettisia, joten käytännön projekteille on kysyntää.

Aalto-yliopiston tuotekehityskurssin vetäjä, professori Kalevi Ekman sanoo, että yliopistoilla ei ole aina tuoreinta kosketusta siihen, mitä yritykset ja niiden asiakkaat tarvitsevat. Siksi yhteistyö on antoisaa.

Kurssin projektit olivat monipuolisia:

Yksi tiimi kehitti Valmetille uutta tapaa siirtää painavia paperikoneen rullia kuljetuskontteihin. Toinen tiimi mietti Audille ideoita premium-autojen yhteiskäyttöön.

Yksi ryhmä suunnitteli retkeilyvarusteiden vuokrauspalvelua. Yksi taas ideoi älypuhelimia hyödyntäviä taide-elämyksiä tulevalle Aalto-yliopiston metroasemalle Espooseen.

Metroaseman tylsyyden tai kotiavaimien unohtelun voisi luokitella ensimmäisen maailman pulmiksi, mutta kurssilla paneuduttiin myös kolmannen maailman tilanteeseen. Yksi projekteista ratkoi kehitysmaiden terveysongelmaa.

Tiimi kehitti Unicefille kuivakäymälän lattian, jonka reunat kallistuvat keskiosaa kohti. Keksintö tekee "reikä lattiassa" -huussista hygieenisemmän ja helpommin puhdistettavan.

Projektissa mukana ollut Antti Surma-Aho kertoo, että idea muotoutui varsin käyttäjälähtöisesti haastattelumatkalla Ugandan maaseudulle. Likaisten vessojen ongelman toivat esiin paikalliset koululaiset.

Opiskelijatiimien puserrus kuulostaa oikealta työnteolta. Palkkaa siitä ei kuitenkaan tullut, ainoastaan opintosuorituksia.

"Tarkoituksemme on valmentaa maailman parhaita tuotesuunnittelijoita. Onko tämä sitten hyvä tapa? Vai onko tämä ilmaista orjatyötä? Kertokaa te", professori Ekman kyselee opiskelijoilta.

Paikalla olevat opiskelijat myhäilevät, kritiikkiä ei kuulu. Innostuksesta ja kommenteista paistaa läpi se, että plussan puolelle on jääty.

Yritykset ovat antaneet paitsi aikaansa opiskelijoiden kanssa työskentelyyn, myös taloudellista tukea tuotteiden valmistukseen ja työmatkoihin.

"Tämä on kallis tapa opiskella, koska tähän kuuluu demonstraatioiden ja prototyyppien esittely ja testaus", Ekman sanoo.

Ekmanin mukaan joka vuosi moni löytää töitä projektien kautta. Muun muassa isot teollisuusyritykset ovat työllistäneet tuotekehityskurssilaisia.

Opintojen yhteys työelämään on kuuma kysymys. Uusi hallituskin puhuu työelämälähtöisyydestä, mutta opiskelijat pelkäävät nyt, että rajut leikkaukset koulutuksesta voivat pikemmin ajaa alas työläitä soveltavia opintoja.

Aiempien vuosien tutkimukset osoittavat, että yliopistosta vastavalmistuneet arvioivat usein työelämätaitonsa puutteellisiksi. Monet mieltävät harjoittelut ainoiksi tilaisuuksiksi oppia oleellisia työelämän taitoja.

Toisaalta sivistävän koulutuksen hyötyjä on hankala mitata. Monet työelämätaidot ovat alasta riippumattomia yleistaitoja: vuorovaikutus-, ongelmanratkaisu- ja viestintätaitoja.

Juha Kallaksen mielestä kurssiprojektin tärkein anti oli juuri tiimityötaitojen karttuminen.

"Olen oppinut paljon ryhmädynamiikasta: siitä, miten saa pyöritettyä kahdentoista hengen projektia. Olen oppinut käyttämään englantia työkielenä ja kuuntelemaan kiinalaisten ja chileläisten murretta Skypen välityksellä. Olen myös oppinut, että jos ei valmistaudu palaveriin, se menee huonosti."

Audin projektissa ollut opiskelija Julianna Alanne mainitsee lisäksi kontaktit, joita on syntynyt eri alojen opiskelijoihin.

"Tulevaisuudessa tietää, kenelle soittaa, jos etsii johonkin duuniin hyvää tekijää."

Prototyypissä avain on merkattu puisella avaimenperällä. Jatkossa tärkeiden tavaroiden tägi voisi olla vaikka tarralla kiinnitettävä.
Prototyypissä avain on merkattu puisella avaimenperällä. Jatkossa tärkeiden tavaroiden tägi voisi olla vaikka tarralla kiinnitettävä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!