Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnantaja, älä tapa luovuutta

Ura
 
Helsingin Sanomat

Luovuutta työpaikoilla tutkinut yhdysvaltalaisprofessori Teresa M. Amabile Harvard Business Schoolista nostaa esiin kuusi asiaa, joista työnantajan tulisi huolehtia, jotta luovuus työpaikalla voisi kukoistaa. Niiden laiminlyönti tai väärä mitoitus on omiaan tappamaan työntekijöiden luovuuden.

1. Sopivat haasteet. Työn ja tehtävien pitää tarjota riittävästi haastetta, jotta työ pysyy mielenkiintoisena. Rutiini turruttaa. Haasteiden tulee kuitenkin olla sellaisia, että niistä voi selvitä. Liian kovat tavoitteet vain nujertavat. Olennaista on sovittaa yhteen haasteet ja työntekijöiden kyky vastata niihin. Se edellyttää johdolta työntekijöiden tuntemusta.

2. Autonomia. Työntekijöiden pitää saada itse valita ne keinot, joilla yhteisiin tavoitteisiin ja hyviin tuloksiin päästään. Työntekijöillä pitää siis olla vapautta tehdä, kuten he oman asiantuntemuksensa valossa näkevät parhaaksi. Jos kaikki sanellaan ylhäältä, se ei kannusta tuottamaan tai hyödyntämään omia ideoita.

3. Sopivat resurssit. Samoin kun haastetta, myös aikaa, rahaa ja tilaa voi olla liikaa tai liian vähän. Tietty aika- ja kustannuspaine lisää luovuutta, mutta mahdottoman kireät aikataulut ja budjetit pakottavat menemään sieltä, missä aita on matalin. Myös tilaan kannattaa kiinnittää huomiota. Miellyttävässä toimistossa syntyy parempia ideoita kuin tylsässä tai ahtaassa.

4. Oikeanlaiset tiimit. Työryhmien koostamisessa kannattaa olla tarkkana. Ryhmän jäsenillä tulisi olla riittävän erilaiset näkökulmat ja taustat. Liian samanmielisistä ihmisistä koostuvat, homogeeniset ryhmät eivät tuota uutta. Ryhmäläisten tulee myös pystyä tukemaan, kannustamaan ja kuuntelemaan toisiaan.

5. Johdon kannustus. Ihmisillä on tarve tuntea, että heidän mielipiteillään on väliä ja heidän ideoitaan halutaan kuulla. Johdon tulee olla tässä herkkänä ja kannustaa työntekijöitä esittämään ideoitaan. Jos jonkun ajatus tulee palaverissa ammutuksi alas naureskelun kera, hän ei luultavasti enää ikinä ehdota mitään. Luovuus tarvitsee rohkaisua.

6. Koko organisaation tuki. Kaikenlainen huono ilmapiiri, politikointi ja juoruilu ovat omiaan tappamaan luovuuden ja ehkäisemään uusien ajatusten syntyä. On siis syytä kiinnittää huomiota sisäiseen ilmapiiriin ja siihen, että keskinäinen kyräily tai turha byrokratia eivät asetu luovuuden tielle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!