Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elämässä menestyminen ei ole kiinni lukion sijoituksesta

TYÖRINTAMALTA

Ura
 
Reetta Räty
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja yrittäjä.
reetta.raty@rsb.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Huippulukio Sykin äidinkielen opettaja Tuula Uusi-Hallila sanoi Hesarissa (27. 5.), että kevään lopuksi julkaistavat listat varsinkin "huonoimmista" lukioista ovat hyödyttömiä.

"On kouluja, joissa huonosti pärjäävää opiskelijaa painostetaan olemaan kirjoittamatta jotain ainetta. Se kun näyttäisi pahalta tilastoissa. Se on aika kauheaa."

"Huonoissa" lukioissa tiedetään, että listoissa on muutakin aika kauheaa.

Maaseudulla listat eivät vaikuta lukiovalintoihin. Ei ole mistä valita. Helsingissä on toisin: kärkilukioihin pyritään, hännänhuippuihin päädytään tai joudutaan. Kierteet ovat itseään ruokkivia.

Eräs lukion opettaja mietti hiljan tällaista: Miten motivoituneen pingon edes onnistuisi pilaamaan lukiossa? Hänen mielestään listojen hännässä olevissa kouluissa opettaminen on ideologinen valinta.

Ideologinen valinta on tietenkin myös se, millä perusteella listoja tehdään.

Puhuin kouluvuoden päätteeksi helsinkiläisten lukiolaisten kanssa. He halusivat puolustaa omaa kouluaan. Oppilaat ehdottivat juttuaihetta: voisiko koulumittauksissa ottaa huomioon koulun hengen ja sen, että "ihmiset eivät ole samanlaisia".

No, voisiko?

Sykin äikänopettaja sanoi haastattelussa, että hän kannustaa oppilaita lukemaan. Se kuulostaa hienolta. "On helppo perustella, että kun luet vaikka romaanin Tuhat loistavaa aurinkoa, ymmärrät paljon paremmin muslimikulttuuria."

Kaikissa kouluissa tätä tällaista muslimikulttuuria ei kuitenkaan tarvitse opiskella vain kirjoista. Oppilaat tai heidän koulutoverinsa ovat muslimeja. Kuulostaahan sekin hienolta? Tuleeko kärkisijoja, syntyykö tunkua koulujen kansainväliseen tunnelmaan? Vai pakenemmeko lapsinemme kouluista, joissa kaikki eivät näytä samalta.

Ainakin pääkaupunkiseudulla kouluvalinnat ovat jo politisoituneet siinä määrin, että "lähikoulun" käyminenkin on valinta "tavallisen" koulun puolesta.

Työelämästä käsin näyttää siltä, että elämässä menestyminen tai edes selviäminen ei ole kiinni lukion sijoituksesta. Sen sijaan yksittäiset opettajat saattavat vaikuttaa käänteentekevästi oppilaiden elämään ja kiinnostuksen kohteisiin.

Kiitos Helena, Pekka, Sulo, Hilkka ja monet muut. Olette listaykkösiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!