Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sinäkin voisit olla luovempi – näin sen teet

Parhaat ideat syntyvät kannustavassa työilmapiirissä, mutta luovuuttaan voi ruokkia myös itse. Luovuuden lähde voi löytyä ulkomaanmatkalta tai vaikka väärässä järjestyksessä täytetystä voileivästä.

Ura
 
Hanna Hyvärinen
Jussi Jääskeläinen
Kuva: Jussi Jääskeläinen

Kyllähän se tiedetään. Tämän päivän työelämässä pärjätäkseen pitäisi olla alati luova ja innovatiivinen ja peitota kaikki muut huikeilla ideoilla. Niistä syntyy uusia innovaatioita, joilla koko Suomi vedetään nousuun.

Ikävä kyllä nämä ideat eivät pulpahtele pintaan tappoaikataululla ja väkisin puskemalla. Vielä huonommin luovuus kukoistaa, jos sen päätehtävä on osoittaa oma paremmuus muihin nähden. Lopullinen kuolinisku sille on, jos sen vastuulla on kokonaisen kansakunnan talouden elvyttäminen.

Paljon luovuutta tutkinut kasvatustieteiden emeritusprofessori Kari Uusikylä kammoaa juhlapuheista tuttua muka-luovuuden ylistystä ja loputonta innovaatiopuhetta. Sitä, että tarvitaan "luovia hulluja" ja muita kärkiyksilöitä, jotka riehuvat ilmoille ihan mitä vain.

Artikkeliin liittyvät

Uusikylän mukaan moinen on silkkaa mainosretoriikkaa, viihdettä, joka ei edistä todellista luovuutta. Ei etenkään silloin, kun organisaatioiden arki ja käytännöt ovat kaikkea muuta kuin mitä näissä puheissa annetaan ymmärtää.

"On suorastaan surkuhupaisaa, miten paljon luovuudesta puhutaan, kun samaan aikaan koko yhteiskunta on kuin suoraan luovuuden tappamisen oppikirjasta."

Uusikylän mukaan ihan ensin pitäisi miettiä rehellisesti, tarvitaanko omassa organisaatiossa luovuutta. Ja jos tarvitaan, miten sitä ihan oikeasti voitaisiin edistää.

Keinot luovuuden edistämiseksi ovat sinänsä yksinkertaisia ja tutkimuksissa toimiviksi havaittuja. Niihin kuuluu muun muassa se, että työntekijöille annetaan heidän kykyihinsä sopivia tehtäviä. Ja se, että työntekijät saavat itse päättää, miten tehtävänsä hoitavat. Myös aikaa pitäisi olla riittävästi.

"Yhteiskuntamme ehkä suurimpia ongelmia ovat jatkuva kiire, hosuminen ja näennäistuottavuus. Luovat ideat vaativat aikaa ja kypsyttelyä. Mitään arvokasta ei synny sekunneissa. Jos aikaa ei ole, typeryys lisääntyy", Uusikylä sanoo.

Myös organisaation ilmapiiri on tärkeä. Sen pitää olla sellainen, että ideoita uskaltaa heitellä ilman pelkoa murskakritiikistä tai nolatuksi tulemisesta.

"Luovuuteen liittyy aina epäonnistumisen riski. Kritiikki ja vähättely tappavat luovuuden. Olen jostain lukenut viisaan ajatuksen, että luovuuteen kuuluvat ideoiden konfliktit, mutta eivät ihmisten konfliktit."

Luovuus siis tarvitsee kukoistaakseen otollisen ympäristön ja sitä ruokkivan maaperän. Mutta omaa luovuuttaan voi ja kannattaa ruokkia myös itse.

Yksi tapa on tietoinen arki- ja työrutiinien rikkominen. Se voi olla niinkin pientä kuin aamiaisvoileivän täyttäminen eri järjestyksessä kuin tavallisesti. Joidenkin tutkimusten mukaan jo salaatin laittaminen vaihteeksi juuston päälle – tai päinvastoin – saa aikaan sellaista ajatusten joustavuutta, joka auttaa lisäämään luovuutta.

Myös omiin työprosesseihin voi yrittää etsiä uusia tulokulmia.

"Periaatteessa vaikka liukuhihnalla voi kehittää omat sisäiset toimintasysteemit. Itse olen kiinnittänyt huomiota vakiokauppani erääseen kassaan. Sen sijaan, että tyytyisi sanomaan asiakkaille vain 'päivää' ja 'viistoistakolkyt', hän esittää jokaiselle asiakkaalle eräänlaista pientä performanssia. Samalla hän on kuitenkin aito ja erittäin sympaattinen ja ystävällinen", Uusikylä kertoo.

Toimistotyössä arjen rutiinin rikkomista voi olla esimerkiksi uusi lounaspaikka tai -seura. Työ- ja organisaatiopsykologian professori Saija Mauno kannustaa hakeutumaan lounaalla joidenkin muiden kuin oman tiimin jäsenten seuraan.

"Heiltä voi saada uusia ajatuksia ja näkökulmia", Mauno vinkkaa.

Joskus on hyvä irtautua kunnolla kaikista rutiineista. Tutkija Jessica de Bloomin tutkimusryhmä havaitsi hiljattain, että matkustaminen lomalla on omiaan ruokkimaan luovuutta. Etenkin ulkomaille suuntautuvat lomamatkat lisäsivät tutkittavien kognitiivista joustavuutta. Se tarkoittaa, että loman jälkeen he pystyivät aiempaa paremmin rikkomaan totuttuja ajatuskaavoja. He siis ajattelivat luovemmin.

Sitä, mistä tämä tarkalleen johtuu, ei vielä tiedetä. Se kuitenkin tiedetään, että ulkomaanmatkailuun liittyy ainakin kolme aspektia, joiden ennestään tiedetään edistävän luovuutta.

Ensinnäkin, kun kyse on lomamatkasta, työn aiheuttama stressi jää kotiin. Stressaantuneena ihminen yleensä takertuu tiukasti rutiineihin, jolloin luovuudelle ei jää tilaa.

Kun stressi helpottaa, rutiineistakin on helpompi päästää irti ja antaa tilaa uudenlaisille ajatuksille ja tekemisen tavoille.

Toiseksi, matkailu on aina avartava kokemus. Uudet maisemat, ihmiset, ruuat ja kulttuuri tuottavat uudenlaisia ärsykkeitä ja antavat uusia näkökulmia. Vieraan kulttuurin toimintatavoista voi myös oppia jotain uutta.

Kolmanneksi lomamatkailu ruokkii myönteisiä tuntemuksia. Toisin sanoen reissussa on kivaa. Ja kun on kivaa, on helpompi katsella ympäristöä avoimin mielin ja ammentaa sieltä ajatuksia ja ideoita.

Vaan entäs sitten, jos ulkomaanmatkailu ei kiinnosta, vaan lomalla mennään mieluummin mökille? Tai jos reissu suuntautuu aina samalle aurinkorannalle eivätkä uudet kohteet houkuta?

"Periaatteessa kaikki, mikä auttaa irtautumaan päivittäisistä rutiineista, on luovuudelle hyväksi. Mutta tutkimuksen mukaan vaikutus on kuitenkin vahvempi, jos ihminen suuntaa ulkomaille ja uusiin paikkoihin", de Bloom sanoo.

Myös työajalla olisi hyvä vaihtaa välillä maisemaa. Itse kullakin on kokemusta siitä, että parhaat ideat eivät yleensä synny työpöydän tai päätteen ääressä saati palaverissa. Ne tulevat mieleen esimerkiksi lenkkipolulla, pihatöissä tai vessassa.

"Voisiko työtä siis tehdä välillä jossain toisessa ympäristössä", Saija Mauno kysyy.

Hän itse kertoo saavansa luovimmat ideansa hiihtoladulla.

Valitettavasti useimmat työnantajat eivät vain katso kovin suopeasti, jos työntekijä lähtee kesken päivän hiihtämään. Maunon mukaan heidän ehkä vähitellen kuitenkin pitäisi tehdä niin.

"Yhdysvalloissa ja osassa Eurooppaa on jo herätty luovuuden ja sen ruokkimisen merkitykseen työpaikoilla. Meillä tätä ei ole vielä tiedostettu, vaikka Suomi on koulutettu maa ja vientituotteemme ovat yhä enemmän pään tuottamia. Yritysten toimintaa ajaa taloudellinen ahdinko, ja tekemistä ajatellaan lyhyellä tähtäimellä."

Muutos voi kuitenkin olla jo alulla.

"Jo nyt on pieniä it-yrityksiä, joissa on oivallettu, että parhaat ideat eivät tule istumalla työpisteen ääressä kahdeksasta neljään. Nämä yritykset haluaisivat murtaa koko työajan käsitteen."

Maunon mukaan perinteisemmät organisaatiot voisivat ottaa oppia näiden yritysten tavasta ajatella. Samoin esimerkiksi johtamisoppia kannattaisi ammentaa oikeasti luovista yrityksistä, kuten esimerkiksi design-firmoista.

Tällöin saattaa paljastua, että samat käytännöt, jotka ruokkivat luovuutta, voivat itse asiassa olla myös kustannustehokkaita.

"Luovuus tulee esiin, kun laitetaan paukut siihen, mikä on työn ydintä, eikä heiluta joka ikisessä palaverissa", Saija Mauno kiteyttää.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!