Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntoilua työajalla ja urheilusuorituksista parempi palkka – tällainen työpaikka on olemassa

Ura
 
Ville Männikkö
Jere Sieppo ja Tommi Frantsi eivät muista, että kukaan olisi voittanut toimitusjohtajaa leuanvedossa. Siitä saisi 170 euron palkinnon.
Jere Sieppo ja Tommi Frantsi eivät muista, että kukaan olisi voittanut toimitusjohtajaa leuanvedossa. Siitä saisi 170 euron palkinnon. Kuva: Ville Männikkö

Kuljetusjärjestelijä Tommi Frantsi ja myyntiedustaja Jere Sieppo vetävät leukoja työpaikkansa Pekkaniskan kuntosalilla Vantaan Petikossa.

Henkilönostimia, nostureita ja trukkeja vuokraava yritys palkitsee työntekijänsä rahalla, jos he noudattavat terveellisiä elämäntapoja. Kuntobonusjärjestelmä mahdollistaa myös kuntoilun työajalla.

Yleisin bonus tulee tupakoimattomuudesta. Siitä tienaa 170 euroa vuodessa, samoin kuin raittiudesta. Parhaan rahapalkkion, tuhat euroa, saa tupakanpolton lopettamisesta.

Virallisen urheilukilpailun suorittamisesta palkitaan vajaalla 200 eurolla. Tuo ekstrasumma pärähtää tilille, kun esimerkiksi juoksee maratonin, hiihtää 60 kilometriä tai pyöräilee 120 kilometriä.

Frantsi ja Sieppo eivät muista, että kukaan olisi voittanut toimitusjohtajaa leuanvedossa. Siitä palkinto olisi 170 euroa.

Lisäansioiden ohella moni työntekijä pitää tärkeänä sitä, että välillä pääsee hetkeksi pois työpöydän äärestä – muualle kuin pullakahvipöytään.

"Kuntoilen kahdeksan tuntia viikossa, niistä viisi tuntia työajalla. Minulle on bonusta se, että voin kuntoilla työpaikalla tehtävien sen salliessa. Saan näin lisää vapaa-aikaa", sanoo Pekkaniskassa kaksi vuotta työskennellyt Sieppo.

Seitsemän vuotta talossa ollut Frantsi on samaa mieltä.

"Toisille raha voi olla motivaatio aloittaa liikuntaharrastus. Monelle on myös pienempi kynnys lähteä lenkille tai salille, kun sen voi tehdä kesken päivän. Sitten ei tarvitse välttämättä enää lähteä duunin jälkeen."

Frantsia bonusjärjestelmä on kannustanut liikkumaan enemmän: hän on alkanut juosta myös vapaa-ajalla, ja kunto on kohentunut. Tänä vuonna mies on tienannut jo 540 euroa bonuksia. Eniten niitä on kertynyt lenkkeilystä, josta saa hyvitystä euron kilometriltä.

"Käymme kolmen työkaverin kanssa juoksemassa pari kolme kertaa viikossa. Tähän mennessä on tullut juostua 200 kilometriä työaikana", Frantsi kertoo.

Osa työntekijöistä pyöräilee töihin. Työmatkapyöräily kerryttää 25 senttiä kilometriltä.

Kuntobonusjärjestelmä perustuu luottamukseen. Esimerkiksi juoksulenkkiä ei tarvitse todistella työnantajalle älypuhelimeen ladatulla urheilusovelluksella. Ainoa ehto on se, että lenkki alkaa työpaikalta.

Pekkaniska käyttää terveellisiä elämäntapoja suosivaan henkilöstöpolitiikkaansa parisataatuhatta euroa vuodessa.

"Se maksaa itsensä takaisin työntekijöiden tehokkuutena", Sieppo toteaa.

Kaikki eivät silti hyödynnä kuntobonusjärjestelmää.

Järjestelmän keksijä, yrityksen perustaja Pekka Niska perusteli bonuksia sillä, että sairauspoissaoloja tulee vähemmän, kun ihminen kuntoilee ja on fyysisesti ja psyykkisesti hyvässä kunnossa.

Jos työntekijälle ei tule vuoden aikana yhtään poissaolopäivää, hän saa palkkioksi 510 euroa.

Eikö järjestelmä kannusta tulemaan sairaana töihin?

"Ei. Jos työntekijä sairastuu, ei hän ajattele, että voin kahdeksan kuukauden kuluttua saada pienen bonuksen, jos menen nyt töihin", Sieppo vakuuttaa.

Onko sinun työpaikallasi tehty jokin parannus, josta on ollut iloa ja hyötyä? Kerro siitä meille:
hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!