Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalityöntekijän vaitiolovelvollisuuden taakse kätkeytyy karu todellisuus

Ura
 
Liisa Takala
Autettavia riittää, ja talouskuri pakottaa säästöihin. Sosiaalityöntekijät Mikael Hästö ja Eija Huovila eivät silti pidä tilannetta toivottomana.
Autettavia riittää, ja talouskuri pakottaa säästöihin. Sosiaalityöntekijät Mikael Hästö ja Eija Huovila eivät silti pidä tilannetta toivottomana. Kuva: Liisa Takala
Juttusarjassa käsitellään ammattien muutoksia. Yhdeksäs osa kertoo sosiaalityöntekijöistä.

Katso ympärille tai tilastoihin, niin tiedät, mitä sosiaalityöntekijän työ on. Työttömyys, asunnottomuus, mielenterveys- ja päihdeongelmat sekä näistä seuraava syrjäytymisuhka ovat taantuman aikana arkea yhä useammalle. Se tietää työnsarkaa sosiaalityöntekijälle.

"Sosiaalityöntekijänä koen olevani rinnallakulkija", sanoo Eija Huovila, 56. Hän työskentelee nuorten sosiaalityön johtavana sosiaalityöntekijänä Helsingin pohjoisessa sosiaalivirastossa.

Malmin virastotalolla sosiaalityöntekijät kohtaavat vuodessa noin 2 300 nuorta, joista osa on omien sanojensa mukaan solmussa, eksyksissä ja ihan hukassa. Johtava sosiaalityöntekijä on toisinaan tapaamisissa mukana.

"Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun ahdistus on kasvanut niin suureksi, että nuori saapuu tänne muovipussin kanssa, joka on täynnä avaamattomia kirjekuoria."

Fakta

Pätevistä sosiaalityöntekijöistä on pulaa

Sosiaalityöntekijät auttavat kaiken ikäisiä ihmisiä ja perheitä arjen ongelmissa ja kriisitilanteissa. Heidän työpaikkojaan ovat muun muassa kuntien sosiaalitoimistot, kasvatus- ja perheneuvolat, sairaalat, mielenterveystoimistot, kuntoutuslaitokset sekä päihde- ja kriminaalihuollon laitokset.

Työnkuva on laaja. Siihen voi kuulua sosiaalista ohjausta ja neuvontaa sekä päätöksentekoa taloudellisen tuen jakamisesta tai kodin ulkopuolelle hoitoon sijoittamisesta.

Sosiaaliala työllistää Suomessa yli 190 000 henkeä. Sosiaalityöntekijöitä on vajaat 5 000. Heistä valtaosa työskentelee kuntien ja kuntayhtymien palveluksessa.

Raskas ja matalapalkkainen virkatyö ei houkuttele korkeakoulutettuja. Alalla on jatkuva pula kelpoisuusvaatimukset täyttävistä työntekijöistä. Esimerkiksi kiireellisten huostaanottopäätösten tekeminen edellyttää ylempää korkeakoulututkintoa, johon sisältyy yliopiston pääaineopinnot sosiaalityössä.

Pääkaupunkiseudulla epäpäteviä sosiaalityöntekijöitä on yhteensä 23,3 prosenttia.

Helmikuussa pääkaupunkiseudun kuntien apulaiskaupunginjohtajat julkaisivat kannanoton, jossa toivottiin Helsingin yliopiston lisäävän kiireesti sosiaalityön aloituspaikkoja. Niiden lisääminen ei kuitenkaan liene ainoa ratkaisu työvoimapulaan. Viime vuonna Helsingin yliopistossa ei edes saatu täytettyä kaikkia sataa sosiaalityön aloituspaikkaa.

Lähteet: Sosiaali- ja terveysministeriö, Työ- ja elinkeinoministeriö

Silloin istutaan alas. Pysähdytään ja etsitään ratkaisuja siihen, että elämästä saisi taas otteen.

Saattaa olla, että joku noista nuorista tapaa jossain vaiheessa myös sosiaalityöntekijä Mikael Hästön, 30.

Reilu vuosi sitten valmistunut Hästö on töissä Sörnäisissä Työvoiman palvelukeskus Duurissa, jossa palvellaan pitkäaikaistyöttömiä ja heitä, jotka tarvitsevat apua työllistymiseensä. Hästö työskentelee työllistämisen tuen yksikössä nuorten pitkäaikaistyöttömien kanssa.

"Monelle on tärkeää jo ylipäänsä se, että on joku, joka kuuntelee", Hästö sanoo.

Usealla tuntuu olevan mielipide niin sanotuista sossutantoista. Eija Huovila muistelee, että negatiivisesti värittynyt ilmaisu on ollut osa puheenpartta niin kauan kuin hän on alalla ollut, 80-luvulta lähtien. Hän aloitti uransa Ruotsissa, jossa termiä on käytetty yhtälailla kuin Suomessakin.

"Luulen, että haukkumanimi on peräisin etenkin siitä vallasta, jota sosiaalityöntekijöillä on toimeentulotukipäätöksiä tehdessään. Kivakaan sosiaalityöntekijä ei voi tehdä aina kivoja päätöksiä", Huovila pohtii.

Vielä kahden vuoden ajan toimeentulotukihakemusten käsittelyyn liittyvä byrokratia haukkaa ison osuuden sosiaalityöntekijöiden työpäivästä. Vuodesta 2017 lähtien perustoimeentuloa tullaan hakemaan kunnan sijaan keskitetysti Kelalta.

"Lakimuutos on todella tärkeä asia sosiaalityön kannalta", Huovila innostuu ja jatkaa samaan hengenvetoon:

"Meillä puhutaan täällä töissä lakimuutoksesta nimellä "Mahdollisuus 2017". Olemme varmoja, että se tuo tullessaan paljon hyvää, koska silloin voimme keskittyä yhä paremmin työn ytimeen eli avuntarpeessa olevien ihmisten kohtaamiseen ja auttamiseen."

Hästö on samaa mieltä. Hän tietää, että toimeentulotukihakemuksiin liittyvä, aikaavievä byrokratia nakertaa sosiaalityöntekijän motivaatiota. Moni vastavalmistunut työntekijä turhautuu lomakkeisiin.

"Jos tekee työtä, joka vaatii maisterintutkinnon ja jonka palkkaus on reippaasti alle kaupungin keskipalkan, niin kyllä tässä on jotain isompaa taustalla", Hästö sanoo.

"Juuri näin. Halu auttaa ja uteliaisuus ihmistä kohtaan", Huovila täydentää.

Sosiaalityöntekijöillä on vaitiolovelvollisuus, joten työstä ja sen luonteesta on mahdollista puhua vain yleisluontoisesti.

"Sen olen monesti saanut huomata, että elämä todella on tarua ihmeellisempää ja karumpaa", Huovila kertoo.

Yliopiston luentosaleista voi hankkia työhön vaaditun pätevyyden, mutta ammatillisuus ja siihen kasvaminen tulevat vasta kokemuksen kautta.

"Aikalailla kaikki tulee uutena vasta sitten työssä. Ei ihmisen kohtaamista opi, vaikka kuka sitä opettaisi", Hästö summaa.

Yhteiskunnalliset olot ja ajan merkit määrittävät sosiaalityön tarpeen. Huovila työskenteli vuoteen 2000 asti ulkomailla Ruotsissa ja Thaimaassa eikä siksi kokenut itse 1990-luvun alun laman synnyttämiä jonoja sosiaalitoimistojen edustoilla.

Nyt uuden laman aikana autettavia riittää jälleen, ja samalla tiukka talouskuri vaatii säästämään sosiaalipalveluistakin.

Huovila ja Hästö ovat yhtä mieltä siitä, että yhtälö on vaikea, mutta ei toivoton. Jokainen syrjäytymisvaarasta ylös autettu nuori on heille erävoitto.

Pienet valonpilkahdukset auttavat jaksamaan työssä, jonka kuormittavuutta tuskin kukaan kyseenalaistaa.

"Jo se, että joku uskaltaa lähteä hakemaan apua, on valtavan iso asia", Hästö sanoo.

"Vaikka puhutaan paljon ajan synkkyydestä, näen tulevaisuuden valoisana", Huovila sanoo.

Muutama päivä sitten yksi nuorista asiakkaista oli soittanut ja kertonut, että nyt ei voisi mennä paremmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!