Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyaikana leipä tulee yhdestä lähteestä, työn ilo toisesta

Työrintamalta

Ura
 
Anu Järvensivu
Kirjoittaja on työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti.

Eräs rakennusalan pienyrittäjä totesi näin:

"En minä tällä työlläni rahasta. Haluan tehdä tätä silloin tällöin, vaikka rahani tulevat muista lähteistä. Ammattikunnan puolesta hävettää alalla toimivien isojen firmojen moraaliton käytös ja hinnoittelu. Minä en pakkomyy ihmisille korjauksia, jotka eivät ole tarpeen."

Tajusin kuulleeni yhä useammin samankaltaisia kommentteja aivan erilaisilla aloilla ja erilaisissa asemissa toimivilta ihmisiltä.

Heille on yhteistä halu tehdä työtä ammattilaisen ottein, hyvin ja oikein – sekä mahdottomuus saada siitä riittävää taloudellista toimeentuloa.

Ristiriita tuo mieleeni yhden ennakoiduista tulevaisuudenskenaarioista. Tässä tulevaisuudenkuvassa maailman varallisuutta hallitsevat suuryritykset. Toimintaa ohjaa niissä ainoastaan taloudellisen voiton tavoittelu, ja työ on pitkälti automatisoitua ja robotisoitua.

Skenaarion suuryritykset ovat suuria varallisuudeltaan ja liikevaihdoltaan. Sen sijaan työntekijöitä niissä ei juuri ole ja jos on, digitalisaatio mahdollistaa työn teettämisen missä tahansa maailmankolkassa, mahdollisimman halvalla.

Tulonjako palkkatyön muodossa ei tällaisessa yhteiskunnassa enää toimi, sillä omaisuus kertyy harvalukuisille automatisoidun tuotannon omistajille.

Tuossakin skenaariossa ihmiset tekevät työtä. He työskentelevät enimmäkseen suuryritysten katveeseen jäävissä vaihtelevissa tehtävissä itseään työllistäen. Katveessa työ on usein kausiluonteista, katkoksellista ja projektoitua. Se voi olla hyvinkin merkityksellistä ja tärkeää yhteisöille ja yksilöille, mutta sen rahallinen tuotto tekijälleen on pieni.

Pääomatulojen merkitys toimeentulon lähteenä kasvaa niillä, joilla se on mahdollista. Katveessa eivät suuret rahat liiku. Sen sijaan siellä vaihdetaan ja jaetaan tavaroita ja palveluja.

Tuollainen työn ja talouden tulevaisuus on nykytrendien valossa täysin mahdollinen. Sen säikeitä on jo niin paljon näkyvissä, ettei kuva edes siinnä kovin kaukana horisontissa.

Skenaarion maailma on kuitenkin varsin erilainen kuin se, johon monet instituutiot ja säännökset on rakennettu. Ehkä vierainta siinä on työn ja toimeentulon eriytyminen totuttujen varallisuuden jakautumismekanismien särkyessä.

Alussa siteeraamani pienyrittäjä oli löytänyt sekä merkityksellisen työn että varmistanut toimeentulonsa. Moniko muu tässä onnistuu, jos päättäjät sulkevat jo tapahtuneilta muutoksilta silmänsä?

hs.tyoelama@hs.fi
Kirjoittaja on työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!