Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkää työsuhdetta voi joutua selittämään – onko siitä jopa haittaa?

Ura
 
Anne Karuvuori
Jussi Jääskeläinen
Kuva: Jussi Jääskeläinen

Enää ei voi tuudittautua siihen, että työpaikka säilyy eläkkeelle asti. Viime vuonna yt-neuvottelut koskettivat noin sataatuhatta suomalaista. Viisikymppiselläkin on uraa jäljellä 15 vuotta, ja sinä aikana ehtii tapahtua paljon.

Kokonaisia ammatteja häviää, tai työ voi mennä alta yrityskaupan seurauksena.

Toisaalta uusia työpaikkoja ja tehtäviä syntyy erityisesti pk-yrityksiin.

"Kehitys tulee vain nopeutumaan, ja se koskee jokaista", sanoo työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Tuija Groop.

Mitä tehdä? Onko parempi pitää tiukasti kiinni työpaikasta, jos sellainen vielä on, vai lähteä hankkimaan kokemusta muualta? Voiko pitkä työsuhde olla tahra cv:ssä, jos työnhaku tulee eteen?

Pitkä työsuhde ei ole ainakaan yksiselitteisesti haitta, sanoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Merja Kauhanen. Tehtävät voivat vaihtua saman yrityksen sisällä useaan kertaan, ja niistä saattaa kertyä hyvinkin monipuolista osaamista.

Usein on päinvastoin: jos työ menee alta, hyvin silppuinen työhistoria näyttää vaikeuttavan uuden paikan saantia enemmän, Kauhanen sanoo. Hän perustaa arvionsa tehtyihin tutkimuksiin.

Rekrytointiyritys Arespartnersin seniorikonsultti Jaana Pollari päätyy kokemustuntumalla samaan arvioon: jos cv:stä näkee, että kaikki työsuhteet ovat kestäneet alle kolme vuotta, syntyy epäilys, mikä siihen on syy.

"Mutta kieltämättä myös hyvin pitkä työsuhde herättää kysymyksiä. Jos on ollut 15 vuotta töissä samassa yrityksessä ja samassa hommassa, hakijan täytyy osata perustella, miksi hän on lähtenyt tai hakee uutta paikkaa. Se kysymys tulee varmasti vastaan viimeistään työhaastattelussa", Pollari sanoo.

Näin haet uutta työpaikkaa

1. Ota selvää, miten oma alasi rekrytoi. Ole aktiivinen. Työ- ja elinkeinotoimiston verkkopalvelu (www.te-palvelut.fi) on Suomen kattavin yksittäinen rekrytointikanava, mutta huomattava osa työpaikoista täytetään ilman, että ne tulevat julkiseen hakuun.

2. Jos olet ollut pitkään samassa yrityksessä, kerro jo hakemuksessa lyhyesti, mistä syystä haet uutta paikkaa. Perustele myös, miksi haet juuri siihen yritykseen ja tehtävään, johon olet lähettänyt paperisi. Nämä kysymykset nousevat esiin viimeistään työhaastattelussa.

3. Sen sijaan, että irtisanomisen jälkeen lähetät paniikissa kymmeniä tai satoja hakemuksia, selvitä itsellesi, millaista työtä haluat, viihdytkö yksin vai tiimissä, missä olet hyvä ja mistä olet saanut kiitosta. Ota selvää yrityksestä ja tehtävästä, ja hae paikkaa vasta sitten.

4. Työnhaussa mitataan markkina-arvo: mitä sellaisia taitoja sinulla on, joista työnantajan todella kannattaa maksaa? Tee täsmähakemus, jossa tuot selkeästi esiin osaamisesi juuri tässä tehtävässä.

5. Pysy totuudessa. Brändäys ei auta, jos sen takana ei ole todellista näyttöä taidoista. Kerro myös huonot puolesi.

6. Cv on sinun tuoteselosteesi. Tee se hyvin. Samaan työpaikkaan saattaa tulla parisataa hakemusta. Jos cv on köyhä, on suuri vaara pudota jo karsinnan ensi vaiheessa. Pelkkä ammattinimike ei riitä. Kerro konkreettisesti, mitä tehtäviä olet työsuhteesi eri vaiheissa tehnyt. Kirjaa myös kurssit ja projektit, joihin olet osallistunut.

7. Valmistaudu työhaastatteluun huolella. Keksi ennalta fiksuja kysymyksiä yrityksestä ja tehtävästä. Kysymykset kertovat aidosta kiinnostuksesta ja motivaatiosta juuri tätä yritystä kohtaan, mikä painaa valinnassa.

Lähde: Seniorikonsultti Jaana Pollari, rekrytointiyritys Arespartners

Helsinkiläinen osastosihteeri on lähettänyt lähes sata työhakemusta. Hänestä tuntuu, että 20 vuoden työsuhdetta pidetään rikoksena, johon työhaastattelija tarraa joka kerta.

"Haluni vaihtaa yritystä herättää valtavia epäluuloja. Tosiasiassa syy on yksinkertainen: jos aion nähdä muutakin kuin yhden työpaikan, on lähdettävä ennen kuin olen liian vanha. Kaipaan myös itsenäisempiä tehtäviä."

Juuri ikä on yksi pitkän työsuhteen jälkeen työllistymistä vaikeuttava seikka, Merja Kauhanen toteaa.

Kun samassa yrityksessä on vierähtänyt parikymmentä vuotta, ikää on väistämättä kertynyt, ja ikä painaa valinnassa.

Toinen on koulutus. Jos työpaikka menee alta, korkeasti koulutetut sijoittuvat uudelleen paremmin kuin vähän koulutusta saaneet.

Tuija Groopin mukaan pitkän työsuhteen varsinainen riski piilee siinä, ettei työntekijä huomaa kapeaa osaamistaan ja jättäytyy liiaksi sen varaan.

"Taidot vanhenevat yhä nopeammin, ja jokaisen on pidettävä itse osaamisestaan huolta", Groop muistuttaa.

Varsinkin toimistoammateissa ja prosessiteollisuudessa töitä siirtyy koneille ja verkkoon. Samaan aikaan yritykset keskittyvät ydinosaamiseensa ja ulkoistavat muita tehtäviä.

Pitkässä työsuhteessa voi syntyä myös se harhakäsitys, että oman yrityksen toimintatavat ovat yleispätevät. Groop painottaa, että globaali työelämä vaatii suurta joustavuutta.

Esimerkiksi yrityskaupat ja -fuusiot ovat Suomessa yleisiä. Niiden seurauksena työtavat voivat muuttua yhdessä yössä täysin toisenlaisiksi. Myös raportointikieli on yhä useammassa yrityksessä englanti, mikä voi olla joillekin iso kynnys.

Ennen kuin hakee uutta työpaikkaa, on perehdyttävä itse hakemiseen.

Työnhaku vaatii jo sinänsä taitoa. Pitkässä työsuhteessa sitä ei kartu. Kauan samassa paikassa ollut työnhakija ei esimerkiksi tiedä, mitä väyliä pitkin hänen alallaan rekrytoidaan, sanoo tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Jaana Pollari kehottaa pitämään cv:n ajantasalla koko ajan, vaikka ei olisi edes aikeissa vaihtaa työpaikkaa. Siihen kannattaa kirjata kaikki koulutukset, projektit ja tehtävien muutokset.

"Jos työnhaku tulee eteen, niitä on jälkikäteen vaikea muistaa", hän ohjeistaa.

Pollari painottaa myös osaamisen jatkuvaa päivitystä, kaikilla aloilla.

Omasta markkina-arvosta huolehtiminen vaatii hänen mukaansa raakaa itsetutkiskelua. Jollekin kompastus on kielitaito, toiselle tekniikka, kolmannelle esiintyminen.

"Kun löytää heikot kohtansa, pitäisi vahvistaa juuri niitä. Se vie vapaa-aikaa, mutta antaa varmuutta epävarmassa työelämässä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!