Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taideasiantuntijasta piti tulla eläinlääkäri – "Itkin kaikkien kissojen perään"

Herkkuhetki oli, kun hän löysi kuolinpesän vintiltä viimeisen tsaarin, Nikolai II:n valkoisen salongin kaluston. Se myytiin 320 000 eurolla.

Ura
 
Jaana Laitinen
Aapo Huhta HS
"Meillä on ikuinen muuttopäivä", Maria Ekman-Kolari sanoo Hagelstamin huutokaupan tiloissa. Myytyjä ja myyntiin päätyviä esineitä tulee ja menee jatkuvana virtana.
"Meillä on ikuinen muuttopäivä", Maria Ekman-Kolari sanoo Hagelstamin huutokaupan tiloissa. Myytyjä ja myyntiin päätyviä esineitä tulee ja menee jatkuvana virtana. Kuva: Aapo Huhta HS

"Olen myynyt kaikki Romanovin suvun tsaarien muotokuvat paitsi Paavalin – ja heidän huonekalunsa myös", Hagelstamin taideasiantuntija Maria Ekman-Kolari kertoo ja nauraa heleästi.

Hän sai Nikolai II:sta juuri 3 000 euroa ja hurmuritsaari Aleksanteri III:sta 8 000 euroa.

"Se oli tämä Star Trek -kuva", hän vinkkaa katsomaan taulua taidehuutokaupan pikkuhuoneeseen. Siinä tsaari Aleksanteri III muhkeissa pulisongeissa kantaa venäläistä univormua. Päälle on maalattu myöhemmin Suomen kaartin miehusta, jotta 1800-luvun lopulla hallinnut tsaari on helpompi hyväksyä myös suurruhtinaskunnassa.

Kolme nopeaa

Mitä teet ollessasi poissa toimistolta?

1 "Viikonloput juoksen lihapulla taskussa. Harrastan parsonrusselini kanssa agilityä. Kun on nopea koira ja hidas ohjaaja, koiran mielenkiinto täytyy pitää vireillä herkkupaloilla." 

 

2 "Hoidan intohimoisesti kotipihaani Vantaalla. Meillä on pyöreäksi leikattuja pieniä puita ja pensaita sekä isoja valkoisia ruukkuja ja niissä istutuksia." 

 

3 "Luen paljon. Siitä on hyötyä tässä työssä – ja siitä että muistaa, mitä lukee ja näkee. Siksi tunnistin sen tsaarin sohvakalustonkin."

Aleksanterin miehustan liepeet muistuttavat televisiossa suositun avaruussarjan Spock-hahmon suippoja korvia. Siitä taideasiantuntija keksi maalaukselle lempinimen Star Trek.

"Kun näiden taulujen kanssa tekee kauan töitä, niistä tulee kuin vanhoja tuttuja."

Ekman-Kolari on arvostettu taideasiantuntija ja -meklari. Hän teki pitkän uran Hörhammerilla ja siirtyi maaliskuussa Hagelstamille. Siellä hän paukutti ensimmäisen huutokauppansa toukokuun lopulla. Uuden kodin löysivät niin tsaarit kuin kotimaisen taiteen huippunimien työt: Edelfeltiä, Simbergiä ja Hanna Rönnbergin kaunis Äiti ja lapsi.

"Tämä kaveri tässä on seuraava supertähti", Ekman-Kolari napauttaa yllättäen Akseli Gallen-Kallelan teosta.

"Maalaus Keitele oli juuri esillä Lontoon Kansallisgalleriassa. Se sai siellä paljon huomiota. Arvelen, että Gallen-Kallela lähtee maailmalla nousuun."

Nyt 45-vuotias Ekman päätyi nuorena taidemaailmaan, koska hänen opiskelukaverinsa katkaisi kätensä. Hän meni tuuramaan kaveria Hörhammerille. Siellä hän tutustui ja ystävystyi vapaaherratar Dorothy Aminoffiin. "Hän kutsui minut purjehtimaan ja yritti opettaa, miten taiteilija näkee maiseman. Hän saattoi sanoa, että tänään on Ragnar Ungernin päivä. Taivas oli sen värinen. Hän näki värejä, joista taiteilija sai inspiraationsa."

"Aminoff johdatti minut taiteen maailmaan. Tällä alalla ei voi tarpeeksi korostaa mentorin merkitystä."

Ekman-Kolari kasvoi Lohjalla perheessä, jossa ei harrastettu taidehuutokauppoja.

"Olin Peppi Pitkätossu -tyyppinen hevostyttö, josta piti tulla eläinlääkäri. Menin jopa harjoittelijaksi eläinlääkärille. Sinne tuotiin kissa, joka piti lopettaa. Eläinlääkäri sanoi, että ehkä tämä ei ole sinun alasi, jos itket jokaisen kissan perään."

Niin hän lähti opiskelemaan valtiotieteitä Helsinkiin ja päätyi meklaamaan arvoesineitä.

Työssä tarvitaan Ekman-Kolarin mukaan hienotunteisuutta, hyvää nenää ja uteliaisuutta. Useimmat teokset tulevat myyntiin yksityiskodeista. Alalla puhutaan 3d-tilanteista.

"Divorce, death ja disaster", Ekman-Kolari avaa.

Kerran hänet kutsuttiin Helsingissä perkaamaan kuolinpesää. Hän kömpi vintille ja löysi sieltä viimeisen tsaarin, Nikolai II:n valkoisen salongin kaluston. Se on herkkuhetki.

"Sydän teki ylimääräisen pompun. Minulta meni ehkä minuutti tajuta, mitä siinä oli. Olin nähnyt kaluston kuvan venäjänkielisessä kirjassa, jossa esiteltiin Talvipalatsin huonekaluja hetkellä, jolloin bolševikit valtasivat sen."

Kaluston löytyminen oli tunteikas hetki, hän muistelee.

"Se on syy, mitä varten tätä työtä teen."

Tsaarin kalusto oli iso uutinen vuonna 2009. Se oli hyvässä kunnossa, ja se myytiin 320 000 eurolla.

Ekman-Kolari on ollut tekemässä toistakin isoa löytöä. Kerran huutokauppakamarille tuotiin Ruotsista nähtäväksi taulu, jossa luki Gallen. Sitä ei tunnistettu Ruotsissa Gallen-Kallelan työksi.

"Teos oli Tyttö ja kukko. Samaa sarjaa kuin Poika ja varis ja Akka ja kissa. Oli viitteitä, että sarjaan kuului kolmaskin teos, mutta kukaan ei ollut nähnyt sitä. Ja yhtäkkiä se oli meidän käsissä."

Taulusta käytiin Suomessa huutokaupassa kiivain kilpailu, jota hän on todistanut.

"Makasin esiripun takana ja seurasin, kun hinta nousi kuin raketti. Ostajat ymmärsivät, mistä oli kyse."

Mieluiten Ekman-Kolari tarttuu nuijaan itse. Hän etsii myytävälle teokselle päivän hinnan.

"Siinä saa heti palautteen työstä. Vietän pitkään teosten kanssa, tutkin historiaa, yritän etsiä oikean lähtöhinnan. Konsultoin mahdollisia ostajia."

Esineistä tulee kuin omia lapsia. Niistä on joskus vaikea päästää irti. Usein meklari intoutuu huutokaupan tunnelmasta.

"Lyön kuulema liian kovaa. Joskus huomaan, että yleisö nousee penkistä ilmaan."

Hagelstamin katalogi
Ville Vallgrenin patsas Flora, marmoria. Myyntihinta 3800 euroa.
Ville Vallgrenin patsas Flora, marmoria. Myyntihinta 3800 euroa.
Hagelstamin katalogi
Venäjän keisari Aleksanteri III. Myyntihinta 8000 euroa.
Venäjän keisari Aleksanteri III. Myyntihinta 8000 euroa.

Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Keisari Nikolai II:n valkoisen salongin kalustoa.
Keisari Nikolai II:n valkoisen salongin kalustoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!