Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työntekijä ei halua olla oranssitarrainen alennusnakki

Ura
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Arvaan, että moni tuohtui jo otsikon kohdalla. Ihmistä ei mitata rahalla!

Mutta jotain herkkää siinä rahassa kuitenkin on.

Juha Sipilän hallitus, yritysjohtajat ja muut elinkeinoelämän suulla puhuvat haluavat alentaa yksikkötyökustannuksia. Äkkiseltään sitä ajattelisi, että jos vientituotteet kerran pitää tehdä halvemmalla, alennetaan sitten palkkoja. Tällöinhän kustannukset alenevat. Tällaista ei kukaan ole kuitenkaan uskaltanut mainitakaan. Sen sijaan on ehdotettu työajan pidennystä sadalla tunnilla.

Lopputulos toki on sama: vuoden mittaan tehdystä työstä palkka alenee.

Miksi sitten ei suoraan ehdotettu palkan alentamisia?

Siksi, että se olisi pillastuttanut ay-liikkeen ja työntekijät vielä nykytilannettakin pahemmin.

Miksi? Miksi ajatuskin palkan alentamisesta tuntuu niin pahalta? Miksi on helpompaa luvata tehdä enemmän töitä samalla rahalla, vaikka käytännössä lopputulos on sama: omaa työpanostaan myy halvemmalla?

Ystäväni irtisanoutui hyvästä työpaikastaan ja vaihtoi raskaampaan työhön ja huonompaan firmaan. Ei kuulosta kovin hyvältä diililtä.

Hän halusi lähteä, koska hänelle maksettiin pienempää palkkaa kuin kollegalle, jolla oli huonompi koulutus, vähemmän työkokemusta ja ylipäätään heikommat taidot kyseiseen työhön. Tilannetta ei ainakaan helpottanut se, että kollega oli mies, ystäväni nainen.

Mielipaha, arvostuksen puute ja koettu epäreiluus saivat vaihtamaan työpaikkaa. Ei itse palkka, sillä ystäväni vaihtoi huonommin palkattuun työhön. Kyse ei siis ollut suoraan rahasta, vaan rahalla mitatusta arvostuksesta – palkalla oli osoitettu, ettei hän ollut yhtä arvokas kuin (mies)kollegansa.

Kaikki tämä johtaa ajatukseen, että ihmisen tai ainakin työntekijän arvoa mitataan lopulta juuri rahalla. Sen vuoksi hoitotyötä tekevät vaativat palkankorotuksia kysymällä onko paperikoneen hoitaminen arvokkaampaa kuin ihmisen.

Ei tietenkään, mutta tilinauhaa katsoessa siltä näyttää.

Mitataanko sitten työn arvo rahassa? Kyllä.

Siinä mielessä on erikoista, että usein ihminen motivoituu ihan muista tekijöistä kuin rahasta.

Toki ylitöihin tai ylimääräiseen sunnuntaivuoroon lupaudutaan usein juuri rahan takia. Mutta perustiistaina töihin ajaessa harva ajattelee palkkaansa.

Kun hyllyttää maitoja, kiinnittää tippaletkua, täyttää exceliä, valmistelee kokousta tai kirjoittaa raporttia, ei hoe mielessään palkkansa suuruutta.

Ihmistä voi motivoida se, että kokee kehittyvänsä, tekevänsä hyvää, oppivansa jotain uutta, tekevänsä jotakin tärkeää tai merkityksellistä, saavansa jotain aikaan, saavansa arvostusta. Tällöin kyse on sisäisestä motivaatiosta. Mutta ulkoinen arvostus – se mitataan rahalla.

Siksi palkan alentaminen on ajatuksenakin kamala: Tähän asti tekemäni työ, se työ jota päivittäin teen, ei olekaan enää yhtä arvokasta kuin ennen. Työni merkitys ja siten oma merkitykseni on jostain syystä kutistunut, ja siksi siitä aiotaan maksaa jatkossa vähemmän. Jos työni merkitys ohentuu, ohentuuko myös työn tekijän, minun oma merkitykseni? Enkö ole enää yhtä arvokas? Olenko oranssitarrainen alennusnakki?

Alennetun hintalapun sijaan moni mieluummin pitää hintansa, mutta lisää lihapitoisuutta: hikoilee entistä enemmän tai pidempää päivää.

Keskusteluun työajan pidennyksestä palataan luultavasti heinäkuun lopussa, kun Sipilän hallitus toimittaa työmarkkinajärjestöille esityksensä yhteiskuntasopimuksesta.

Piia Elonen HS
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden uutistuottaja.
piia.elonen@hs.fi, Twitter: piiaelonen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!