Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syy työahdistukseen voi löytyä muualtakin kuin itsestä tai pomosta

Ura
 
Anu Järvensivu
Kirjoittaja on työelämän tutkija ja Tampereen yliopiston dosentti.
Kirjoittaja on työelämän tutkija
ja Tampereen yliopiston dosentti.

Alistettuun asemaan joutumisesta saattaa seurata kärsimystä ja sairauksia. Esimerkiksi alistava johtaja voi sairastuttaa. Asiasta puhuminen auttaa.

Alaisia helpottaa vaikkapa selitys, että syy on johtajan narsistisuus, eikä vika ole alaisissa.

Työelämän rakenteista johtuvista alistuksen kokemuksista sen sijaan on vaikea puhua, vaikka alistavat rakenteet kuuluvat palkkatyöhön. Työnantajalla on laajat valtuudet johtaa ja määrätä työntekijää työaikana. Työntekijä on myynyt työvoimansa työnantajan käyttöön ja menettänyt samalla osan itsemääräämisoikeudestaan.

Työelämässä vaikuttaviin rakenteisiin lukeutuu myös globaali markkinatalous, joka pakottaa jatkuvasti kovenevan kilpailun kehälle.

Alistavista rakenteista aiheutuvasta kärsimyksestä vaietaan, tai sitä jopa vaiennetaan, koska se hämmentää. Suomessa kunnioitetaan itsemääräämisoikeutta, tasa-arvoa ja demokratiaa. Alistetusta asemasta johtuvaa kärsimystä ei siis pitäisi esiintyä. Jos ihminen työssään tuntee tällaista kärsimystä, hän häpeää. Onhan hänen täytynyt aiheuttaa oma tilanteensa, ellei sitä ole aiheuttanut joku toinen.

Rakenteellisen alistamisen vaivaannuttavuus näkyy siinäkin, että nykyisin pyritään välttämään sanaa alainen. Sanan poistaminen ei kuitenkaan hävitä valtarakennetta. Palkansaaja on alisteisessa suhteessa työnantajaan ja tämän edustajaan.

Kun kärsimyskokemusta ei voi selittää alistavilla rakenteilla, täytyy löytää muu selitys. Jos organisaatiomuutos aiheuttaa tuskaa, syytä joutuu hakemaan itsestä. Hyvien työntekijöidenhän sanotaan ymmärtävän muutosten välttämättömyys. Kun muut näyttävät pärjäävän, jäljelle jää vaikeasti ymmärrettävissä oleva häpeä omasta huonommuudesta. Ellei sitten voi syyttää johtajaa.

Näin alistuksen aiheuttama kärsimys jää omaksi tai toisen häpeäksi, eikä sitä osata parantaa kuin sairautena työterveyshuollossa.

Rakenteita on vaikea, muttei mahdoton muuttaa. Nykyinen markkinatalouskin elää vain aikansa.

Ensimmäinen askel kohti parempaa hyvinvointia on ymmärtää, että työelämän alistamiskokemukset voivat johtua muustakin kuin omista tai pomon kyvyistä. Muutos on mahdollinen, kun alistavien rakenteiden seurauksista aletaan puhua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!