Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotona pienet lapset ja töissä suuri vastuu – näin selviydyt yhtälöstä

Kirurgi ja lentäjä eivät voi nuokkua töissä väsyneinä. Miten he hoitavat työnsä, jos kotona on pieniä lapsia?

Ura
 
Meri Nykänen
Milka Alanen
Kirurgi Päivi Koroknay-Pál työskentelee Töölön sairaalassa ja joutuu vapaa-ajallaan usein päivystämään.
Kirurgi Päivi Koroknay-Pál työskentelee Töölön sairaalassa ja joutuu vapaa-ajallaan usein päivystämään. Kuva: Milka Alanen

Kun neurokirurgi Päivi Koroknay-Pál, 41, astuu työpaikalleen Töölön sairaalan leikkaussaliin, muut asiat unohtuvat. Niin ne unohtuivat myös silloin, kun hänen nyt seitsen- ja kymmenvuotiaat lapsensa olivat pienempiä.

"Salissa tilanne vie mukanaan, vaikka väsyttäisi. Siellä ei voi keskittyä muuhun kuin leikkaukseen."

Neurokirurgin työssä täytyy tehdä nopeita päätöksiä, ja se on myös fyysisesti raskasta. Leikkaus voi kestää kahdeksan tuntia. Oikeastaan kaikki Koroknay-Pálin työnkuvassa vaatii erityistä tarkkuutta.

Vinkkejä väsyneille vanhemmille

 Keskustele työnantajasi kanssa, olisiko sinun mahdollista aloittaa työpäiväsi vähän myöhemmin.

 Mieti, mikä on

sinulle riittävä yöuni.

Toisille riittää kuusi tuntia, toiset tarvitsevat yhdeksän.

 Mene aiemmin nukkumaan, jos

lapsetkin menevät ajoissa nukkumaan.

 Ota työpaikallasi lyhyet pikaunet,

jos se on mahdollista. 11–15 minuuttia

usein riittää.

 Vältä raskaita, hiilihydraattipitoisia aterioita kesken työpäivän, sillä ne väsyttävät.

 Sano rohkeasti,

jos olet liian väsynyt suoriutumaan vaativasta tehtävästäsi. Vastuuntunto on

hyvä asia.

Neuvot antoi professori, unitutkija Markku Partinen.

Siksi esimerkiksi kirurgi, joka on etupäivystänyt edellisen yön, ei leikkaa seuraavana päivänä. Etupäivystys tarkoittaa sitä, että lääkäri on silloin sairaalassa leikkausvalmiudessa.

Koroknay-Pál tapasi mennä päivystyksen jälkeen aamupäivisin suoraan hakemaan lapsia kotiin hoidosta. "Oli niin huono omatunto."

Jälkiviisaana hän hoitaisi päivystyksen jälkeiset päivät nyt eri tavoin. "Olisin ehkä voinut levätä sen ajan, kun olin kuitenkin valvonut yön. Silloin väsytti."

Kirurgi palasi molempien lastensa kohdalla töihin, kun tyttäret olivat reilun vuoden ikäisiä. Kotona hän ei ole kuitenkaan joutunut juuri valvomaan.

"Molemmat tyttöni ovat nukkuneet aina hyvin."

Lentäjä Jesse Niemi, 36, nukkuu ennen aikaisia aamuherätyksiä eri huoneessa kuin hänen vaimonsa ja kaksi lastaan. Niemellä on kolmevuotias tytär ja yksivuotias poika.

"En voi lähteä töihin väsyneenä. Koska lapset herättelevät, on pakko nukkua omassa rauhassa tulpat korvissa. Tämä järjestely sopii meille", Niemi sanoo.

Tyypillinen kaukoliikenteen työmatka kestää meno-paluulentoineen ja yöpymisineen kahdesta kolmeen päivää. Se sisältää kaksi noin kymmenen tunnin mittaista lentoa.

"Koko työvuoron ajan on oltava virkeänä ja tarkkana, ei vain nousujen ja laskujen aikana."

Ville Männikkö
Finnairin lentäjä Jesse Niemi esittelee lentokoneen ohjaamoa A320-simulaattorissa Finnair Flight Academyssä. Niemi nukkuu yönsä ennen työvuoron alkua eri huoneessa kuin vaimo ja lapset.
Finnairin lentäjä Jesse Niemi esittelee lentokoneen ohjaamoa A320-simulaattorissa Finnair Flight Academyssä. Niemi nukkuu yönsä ennen työvuoron alkua eri huoneessa kuin vaimo ja lapset.

Moni perheellinen lentäjä vähentää töitä osittaisen hoitovapaan avulla, mutta Niemi on tehnyt koko ajan täyttä työaikaa. Työpaikalla Finnairilla on matala kynnys ilmoittaa itse, jos on liian väsynyt. Tilalle saadaan nopeasti päivystävä lentäjä.

"Jokaisen velvollisuus on olla kriittinen itseään kohtaan ja sanoa, jos ei ole lentokunnossa. Se ei ole noloa. Lentoturvallisuus menee kaiken edelle."

"Juuri näin oletan vastuullista työtä tekevien toimivan", sanoo unitutkija, professori Markku Partinen.

"He tarkkailevat itseään ja ilmoittavat herkästi, jos eivät ole työkunnossa."

Virkeys on tärkeää varsinkin sellaisissa ammateissa, joissa voi tulla eteen yllättäviä tilanteita ja joissa on vastuussa toisesta ihmisestä. Näin on esimerkiksi kirurgeilla, lentäjillä, bussikuskeilla, pelastustyöntekijöillä ja lennonjohdossa.

"Väsyneenä suoriutuu kyllä töistä, jotka hoituvat rutiininomaisesti. Kokenut kirurgi voi selvitä rutiinileikkauksesta väsyneenä, mutta jos kesken leikkauksen tulee jotain yllättävää, hän ei pysty reagoimaan yhtä nopeasti kuin virkeänä", Partinen sanoo.

Väsyneen ihmisen tarkkaavaisuus laskee ja hän tekee helposti virheitä. Väsymys vaikuttaa ensimmäisenä otsolohkoon, jossa tapahtuu muun muassa toimintojen ohjaus ja ennakointi. Väsyneenä ei kykene yhtä hyvään ja nopeaan päätöksentekoon kuin virkeänä.

Mutta voiko ihminen luottaa siihen, että hän pystyy itse arvioimaan omaa väsymystään? Partisen mielestä ei aina.

"Voi tehdä testin ja mennä pimeään huoneeseen pitkäkseen. Jos uni tulee heti, on liian väsynyt lähteäkseen tarkkuutta vaativaan työhön."

Partisen mukaan kupillinen kahvia ja sen päälle noin vartin, enintään puolen tunnin, pikanokoset virkistävät.

Joillain työpaikoilla on mahdollisuus ja jopa velvollisuus levätä kesken työvuoron.

Jesse Niemi ei ole joutunut käyttämään mahdollisuutta kieltäytyä töistä väsymyksen takia. Sitä kyllä tapahtuu hänenkin työpaikallaan.

Finnairin lentäjille on sallittu lyhytaikainen lepo ohjaamossa. Kaukolennoilla on mukana kolme lentäjää, joten kahden valvoessa yksi voi levätä.

Lennon aikana Niemi ei ajattele lapsen korvatulehdusta vaan keskittyy työhönsä. Hänen mielestään on parempi jäädä kotiin, jos ajatukset harhailevat perheasioihin kesken työvuoron.

Neurokirurgi Päivi Koroknay-Pál ei tee enää etupäivystyksiä, vaan hänen työpäivänsä alkaa joka päivä samaan aikaan. Hän lähtee töihin ennen kuin muu perhe herää, ja saa näin rauhallisen aamun itselleen. Usein hän pyöräilee Espoosta Töölöön.

Takapäivystys sen sijaan sitoo Koroknay-Pálin ja oikeastaan koko perheen noin viikoksi kuukaudessa. Takapäivystyksen aikana neurokirurgin täytyy olla sairaalassa puolessa tunnissa, jos sairaalasta soitetaan.

Elokuviin tai uimahalliin ei voi mennä, ja kaikki reitit on suunniteltava tarkasti etukäteen. Lenkillä kirurgi kuljettaa mukanaan kännykkää ja taksikorttia.

Lapsillekin on varasuunnitelma. "Naapurit ovat lupautuneet sohvallemme nukkumaan, jos mies on matkoilla ja saan hälytyksen töihin. Niin ei tosin ole vielä käynyt, mutta suunnitelma täytyy olla olemassa."

Vaikeinta pienten lasten ja kirurgin työn yhdistämisessä on Koroknay-Pálin mielestä ollut leikkausten venyminen. Se on vaikeuttanut aikataulujen, harrastusten ja muiden arkisten asioiden hoitamista.

"Lapsilla ei olisi jaloissaan oikeankokoisia kesäkenkiä, jos mies ei olisi niitä hankkinut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!