Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä vaate kestää pitkään

Työvaatesuunnittelijat pukevat työväkeä maalla, merellä ja ilmassa. Hyvä asu kestää aikaa ja kulutusta.

Ura
 
Ville Männikkö
Kuva: Ville Männikkö
Tuomas Marttila
Mia Hagman, 48, pappi, Suomen evankelis-luterilainen seurakunta:"Tämä on asu, jota voisin hyvin pitää myös työajan ulkopuolella. Toki pappina sitä on oikeastaan koko ajan virkatehtävissä. Erona siviilivaatteisiin on se, että papin asussa ollessani ihmiset yleensä tervehtivät.Joku saattaa ajatella, että on turhamaista, kun papilla on kaunis asu. Itse käsitän asian niin, että tämän asun esteettisyys on pikemminkin kunnianosoitus sille ilolle ja surulle, jonka parissa tässä työssä liikutaan."
Mia Hagman, 48, pappi, Suomen evankelis-luterilainen seurakunta:
"Tämä on asu, jota voisin hyvin pitää myös työajan ulkopuolella. Toki pappina sitä on oikeastaan koko ajan virkatehtävissä. Erona siviilivaatteisiin on se, että papin asussa ollessani ihmiset yleensä tervehtivät.
Joku saattaa ajatella, että on turhamaista, kun papilla on kaunis asu. Itse käsitän asian niin, että tämän asun esteettisyys on pikemminkin kunnianosoitus sille ilolle ja surulle, jonka parissa tässä työssä liikutaan."
Tuomas Marttila
Aliisa Syrjänen, 22, konduktööri, VR"Konduktööri kantaa mukanaan paljon tavaraa, joten on hyvä, että tässä liivissä on paljon taskuja. Mukana kulkee muun muassa painava maksulaite ja kolikkoja vaihtorahaksi. Harteille tulee paljon painoa, ja liiviin suunnitellaan nyt muutoksia, jotta paino jakautuisi tasaisemmin.Vyö on se sama jota poliisitkin käyttävät.Minulla on kaulassa huivi, mutta vaihtoehtona on myös turvakiinnityksellä varustettu kravatti. Liivin lisäksi asuun kuuluu jakku."
Aliisa Syrjänen, 22, konduktööri, VR
"Konduktööri kantaa mukanaan paljon tavaraa, joten on hyvä, että tässä liivissä on paljon taskuja. Mukana kulkee muun muassa painava maksulaite ja kolikkoja vaihtorahaksi. Harteille tulee paljon painoa, ja liiviin suunnitellaan nyt muutoksia, jotta paino jakautuisi tasaisemmin.
Vyö on se sama jota poliisitkin käyttävät.
Minulla on kaulassa huivi, mutta vaihtoehtona on myös turvakiinnityksellä varustettu kravatti. Liivin lisäksi asuun kuuluu jakku."
Tuomas Marttila
Tiina Oksanen, 55, purseri, Finnair"Tänään lennolla Japanin Nagoyaan toimin bisnesluokan esimiehenä, joten puen päälle juhlavinta, mitä mallistosta löytyy, eli polvipituisen leningin. Erityisesti pidän pitkistä tummansinisistä housuista, ne sopivat kuin nakutettu. On vaikea löytää istuvia housuja, sillä olen 178 senttiä pitkä. Olenko toiminut mallina? No, on minut kuvattu kerran Anttilan kuvastoon. Olin silloin kuusivuotias ja esittelin talvitakin.Kun puen virkapuvun ylleni, niin kyllä siinä selkä suoristuu. Tulee sellainen olo, että olen valmis työhön."
Tiina Oksanen, 55, purseri, Finnair
"Tänään lennolla Japanin Nagoyaan toimin bisnesluokan esimiehenä, joten puen päälle juhlavinta, mitä mallistosta löytyy, eli polvipituisen leningin. Erityisesti pidän pitkistä tummansinisistä housuista, ne sopivat kuin nakutettu. On vaikea löytää istuvia housuja, sillä olen 178 senttiä pitkä. Olenko toiminut mallina? No, on minut kuvattu kerran Anttilan kuvastoon. Olin silloin kuusivuotias ja esittelin talvitakin.
Kun puen virkapuvun ylleni, niin kyllä siinä selkä suoristuu. Tulee sellainen olo, että olen valmis työhön."

Moni autoilija käy tänäänkin tankkaamassa Käpylän ABC:llä.

Samalla voi juoda kahvit. Ne tarjoilee – tai oikeammin lyö kassakoneeseen – keski-ikäinen nainen, joka on pukeutunut vaaleanvihreään pikeepaitaan (samaa vihreää kuin huoltoaseman seinässä), mustaan esiliinaan ja reisitaskuhousuihin. Päässään hänellä on siniharmaa myssykkä.

Jos asukokonaisuutta pitäisi luonnehtia, niin aika unisex, siis molemmille sukupuolille sopiva, se on. Ripaus saunapipomaista hassuttelumeininkiä. Ei missään tapauksessa liian muodikas.

Asun suunnittelija, työvaatteisiin erikoistunut vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen, 48, palkittiin keväällä designalan Ornamo-palkinnolla. Kärkkäisen suunnittelemia työasuja voi nähdä huoltoasemien lisäksi ruotsinlaivalla ja kirkossa.

"Kun valmistuin, en halunnut osallistua tarpeettoman massamuodin luomiseen. En halunnut tuottaa mitään turhaa", Kärkkäinen sanoo työhuoneellaan Helsingin Hietalahdessa.

"Työvaatteiden materiaalit ovat kestäviä ja käyttöikä pitkä."

Kärkkäisen töistä huomatuin on evankelis-luterilaisen kirkon naispapin puvusto, joka valmistui vuonna 2011. Sitä edeltänyt virka-asu oli Vuokko Nurmesniemen kädenjälkeä, ja ehtinyt olla käytössä aina vuodesta 1988, kun ensimmäiset naispapit vihittiin virkaansa.

Vain kaksi vuotta aiemmin kirkolliskokous oli hyväksynyt kovan väännön jälkeen naisten toimimisen pappisvirassa. Ehkä tästä syystä kokoelmaan ei kuulunut lainkaan housuja.

Kirkkohallituksen järjestämään suunnittelukilpailuun oli liitetty kysely siitä, mitä naispapit uudelta puvustolta toivoivat ja mikä vanhassa mätti. Nurmesniemen mallisto oli tehty laadukkaasta villasta, joka oli kyllä juhlavaa, mutta naispapeille tuli siinä kuuma.

Siksi Kärkkäisen kokoelmaan kuuluu bambukuituinen, iholla viileä pantapaita, jollaista ei ole kirkollisissa piireissä ennen nähty. Muut materiaalit ovat luonnonkuitusekoitteita.

"Työvaatemateriaalit sisältävät usein pelkän villan tai puuvillan lisäksi polyesteriä, joka helpottaa vaatteen huoltoa ja tekee siitä kestävämmän. Parhaimmillaan työvaatteet vain ravistetaan pesun jälkeen ja laitetaan henkarille, ja ne ovat taas valmiita käyttöön."

Kärkkäinen halusi tarjota kaikille vartalotyypeille vaihtoehtoja, joten mallistoon kuuluu eripituisia hameita ja jakkuja. Vihdoin suomalainen naispappi sai pukea päälleen myös mustat, pitkät housut.

Suunnitteluvaiheessa Kärkkäinen kävi kirkossa tarkkailemassa, mitä papit työpäivänsä aikana tekevät.

"He liikkuvat paljon. Papit vaihtavat päivän aikana paikkaa monta kertaa, käyvät asiakkaiden luona ja toisaalta tekevät ihan tavallista konttorityötä."

Papin on kuitenkin oltava aina olemukseltaan arvokas, toimiihan hän taivaallisen työnantajansa edustajana.

"Vaatteesta pitää nähdä yhdellä silmäyksellä, että henkilö on pappi", Kärkkäinen toteaa.

Vain vuosi naispappien asujen jälkeen Kärkkäinen uudisti VR:n työntekijöiden puvuston. Konduktöörien tontunharmaa puku ja raidallinen kauluspaita ovat peräisin hänen kynästään.

Asu korvasi aiemman parikin astetta virallisemman tummansinisen univormun. "Tehtäväni oli tuoda VR:n mallistoon uutta lähestyttävyyttä."

Työvaatteen pitää myös henkiä sitä mielikuvaa, brändiä, jota yritys tavoittelee. Työvaatteet valjastettiin tähän tehtävään 1990-luvun lopulta alkaen, pitkään alalla toiminut Kärkkäinen toteaa.

Junassa se näkyy siinä, että konduktöörin valkoisessa paidassa on vihreitä raitoja. Vihreä kun on se mielikuva, jonka VR toivoo välittävänsä junaliikenteestä autoilun tai lentämisen vaihtoehtona.

Kärkkäinen luonnosteli parinkymmenen hengen konduktööritestiryhmälle myös kokovihreän paidan, mutta se oli työntekijöille liikaa.

Työvaatteiden suunnittelu organisaatiolle ei nimittäin riitä. "Ei ole hyväksi vain sanoa työntekijöille, että tuossa on uudet vaatteet, pue päällesi", sanoo Kärkkäinen.

Työntekijöiden pitää olla tyytyväisiä vaatteisiin, jotta he sitoutuisivat niihin ja samalla työnantajaansa.

Tuomas Marttila
Annakaisa Virtanen, 28, myyjä, Alko"Olen myymälän esimiehen sijainen, ja siviilissäkin hameihminen. Vaikka uudet työvaatteet on otettu käyttöön tänä keväänä, niin olemme pitäneet näitä asuja jo vuoden, sillä tämä on kokeilumyymälä. Olemme antaneet vaatteista palautetta, ja niitä on kehitetty sen perusteella.Tykkään erityisesti tästä mustasta polvipituisesta mekosta, koska sen kanssa voi helposti yhdistellä eri asusteita. Pidän myös malliston ohuista paitapuseroista.Asu tuntuu päällä rennolta, mutta näyttää silti siistiltä."
Annakaisa Virtanen, 28, myyjä, Alko
"Olen myymälän esimiehen sijainen, ja siviilissäkin hameihminen. Vaikka uudet työvaatteet on otettu käyttöön tänä keväänä, niin olemme pitäneet näitä asuja jo vuoden, sillä tämä on kokeilumyymälä. Olemme antaneet vaatteista palautetta, ja niitä on kehitetty sen perusteella.
Tykkään erityisesti tästä mustasta polvipituisesta mekosta, koska sen kanssa voi helposti yhdistellä eri asusteita. Pidän myös malliston ohuista paitapuseroista.
Asu tuntuu päällä rennolta, mutta näyttää silti siistiltä."

Suunnittelija Ritva-Liisa Pohjalainen on suunnitellut Finnairin matkustamohenkilökunnan sinivalkeat työasut, jotka tulivat käyttöön vuonna 2011.

Nyt laivastoon on tullut uusi isompi kone, Airbus A350-900. Mallistoa täytyy päivittää, sillä ison koneen mukana syntyy uusi virka: pursereiden esimies.

"Koko tässä suunnittelutehtävässä turvallisuus on ollut aivan ratkaiseva asia. Turvallisuus ja ergonomia", sanoo Pohjalainen.

Lentoemäntien täytyy olla asunsa puolesta toimintakykyisiä mahdollisen hätätilanteen tullen. Puvun pitää suojata heitä tulelta ja mahdollistaa vapaa liikkuminen.

Matkustamohenkilökunta kurkottelee työssään hyllyille, kyykkii ja nostelee, ja heidän päälleen roiskuu likaa, ruokaa ja juomaa. Lämpötilat vaihtelevat lennon lähtö- ja määränpäässä parhaimmillaan 40 asteen verran. Kaikki vaatteet täytyy myös pystyä kotona huoltamaan, kun työvuoro on ohi.

Finnairin työpukuja alettiin tehdä 2009, kun lentoyhtiö uusi visuaalista ilmettään. Pohjalainen jäi pois työstään Ril'sin pääsuunnittelijana niillä main ja sai kutsun suunnittelukilpailuun.

40 vuotta vaatebisneksessä toiminut Pohjalainen pystyi tarjoamaan arvokkaita kontakteja suoraan valmistajiin ja materiaalintarjoajiin. Kullanarvoiseksi osoittautui ranskalainen tehdas, joka tuotti uudenlaisia, laadukkaita villakankaita.

Ranskalainen villasekoitekangas on varustettu nanoteknisellä kalvolla, joka hylkii likaa ja nesteitä. Se on helppo pyyhkiä puhtaaksi saman tien.

Lentokentän pohjakerroksen Alkossa nuori myyjä tervehtii ystävällisesti. Pohjalainen katselee häntä päästä varpaisiin. Myyjällä on yllään mustat housut ja vetoketjullinen neule.

"Sinulla pitäisi olla neuleen alla paita", Pohjalainen sanoo lempeästi, mutta äänessä on ripaus moitetta.

Hän tietää, koska on itse suunnitellut asukokonaisuuden. Alko julkisti myyjiensä uudet asut keväällä. Erikoisuus ovat mustat, joustavat farkut. Sellaisia harvemmin hyväksytään osaksi virkapukua.

Mutta Alkon myyjät ovat usein nuoria ihmisiä, eikä Pohjalainen halunnut pukea heitä sediksi ja tädeiksi.

Uuden malliston värit ovat musta, punainen ja valkoinen. Se sisältää ohuita kauluspaitoja, valkopilkullisia huiveja ja solmioita, liivejä, mekkoja, housuja ja esiliinoja.

Työvaatteiden uusiminen on aina massiivinen hanke.

"Esimerkiksi Alkossa on 2 700 työntekijää, joita uusi vaatetus koskee, eikä yhdellä setillä edes pärjää", sanoo Pohjalainen.

Valmisvaatteitakin tuotetaan isot määrät. Miten työasujen suunnittelu sitten eroaa valmisvaatteiden tekemisestä?

"Virkapuku ei ole hetken vaate. Sen täytyy pysyä muodikkaana vähintään viisi vuotta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!