Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korttien jakaminen on ikivanha tapa

Ura
 
Helsingin Sanomat

Ensimmäiset käyntikortit syntyivät ilmeisesti Kiinassa, kuten niin monet muutkin keksinnöt. Niitä on ollut ainakin 1400-luvulta lähtien, mahdollisesti jo paljon aikaisemmin.

Euroopassa aateliset käyttivät vierailukortteja viimeistään 1600-luvulta lähtien. Liikemiehet puolestaan markkinoivat yritystään korttien avulla.

Kortteja sekä painettiin musteella että kirjoitettiin käsin. Käyntikortteina käytettiin muun muassa valkoselkäisiä pelikortteja, joita paperin vähyyden vuoksi kierrätettiin muutenkin mitä erilaisimpiin tarkoituksiin.

Silloin kun kaupungeissa ei vielä ollut kadunnimiä ja -numeroita, kauppiaat hahmottelivat käyntikortteihin kartan.

Aristokraatille vierailukortit olivat tärkeä tapa: Kortti ojennettiin oven avaavalle palvelijalle, joka kiikutti sen talon emännälle hyväksyttäväksi.

Aatelisten kortit olivat tavallisesti yksinkertaisia ja valkoisia, ja niissä oli vain henkilön nimi. Kirjainlyhenteillä ja kortin kulman taitoksilla viestitettiin yhteydenoton tarkoitusta.

Kortit olivat viktoriaanisen ajan tapa verkostoitua hienovaraisesti kasvot säilyttäen. Jättämällä kortin taloon saattoi vihjata halusta tavata. Kortin huomiotta jättäminen oli tapa ilmaista, että tuttavuus ei ollut sopivaa.

Keskiluokan käyttöön käyntikortit levisivät 1800-luvulla, kun painotekniikat kehittyivät. Kauppiaiden kortit olivat värikkäitä mainoksia, joista kehkeytyi myös keräilykortteja.

1800-luvun puolivälissä keksittiin visiittikorttivalokuvat. Aluksi ne korvasivat nimikortin yläluokkaisena vierailutervehdyksenä, ja niidenkin antamista säätelivät sosiaaliset normit. Kun visiittikortit levisivät koko kansalle, yhteys kyläilyyn katosi ja valokuvia muun muassa läheteltiin sukulaisille. Visiittikortti-termi jäi tarkoittamaan valokuvan standardikokoa.

Kansainvälisessä bisneksessä käyntikorteilla on yhä iso merkitys, vaikka käytännön tarve on vähentynyt.

Maissa, joissa puhuttelutapa määräytyy ihmisen statuksen mukaan, kortista voi kätevästi tarkistaa keskustelukumppanin aseman. Suomessa kortteja jaellaan huolettomasti, mutta Aasian maissa käyntikortin ojentaminen on tärkeä ja kunnioittava rituaali.

Lähteet:
Suomen valokuvataiteen museo, www.kysymuseolta.fi
Gadagne musées, Lyon
Michael Paterson: A Brief History of Life in Victorian Britain, 2008

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!