Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjelmistoyrityksessä kaikki tietävät toistensa palkat – kateus ei lisääntynytkään

Henkilöstö on mielissään uudistuksesta

Ura
 
Ville Männikkö
Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen ja ohjelmistosuunnittelija Olli Raivola ovat tyytyväisiä avoimuuteen palkka-asioissa.
Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen ja ohjelmistosuunnittelija Olli Raivola ovat tyytyväisiä avoimuuteen palkka-asioissa. Kuva: Ville Männikkö

Ohjelmistoyritys Vincitissä työntekijöiden ei tarvitse enää käydä saunaillassa salamyhkäisiä keskusteluja työkavereiden palkoista eikä arvailla, paljonko pomo tienaa.

Yritys päätti viime syksynä julkistaa henkilöstönsä palkkatiedot.

Toimitusjohtaja Mikko Kuitusen mukaan moni suhtautui palkkojen julkistamiseen aluksi epäluuloisesti ja pelokkaasti, Suomessa kun ei ole ollut tapana puhua palkoista ääneen.

Mutta kuinka kävi? Sen sijaan että kateus olisi kasvanut, henkilöstön tyytyväisyys omaan palkkaan on lisääntynyt.

"Viime vuonna 98 prosenttia henkilöstöstä koki, että oma palkka on oikeudenmukainen, kun taas edellisvuonna luku oli lähes kymmenen prosenttia pienempi. Oma palkka osataan suhteuttaa, kun tiedetään, mitä toiset tienaavat", sanoo yrityksen henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen.

Epämääräinen palkkaspekulointi on hävinnyt uudistuksen myötä, ja ihmiset keskustelevat palkoistaan luontevasti.

Päätös oli hyvä, sanoo työntekijä Olli Raivola. Hänen käyntikortissaan lukee passionate programmer eli intohimoinen ohjelmoija.

"Kun kaikki kertovat palkkansa avoimesti, voi vertailla, mihin väliin omat taidot ja kokemus osuvat", Raivola sanoo.

Palkkatiedot jaetaan sähköpostilla kahdesti vuodessa, ja tiedot julkistetaan lisäksi yrityksen intranetissä. Työntekijä voi halutessaan myös kieltää palkkansa julkaisemisen. Niin tekee vain harva, noin kymmenen prosenttia yrityksen 150 työntekijästä.

Raivola ymmärtää heitäkin: kolikolla on kääntöpuolensa.

"Palkkalista on samalla ranking-lista: siinä vertaillaan omia tuloja muiden tuloihin. Jos mielessä on jokin numero palkankorotuksesta, listasta voi katsoa, kuka tienaa sen verran, ja arvioida, olenko yhtä kova koodari."

Idea palkkojen julkistamisesta syntyi yhdessä, niin kuin Vincitissä on tapana. Toimitusjohtaja Kuitunen kaipasi kasvavaan yritykseen oman, oikeudenmukaisen palkkamallin.

Yritys päätyi eri vaihtoehtoja mietittyään mahdollisimman yksinkertaiseen malliin, jossa palkollisten omat ehdotukset ja perustelut painavat.

"Organisaatiossa, jossa palkat eivät ole julkisia, palkkakeskustelu pohjautuu spekulaatioon. Niissä luetaan ammattiyhdistysliikkeiden palkkataulukoita, jotka eivät aina vastaa todellisuutta", Kuitunen sanoo.

"Pyrimme toimintamalliin, joka perustuu täyteen avoimuuteen ja luottamukseen. Keskustelemme palkasta jokaisen työntekijän kanssa vuosittain."

Olli Raivolan mielestä on helpompaa arvioida oman palkkatason kohtuullisuutta ja keskustella palkankorotuksesta, kun sitä varten on erillinen palkkakeskustelu ja tiedossa kollegoiden tulotasot.

"Keskustelussa pitää osata perustella, miksi olen korkeamman palkan arvoinen – mitä uutta olen esimerkiksi oppinut. Uuden oppiminen on tällä alalla tärkeää."

Onko sinun työpaikallasi tehty jokin parannus, josta on ollut iloa ja hyötyä? Kerro siitä meille: hs.tyoelama@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!