Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ura vaihtoon: Näyttelijä välittää putkiremontteja, it-ammattilainen perusti ravintolan

Entinen näyttelijä organisoi nyt putkiremontteja, ja it-ammattilainen perusti ravintolan. Kuinka uran vaihto oikein sujui?

Ura
 
Jaana Rinne
Susanna Mikkonen työskentelee nykyään putkiurakoitsijan asukaspalvelupäällikkönä.
Susanna Mikkonen työskentelee nykyään putkiurakoitsijan asukaspalvelupäällikkönä.

Susanna Mikkonen ajaa arkiaamuisin kotoaan Herttoniemestä Vuosaareen. Aurinkolahden rakennuspalvelun oven avattuaan hän napsauttaa kahvikoneen ja tietokoneen päälle.

"En ole ainakaan vielä munannut", Mikkonen vitsailee.

Hän aloitti keväällä asukasyhteyshenkilönä linjasaneerauksiin, siis putkiremontteihin, erikoistuneessa yrityksessä. Työnantaja koulutti Mikkosen.

Mikkosen työhön kuuluvat remontoitavien asuntojen katselmukset. Hän kirjaa asukkaiden toiveet huoneistokortteihin ja tilaa tarvittavat tuotteet tavarantoimittajilta.

Nicke Von Weissenberg
Susanna Mikkonen (ent. Anteroinen) Viirus-teatterin Arne Anka -näytelmässä vuonna 2001.
Susanna Mikkonen (ent. Anteroinen) Viirus-teatterin Arne Anka -näytelmässä vuonna 2001.

"En ole koskaan työskennellyt rakennusalalla", Mikkonen tunnustaa. Työ on kuitenkin samantyyppistä koordinointia kuin Mikkosen aiemmalla alalla. Hän johti Teatteri Takomossa yleisötyötä, jossa teatteria vietiin uusiin ympäristöihin ja uusille yleisöille.

Mikkonen lähti vuoden alussa Takomosta 19 vuoden yhteistyön jälkeen. Syy oli terveys.

Mikkosen näytellessä Niskavuoren Hetaa kaksi vuotta sitten Juvan kesäteatterissa stressiin reagoiva nivelreuma paheni.

"Keho ei tiedä mitä työtä sillä tehdään, mutta näyttelemisen aiheuttama psykofyysinen rasitus oli sairaudelle pahaksi."

Myös apuraharumba turhautti. Näyttelijän minimipalkka eli 180 euron esityskorvaus näytökseltä ja harjoitusjakson alle 2 500 euron jäävä kuukausipalkka eivät riittäneet äidin ja 15-vuotiaan pojan arjen pyörittämiseen.

Näyttelijän urasta on Mikkosen uuden työnantajan mielestä hyötyä rakennusalan asiakaspalvelutehtävässä.

"Ihmisen kohtaamisen kyky ja iän mukana tuleva varmuus ovat ominaisuuksia, joiden varaan asukasyhteyshenkilön toimenkuvaa on hyvä rakentaa", toimitusjohtaja Jukka Pulkkinen toteaa.

Alan vaihto houkuttelee keski-ikäistä

Harva vaihtoi ammattiaan vuosina 1989–2007, ilmenee Valtioneuvoston kanslian julkaisusarjan tutkimuksesta (5/2009), jossa tutkittiin ammattien välistä liikkuvuutta Suomessa noina vuosina.

Ammatinvaihtajien osuus työssäkäyvistä pysytteli alle viidenneksessä ja oli jopa vähemmän kuin joka kymmenes joinakin vuosina.

Ammatinvaihtamista on vaikea seurata, koska työvoiman liikkuvuudesta ei tehdä tilastoja, yksi tutkimuksen tekijöistä, työelämän erikoistutkija Simo Aho Tampereen yliopistosta toteaa.

Työpaikan vaihtaminen rekisteröidään, mutta ammatinvaihtoa ei.

"Ammatti on sitä paitsi tulkinnanvarainen kysymys. Voidaan miettiä, vaihtuuko ammatti, kun kanankasvattaja ryhtyy kalkkunankasvattajaksi", Aho huomauttaa.

Tutkimuksessa selvisi, että ammattia vaihdetaan taloudellisesti vakaana aikana. Epävarmassa tilanteessa sinnitellään vanhassa ammatissa.

Halu vaihtaa ammattia nousee usein pintaan keski-iässä, jolloin vanha työ on näyttänyt sekä hyvät että huonot puolensa, Uudenmaan Ely-keskuksen tutkija Jouni Nupponen kertoo.

Keski-ikäisten alan vaihtoon vaikuttavat terveydelliset syyt. Tilastojen valossa ammatin vaihdon yleisin syy on sairauden alentama työkyky.

Mika Tuomonen istuu Helsingin Kahvipaahtimossa Vallilassa ja kertoo avaavansa seuraavaksi pienen hampurilaispaikan. Tuomonen on Social Food -pitopalvelun toimitusjohtaja, yrittäjä ja vuoden 2012 MasterChef.

"Olen testannut hamppareiden laatua myymällä niitä tuossa kadulla."

Tuomosella on takanaan värikäs työura. Hän teki lukioaikana innokkaammin katukivetys- ja reunakivitöitä kuin läksyjä. Motivaatio pänttäämiseen löytyi vasta, kun Tuomonen pääsi it-alalle. Kvartaalitalous alkoi kuitenkin puistattaa ennen pitkää.

"Kvartaalin viimeisenä päivänä tunnelma oli huono, kun jengi säntäili ympäriinsä yrittäessään lyödä lukkoon viimeisiä keikkoja. Alkoi tuntua, että tein työtä, jolla ei ollut mitään muuta merkitystä kuin osakkeenomistajien vaurastuttaminen."

Tuomonen haaveili perustavansa eläkepäivillään bistron. Hän laittoi kavereille illallisia. Nämä innostivat ottamaan osaa Suomen MasterChef –amatöörikokkikisaan. Vuoden 2011 kisa oli harjoittelua, seuraavana vuonna tuli voitto.

Liisa Takala HS
Mika Tuomonen ehti olla kivialalla ja it-töissä, kunnes ryhtyi ravintoloitsijaksi ja pitopalveluyrittäjäksi.
Mika Tuomonen ehti olla kivialalla ja it-töissä, kunnes ryhtyi ravintoloitsijaksi ja pitopalveluyrittäjäksi.

Pian Tuomonen jo perusti lounasravintola Social Foodin.

"En ollut työskennellyt yrittäjänä päivääkään. Silti minua ei pelottanut."

Social Food on laajentunut pitopalveluyritykseksi. Tänä kesänä töissä on Tuomosen lisäksi kesätyöntekijä ja keikkatyöläisiä.

Tuomosen mielestä se, ettei hän ole käynyt ravintolakoulua, ei vaikuta hänen työhönsä.

"Ammattilaisen ja amatöörin ero on siinä, että kun oikea kokki tulee keittiöön, hän siivoaa koko ajan toisella kädellä. Minä teen, ja siivoan myöhemmin."

Tuomonen arvelee ravintolakoulun tärkeimmän annin olevan hygienisyyden oppimisessa.

"Ruoanlaittotekniikat oppii YouTubesta. Ruoan tekeminen on maailman yksinkertaisin asia, mutta hyvän ruoan tekeminen vaatii hyvää makuaistia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!