Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteystiedot pahvinpalasella – digiajallakin jaamme yhä toisillemme käyntikortteja

Toisille käyntikortin ojentaminen on tärkeä markkinointikeino, toisille lähinnä tuttavallinen ele.

Ura
 
Terhi Hautamäki
Liisa Takala HS
Käyntikortilla on yhä käyttöä, sanoo kengitysseppä Timo Nieminen.
Käyntikortilla on yhä käyttöä, sanoo kengitysseppä Timo Nieminen. Kuva: Liisa Takala HS

Moni bloggaaja on viime aikoina esitellyt lukijoilleen ylpeänä uutta hankintaansa: omalle blogille teetettyjä käyntikortteja.

Käsin kosketeltavissa pahvinpaloissa on jotain sellaista, mistä diginatiivitkin innostuvat.

"Käyntikorteista tuli bloggaajien keskuudessa pieni buumi", kertoo oululainen 31-vuotias sisustusbloggaaja Johanna Harmainen.

"Kun itse keväällä julkaisin postauksen käyntikorteista, monet muutkin kertoivat tilanneensa käyntikortit."

Harmainen tilasi painotyön yritykseltä, jonka verkkotyökaluilla voi itse suunnitella kortit. Kortin ilme ovat sama kuin hänen Sisustusunelmia-blogillaan.

Harmainen on varsinaiselta ammatiltaan isännöitsijä, mutta hän tienaa myös blogilla sivutoimisesti. Hän on jo saanut joitakin yhteydenottoja mahdollisilta kaupallisilta yhteistyökumppaneilta korttien ansiosta.

"Toivon, että kortti kuvastaisi minun brändiäni ja sitä, mitä kirjoitan. Olen jakanut kortteja esimerkiksi Habitare-messuilla. Olen antanut niitä myös kiinnostuneille lukijoille, niin että heidän ei tarvitse kirjoittaa osoitetta paperin kulmaan."

Matti Snellman
Päiväkotiyrittäjä Ulla Parkkari haluaa herättää huomiota käyntikorttiensa kirkkailla väreillä.
Päiväkotiyrittäjä Ulla Parkkari haluaa herättää huomiota käyntikorttiensa kirkkailla väreillä.

Samaan aikaan kun toiset vasta innostuvat korteista, toiset luopuvat niistä. Monessa yrityksessä kortit on jätetty kokonaan pois tai niiden käyttö on jäänyt olemattomiin.

Asuntomyyjä, Agenda LKV:n myyntijohtaja Taina Oja kertoo, että kymmenen vuotta sitten käyntikortit merkitsivät alalla vielä paljon, mutta nyt kortteja ei paljon tarvitse. Silti niistä ei voi kokonaan luopua.

"Kun menen asiakaskäynnille arvioimaan asuntoa, tuntuu, että kortti on oltava. Asuntonäytöillä taas harvemmin enää tulee annettua kortteja", Oja kertoo.

Ihmiset hakevat asuntoja netistä ja kun he tulevat katsomaan asuntoa, heillä on jo kiinteistönvälittäjän yhteystiedot.

"Käyntikorttimme on tarkoituksella erittäin hillitty ja yksinkertainen. Sen päätarkoitus on ohjeistaa ihminen nettisivuillemme, jotka ovat yrityksen paras käyntikortti", Oja sanoo.

Yksityistä päiväkotia Espoossa pitävä Ulla Parkkari puolestaan haluaa herättää huomiota kirkkailla väreillä ja lastenkirjamaisilla piirroshahmoilla. Päiväkotiyrittäjäkin tosin myöntää, että kortteja tulee jaettua harvoin, lähinnä koulutuksissa ja yrittäjien tapahtumissa. Mahdollisille asiakkaille hän jakaa useammin mainoksia.

"Ihmisten ilmeistä ainakin näkee, että kortti ilahduttaa ja näyttää hauskalta. Ilmankin kortteja pärjäisi, mutta ovat ne kiva lisä", Parkkari sanoo.

Vaatetussuunnittelija Sirpa Anundi on ottanut työpaikan käyntikortit käyttöön vasta hiljattain. Vaatteiden tuotelappuja muistuttavat kortit ovat olleet kollegoilla käytössä pari vuotta. Anundi itse tarvitsee niitä vain satunnaisesti edustaessaan työpaikkaa.

"Koska teemme vaatesuunnittelua, on tärkeää, että kortti on omannäköinen. Vaikka en itse paljon tarvitse kortteja, minusta on tosi mukava saada niitä. Kortit ovat kivoja ennemmin kuin tarpeellisia: niistä jää fiilis ja muisto."

Heitäkin on, joille käyntikortit ovat yhä pakollinen markkinointikeino. Se on tärkeä etenkin liikkuvissa ammateissa työskenteleville.

Tilausajoja ja invakuljetuksia tekevä yrittäjä Tommi Aumola kertoo, että hänen työssään kortti on oltava. Usein joku kuljetettavista tulee sitä pyytämään.

Asiakkaita voivat olla niin yritykset, urheiluseurat kuin yksityishenkilöt – siis mahdollisesti melkein kuka tahansa.

"Aina kun tapaan uuden ihmisen ja potentiaalisen asiakkaan, annan kortin. Kortteja ei kannata säästellä. Jos sadasta jaetusta kortista seuraa kymmenen yhteydenottoa, se on mielestäni ihan hyvä", Aumola sanoo.

Kengitysseppä Timo Nieminen kertoo, että käyntikortti on edelleen ehdoton markkinointikeino käsityöammateissa, joissa kohdataan paljon ihmisiä työn lomassa. Hän suunnitteli itse oman korttinsa.

"Halusin kortista arvokkaan ja vakuuttavan näköisen. Hevosenkenkä kertoo ensi vilkaisulla, mistä on kyse. Lisäsin toiselle puolelle tarjoamani palvelut, jotta käyntikortin vastaanottaja voi vuodenkin päästä tarkistaa, että mikä tyyppi tämä olikaan."

Kai Sinervo HS
Käyntikortteja jaetaan yhä digiaikana.
Käyntikortteja jaetaan yhä digiaikana.

Nieminen on huomannut, että hyvänä mainoksena toimii käyntikortti, joka on kiinnitetty nastalla tallin ilmoitustaululle.

"Se toimii tosi hyvin: esimerkiksi joskus hevoselta lähtee kenkä kilpailupäivän aamuna ja mietitään, kuka pääsisi nopeasti paikalle", Nieminen kertoo.

Nieminen on itse kengittäjänä vasta aloittava yrittäjä, mutta toivoo tulevaisuudessa tekevänsä sitä päätyönään. Nyt hän tekee kengityksen ohella hitsaus- ja metallitöitä sekä hevoskuljetusautojen sähkötöitä.

Kengityssepänkin pitää olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa, mutta Niemisen mukaan maine syntyy kasvotusten kohdatessa.

Hevosenomistajat ovat hyvin tarkkoja kengittäjän valinnasta, ja ammattitaitoinen tekijä valitaan kuulopuheiden ja kontaktien perusteella.

"Helposti ei uskalleta lähteä googlettamaan, vaan ihmiset kyselevät toisiltaan, tiedätkö hyvää tyyppiä."

Nieminen saa itsekin kortteja muilta. Hänellä on tapana ottaa kortista kännykkäkuva ja tallentaa puhelimen käyntikorttikansioon.

"Käyntikortti antaa mielikuvan itsestä persoonana. Some ei koskaan anna samanlaista henkilökohtaista mielikuvaa kuin käyntikortin ojentaminen", Nieminen uskoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!