Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvokeskustelu tukahdutetaan kateuskortilla

Ura
 
Taina Haahti
Kirjoittaja on kirjailija, joka on opiskellut kauppatieteitä ja filosofiaa ja työskennellyt johtotehtävissä sijoitusalalla.

Porina yhteiskuntasopimuksen ympärillä on nostanut tapetille kateuden. Tuntuu että kateudesta on tullut jonkinlainen yhteiskunnallisen keskustelun kattokäsite.

Johtajien eläkkeiden ja veropakolaisuuden arvostelu kuitataan kateudeksi, samoin tuloerojen kasvun kritisointi.

Perintöveroakin on kutsuttu kateusveroksi.

Saman havainnon olivat tehneet tuttavani, kasvatustieteiden, psykologian, sosiaalipsykologian ja johtamisen asiantuntijat, jotka olin kutsunut keskustelemaan kanssani kateudesta helsinkiläiseen kahvilaan.

Psykologin mielestä sisarkateus on hyvä lähtökohta kateuden ymmärtämiselle. Myyjä kadehtii toista myyjää, vuorineuvos vuorineuvosta. On inhimillistä, että toisen menestys herättää kateutta, mutta näin ei tarvitse välttämättä olla: viisaat vanhemmat ja johtajat käsittävät, miten tärkeää on ihmisten oikeudenmukainen kohtelu ja yhteenkuuluvuuden tunne.

Jos kokee itsensä ulkopuoliseksi, ei ole halua panostaa toisen menestykseen, vaan se tuntuu uhkalta. Kaikkeen kehittymiseen ja uuden luomiseen tarvitaan hyvän jakamista. Hyvän jakaminen edellyttää, että tuntee kuuluvansa porukkaan ja olevansa menestyksessä mukana.

Vaikka epäoikeudenmukaisuus ruokkii kateutta, se ei ole sama asia. Keskustelijat huomauttivat, että Ruotsissa, tuossa ei-kateellisten menestyjien maassa, vallitsee eläkekatto.

Kukaan keskustelijoista ei hyväksynyt veropakolaisuutta, koska he pitivät Suomea ja sen tulevaisuuteen panostamista itselleen merkityksellisenä.

Kyse ei ole kateudesta, vaan arvosta. Johtamisen asiantuntija arveli, että kateuskorttia käytetään usein tukahduttamaan arvokeskustelu.

Tuskin suomalaiset ovat syntyjään sen kateellisempia kuin muutkaan. Mutta viestintä- ja johtamistaidoissa meillä on paljon parantamista. Avoimuus ja reilu peli eli yhteiset säännöt vähentävät kateutta. Yhteishenki on valtava voimavara ja viisaat johtajat tietävät sen.

Hyvän jakamista ei edistetä kilpailuttamalla ihmisiä toinen toisiaan vastaan, vaan pyrkimällä kohti työyhteisöjä ja yhteiskuntaa, jossa yhdessä toimimalla jokainen voi tuntea olevansa mukana voittamassa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!