Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin löydät hyvän työvireen loman jälkeen

Lähes jokainen potee loman jälkeen töissä ryhtymisvaikeutta. Pää on kuin kärpäspaperia, aloitekyvyttömyys vaivaa. Parhaiten hyvään työimuun pääsee yhden perunan taktiikalla. Motivaatio nousee, kun palkitset itseäsi.

Ura
 
Anne Karuvuori
Aiju Salminen
Kuva: Aiju Salminen

Loman jälkeen tuntui kivalta palata töihin, mutta nyt olo onkin kummallisen väsähtänyt, nelikymppinen tuttava ihmettelee.

Seitsemän vinkkiä töihin palaajalle

 Pilko työt konkreettisiksi pieniksi tehtäviksi ja tee niistä lista. Päätä tehdä ne tehokkaasti yksi kerrallaan. Aloita helposta päästä.

 Mieti, miten voisit palkita itsesi, kun jokin tehtävä on hoidettu ja työ edistyy. Palkitseminen lisää motivaatiota.

 Loman jälkeen oman työn näkee etäämmältä. Kirjaa paperille, mikä työssä on mukavaa ja toimii, mikä uuvuttaa ja vie voimia. Käy lista läpi ystävän tai työtoverin kanssa. Jos löydät konkreettisia parannusehdotuksia, tuo ne esiin.

 Järjestä arki toimivaksi niin, että päivään tai viikkoon sisältyy sekä aikaa palautua että rutiinista erottuvia kokokohtia.

 Huolehdi verensokerista. Syö lounas, joka sisältää mieluiten proteiinia ja kasviksia. Raskas lounas väsyttää.

 Valo on aamuisin nopea virkistäjä. Kävele hetki ulkona ennen työpäivää.

 Kohtuullisen rasittava kuntoilu 2–3 kertaa viikossa kello 17–18 rytmittää unta ja lisää vireyttä. Liikunta myöhään illalla häiritsee unen saamista.

"Katselen kavereiden lomakuvia Facebookissa ja kadehdin heitä. Tekisi mieli vain istua rannalla lepotuolissa ja nauttia."

"Aivan normaalia", dosentti Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta lohduttaa.

Innottomuus vaivaa, vaikka loma olisi ollut kaikin puolin onnistunut. Se on Aholan mukaan vierotusoire.

Niin kauan kun arki toistaa samaa kaavaa, asiat sujuvat rutiinilla ilman suurta psyykkistä työtä. Mutta kun rutiini katkeaa, siihen palaaminen vaatii aina jonkin verran ponnistelua.

Mieluisankin rutiinin, vaikka juoksun tai kuntosalilla käymisen aloittaminen uudelleen tauon jälkeen tuntuu työläältä. "Mikä tahansa siirtymä rasittaa, eikä kaikkia ikäviä tunteita tarvitse tulkita ongelmiksi", Ahola kertoo.

Töihin paluuta vastustavat Aholan mukaan sekä aivot että kroppa. Fyysisen jumituksen syynä voi olla esimerkiksi se, että pitää alkaa noudattaa kellonaikoja tai istua kahdeksan tuntia sisällä.

Pää tuntuu olevan kärpäspaperia. Aloitekyvyttömyys vaivaa. Ahola on huomannut sen itsekin selvästi, sillä hänellä on tapana lomailla elokuussa.

"Kun palaan syksyllä töihin, kaikki muut ovat jo saaneet koneet käyntiin ja ovat tehokkaita. Minä sitä vastoin olen muissa maailmoissa, verkkainen ja vetämätön."

Aloitekyvyttömyydellä on muitakin nimiä. Työterveyspsykologi Annamari Heikkilä puhuu aikaansaamattomuudesta, ryhtymisrajoitteisuudesta ja vetkuttelusta.

Vaikka vetkuttelu vivahtaa ikävästi laiskuuteen, se on Heikkilän mielestä aivan eri asia. Laiskottelusta ei tule huono omatunto, mutta vetkuttelijaa tekemätön työ hiertää kuin tiukka pinni päässä. Vetkuttelun määrä ei välttämättä riipu työmotivaatiosta.

"Ryhtymisvaikeus voi tietysti johtua motivaation puutteesta, mutta ylivoimaisesti suurimmalla osalla aikaansaamattomuus johtuu siitä, että mieli joutuu luopumaan hedonistisesta lomaelämästä."

Niin. Ohjauskeskustamme hoitelee perimmäiseltä luonnoltaan aika mukavuudenhaluinen tyyppi, joka tekisi mieluiten sitä, mistä saa nopean tyydytyksen.

Aina kun jokin vaivalloinen ja ikävä tehtävä uhkaa, ohjauskeskus yrittää torjua vaaran kääntämällä ahdistusvivun kaakkoon ja keksimällä tilalle muuta puuhaa, kuten vaikka kynien lajittelua pituusjärjestykseen tai Facebookin vilkuilua.

Tuntuuko tutulta?

Luultavasti, sillä Heikkilän mukaan aikaansaamattomuutta potee ainakin 99 ihmistä sadasta. "Jostain syystä meille annettiin evoluutiossa tällaiset aivot", hän summaa.

Eniten vetkuttelu vaivaa ammateissa, joissa pitää itse ohjata tekemistään.

Kaupan kassalle asiakkaat tulevat automaattisesti samoin kuin potilaat lääkärin vastaanotolle. Kassatoimihenkilön tai lääkärin ei tarvitse miettiä asiaa sen enempää.

Jos sen sijaan loman jälkeen pitäisi aloittaa jokin uusi projekti, johon kuluvaa aikaa ja lopputulosta ei pysty etukäteen hahmottamaan, mieli oikein suurentelee homman hankaluutta.

Mitä siis tehdä?

"Ainakaan ei pidä jäädä odottamaan, että motivaatio tippuisi taivaasta, sillä odottamalla se ei tule. Päinvastoin, ahdistuksella on taipumus kasvaa, mitä enemmän aloittamista lykkää", Heikkilä sanoo. Ainoa tehokas tapa käsitellä asiaa on ymmärtää, että mieli antaa väärän ohjeen ja ryhtyä töihin.

"Kun työntää kädet saveen, ahdistuskin alkaa hellittää."

Mukavuudenhaluista minää voi huijata aloittamalla helpoista hommista. Kannattaa niin sanotusti kuoria peruna kerrallaan ja luvata itselleen palkinto, kun yksi peruna on kuorittu. Ryhtymistä helpottaa, kun pilkkoo hahmottomasta projektista konkreettisia tehtäviä ja tekee niistä listan.

"Voi päättää, että soitan näille kolmelle yhteistyökumppanille. Tai otan selvää tästä yhdestä asiasta. Keskityn nyt täysin 15 minuuttia ja haen sen jälkeen kuppilasta kahvia."

Heikkilä lupaa, että jokainen hoidettu tehtävä antaa energiaa ja vie hyvään työimuun, joka ruokkii itse itseään. Siitä se lähtee.

Sisäänajo oravanpyörään kestää tavallisesti viikon pari.

Oikeista ongelmista kertoo vasta se, jos töihin paluuseen liittyy voimakas vastenmielisyys ja ahdistus, joka ei mene ohi. Vastenmielisyys saattaa tuntua jopa fyysisenä korvennuksena tai pahoinvointina.

Silloin pitää pohtia, mikä mättää. Sen voi tehdä kirjaamalla paperille työn ja muun elämän plussia ja miinuksia. Mistä energiaa tulee ja mikä sitä syö?

Tyypillisenä energiasyöppönä Kirsi Ahola pitää purkamatonta palautumisvelkaa. Sitä maksavat ennen muuta vanhemmat työntekijät, koska iän mittaan palautuminen vie enemmän aikaa.

"Palautumisvelkaa voi karttua vuoden aikana niin, että keväällä on jo aivan poikki ja odottaa vain lomaa. Jos on erittäin kuormittunut, loma ei riitä sekä palautumiseen että virkistymiseen."

Ne ovat nimittäin eri asioita.

Fyysisestä väsymyksestä palautuu levolla, mutta pelkkä lepo ei virkistä mieltä, päinvastoin.

Mielen täytyy päästä irti arkiympyröistä. Pitää nähdä uusia maisemia ja tehdä vaihtelevasti asioita, joista nauttii.

Mieluusti joukkoon saisi mahtua jokin huippukokemuskin, jota voi jälkikäteen muistella.

Tämän kaiken sovittaminen neljään heinäkuun viikkoon on jo sinänsä verenpainetta nostattava suoritus, varsinkin, kun perheessä kaikkien toiveet harvoin sopivat yhteen.

Kesäloma on Aholan mielestä suhteettoman suuressa arvossa Suomessa. Tutkitusti on osoitettu, että hyvänkin loman vaikutus kestää vain kuukauden tai kaksi. Kesän turvin ei pysty kitkuttelemaan edes jouluun.

"Sen takia olisi moninkertaisesti tärkeämpää rikkoa arjessa työn ja loman rajoja. Tehdä siitä rutiini, joka jatkuu talven yli."

Kuulutko siihen porukkaan, joka haluaa, että kiikarissa on aina jokin loma? Vai järjestätkö pieniä irtiottoja työpäivän jälkeen tai viikonloppuna – vaikka käymällä elokuvissa, kuten Ahola itse tekee?

Syksy on hyvä aika tutkiskella itseään ja ottaa opikseen.

Entä väsymys?

Jotkut onnelliset pärjäävät kuuden tunnin yöunilla, toiset tarvitsevat yhdeksän tuntia. Loman jälkeen väsymys tuntuu kuitenkin rassaavan tasapuolisesti kaikkia.

"Väsymys johtuu siitä, että sisäinen ja ulkoinen kellomme käyvät eri aikaa", kertoo unitutkija Timo Partonen. Sisäisellä kellollamme on nimittäin luontainen vuorokausivaihtelu.

Esimerkiksi kortisoli-hormonin eritys kiihtyy pari tuntia ennen heräämistä ja on korkeimmillaan heräämisen hetkellä. Kortisoli on stressihormoni, joka saa meidät terästäytymään.

Työputkessa hormonirytmi rukkaantuu keinotekoisesti ulkoisen kellon mukaan. Todellinen sisäinen kellomme kuitenkin jätättää muutaman minuutin joka vuorokausi.

Samalla hormonirytmi siirtyy myöhemmäksi. "Jos annamme sisäisen kellon päättää, menemme joka ilta nukkumaan vähän myöhemmin ja heräämme vastaavasti myöhemmin aamulla", Partonen sanoo.

Loman aikana sisäinen kello ehtii jätättää hyvinkin tunnin. Kun lomalla muutenkin valvomme myöhempään ja nukumme aamulla pidempään, ensimmäisenä työaamuna aikaero saattaa olla jopa kolme tuntia.

Sisäisen kellon viisareita ei voi noin vain käännellä.

"Se ei onnistu. Tunninkin muutoksesta palautuminen kestää noin viikon. Jos joka päivä aikaistaa heräämistä vaikka kymmenellä minuutilla ja vastaavasti menee illalla kymmenen minuuttia aiemmin nukkumaan, se on jo paljon."

Kun sisäistä kelloa yrittää ajastaa kerralla, tulee juuri niitä oireita, joita työhön palaavat potevat: Reaktiot ovat hitaita, muisti tökkii ja keskittymiskyky on huono. Varsinkin tarkkuutta ja aloitekykyä vaativissa töissä haitta on Partosen mukaan valtava.

Aamulla saa ehkä jotenkin punnerrettua itsensä sängystä, mutta uneen ei pääse väkisin, vaikka kuinka yrittäisi.

Viikossa tai kahdessa ei vielä kuole väsymykseen, mutta unettomuus saattaa jäädä päälle.

"Hyvää unta kannattaa arvostaa, koska se takaa onnistuneen päivän", Partonen sanoo.

Kun heinäkuu meni sadetta pitäessä, moni pelkää, että puhti loppuu viimeistään marraskuussa.

Partosen mukaan valo on kiistatta tärkeä energianlähde, eikä elimistö pysty sitä varastoimaan.

Kirkasvalolampun voi hänen mukaansa nostaa aamukahvipöytään jo nyt.

Myös Kirsi Ahola kehottaa jatkamaan kesää ja ottamaan auringosta kaiken irti.

Se käy esimerkiksi juomalla aamukahvin parvekkeella, kävelemällä aurinkoisena aamuna osan työmatkaa, käymällä uimassa työpäivän jälkeen tai lähtemällä viikonloppuna retkelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!