Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattilainen hillitsee itsensä

Ura
 
Helsingin Sanomat

Psykologian dosentti Taina Hintsa Helsingin yliopistosta muistuttaa, että ikävä ja aggressiivinen palaute on yleensä turhautumisen purkamista, jonka taustalla on usein muutakin kuin käsillä oleva tilanne. Siksi paras tapa reagoida siihen on vain yrittää hoitaa oma työnsä niin hyvin kuin pystyy.

"Näissä tilanteissa on tärkeää pitää omat tunteensa hallinnassa. Aggressiivinen lähestyminen saa ihmisen luonnollisesti puolustuskannalle, mutta siinä kannattaa säilyttää maltti. Esimerkiksi asiakaspalvelutilanteessa voi yrittää rauhoitella asiakasta ja tuoda esiin, että teen tässä minkä voin. Omat höyryt voi päästellä sitten myöhemmin."

Tunnekuohussa ei kannata ryhtyä vastaamaan samalla mitalla sen enempää kasvokkain kuin sosiaalisessa mediassakaan.

"Toki omia puoliaan saa pitää, mutta asiallisesti. Kannattaa muistaa, että toinen ei loukkaavista sanavalinnoistaan huolimatta arvioi sinua ihmisenä, vaan on vain syystä tai toisesta tyytymätön tilanteeseen eikä osaa ilmaista itseään rakentavasti."

Myös työyhteisöllä on oma roolinsa työntekijän tukemisessa. Negatiivinen palaute kannattaa käydä työyhteisössä läpi, sillä yhteisö voi antaa vahvistusta työntekijänsä näkemyksille. Muutenkin kollegoiden kanssa on hyvä tuulettaa tunteitaan.

Esimiehen tehtävä on kuunnella ja olla työntekijän tukena.

"Esimiehen tulee varmistaa, että asia ei ole vain palautteen kohteeksi joutuneen yksittäisen työntekijän harteilla. Esimiehen pitäisi tavalla tai toisella osoittaa, että koko yhteisö on edustajansa näkemyksen takana eikä tämä ole yksin."

Jos työ on luonteeltaan sellaista, että negatiiviselle palautteelle altistuu jatkuvasti ja se alkaa häiritä työntekoa, Hintsa suosittelee kääntymään tarvittaessa työhyvinvoinnin ammattilaisten puoleen. Hyviä työkaluja hankalien tilanteiden käsittelyyn ovat esimerkiksi työnohjaus ja psykologinen tuki.

"Niistä voi saada apua siihen, miten asioihin kannattaa suhtautua ja miten omia tunteita voi käsitellä. Hyvä on puhua myös siitä, miksi palaute tuntuu niin pahalta ja miten asian kanssa voi jatkossa toimia."

Kotikasvatus kunniaan

Syy siihen, miksi raivostumme kaupan kassalla tai some-keskustelussa, löytyy Taina Hintsan mukaan muun muassa tunteista, mielialasta ja temperamentistamme. Jos mieliala tai mielentila on otollinen, pienikin vastoinkäyminen tai tyytymättömyyden aihe voi polttaa hihat. Osalla on myös syntyjään sellainen temperamentti, että he kiihtyvät helpommin kuin toiset.

Myös se vaikuttaa, kuinka tärkeä ja merkityksellinen käsillä oleva asia itse kullekin on.

"Jos vaikkapa ruoka tai ravitsemus on erityisen tärkeä asia elämässä, sitä koskevia näkemyksiä puolustetaan kiivaasti. Jos taas jollain asialla ei ole niin väliä, ei siitä myöskään kimpaannuta."

Jos ja kun jokin tilanne alkaa kuohuttaa, Hintsa kehottaa ottamaan aikalisän ennen kuin päästää turhautumisensa ilmoille. Rähjääminen kun ei yleensä vie asiaa eteenpäin.

Yksi avain ovat yksinkertaisesti hyvät käytöstavat. "Jos ne opitaan lapsena kotona, ne osataan aikuisenakin. Vuorovaikutustilanteessa on aina kaksi tai useampi ihminen, ja erilaisuus ja elämäntilanteet tuovat siihen omat haasteensa. Silti hyvät tavat kuuluvat kaikille, varsinkin työelämässä. Tämä pitäisi ymmärtää ja ottaa toinen huomioon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!