Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olen jättänyt työpaikkalounaan väliin vain kerran elämässäni

Ura
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Toimihenkilönainen työskenteli keväisenä arkivapaana. Koska kaikki ruokalat olivat kiinni, hän söi lounaaksi paperikasojen välistä löytämänsä joulukalenterin.

Lounaan korvaaminen ties millä spesiaaliherkulla ei tietenkään ole pelkkää pyhäluksusta. Kun on tarpeeksi tehostanut kaikesta, lopulta moni ryhtyy hankkimaan lisää työskentelyaikaa jättämällä lounaan väliin. Mistä työläinen silloin hankkii energiansa?

Automaattikaakaosta. Kahvista. Juomalla lisää kahvia. Nuuskasta ja kahvista. Ainakin jos on uskominen tutuille tehtyä kevyttä kyselyä.

Kuulostaa amatöörien puuhastelulta. Kaakaoon, suklaapatukkaan tai nälän siirtämiseen loputtomalla kahvinkittaamisella turvautuvat ne, joille kiire on jotain yllättävää, äkillistä ja poikkeuksellista.

Ne, joille lounaskiire on tutumpaa, lähes arkista, osaavat varautua paremmin.

Heillä on mukanaan nuudelikeitto, josta saa pikalounaan työpaikan vedenkeittimen avulla. Heillä on työpisteen laatikoissa näkkäriä, pussikeittoja, proteiinipatukoita ja keksejä. On hedelmiä, pähkinöitä ja pikapuuroja. Tai näitä kaikkia, kuten sillä naisella, jonka lounas jää väliin jopa kahtena kolmena päivänä viikossa.

Todellinen ammattilainen varaa töihin mukaan sekä lounaan että päivällisen, koska arvaa työpäivän kuitenkin venyvän aamusta iltaan.

Sitten on meitä, joilla ei ole varmuusvarastoa kaapissa, mutta jotka eivät silti vedä kymmentä tuntia kaakaon voimalla.

Omaa työtäni pidetään kai yleisesti kiireisenä. Silti olen jättänyt työpaikkalounaan väliin tasan kerran elämässäni. Se tapahtui Kuopiossa keskustan puoluekokouksessa.

En edusta tätä koulukuntaa yksin.

Moni pitää kunnon lounasta työtehonsa takeena. Eikä kyse ole vain siitä, että keho ja aivot saavat energiaa. Kun pitää tauon, nousee hetkeksi näippäimistön äärestä ja jaloittelee ruokalaan, työongelmat ratkeavat melkein itsestään. Uusia ideoita tai ratkaisuja on vaikea keksiä, jos hakkaa näppistä kovassa paineessa verensokerit varpaissa madellen.

Tärkeää on myös olla hetki työkavereiden kanssa. Kysyä viikonlopusta, nauraa vitsille tai päästä kertomaan viimeisimmästä pyörälenkistään.

Tai kuten pomotehtävissä työskentelevä mies sen tiivistää: lounaasta säästynyt aika ei mitenkään riitä korvaamaan lounaan väliin jättämisestä aiheutuvaa tehonlaskua.

Hyvää lounastaukoa!

Kirjoittaja on HS:n Politiikan ja talouden uutistuottaja
piia.elonen@hs.fi, Twitter: piiaelonen

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!