Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokaraivo purkautuu törkeänä palautteena: "Elintarvike­teollisuuden Goebbelsiksi kutsuminen tuntuu pahalta"

Aggressiivinen palaute on arkipäivää monessa ammatissa. Miten törkyviesteihin ja asiakkaiden kiukkuun pitäisi suhtautua?

Ura
 
Hanna Hyvärinen
ville männikkö
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tietää, että ruoka on räjähdysherkkä asia. Häntä on syytetty milloin valehtelusta, milloin korruptiosta.
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tietää, että ruoka on räjähdysherkkä asia. Häntä on syytetty milloin valehtelusta, milloin korruptiosta. Kuva: ville männikkö

Ammattilainen hillitsee itsensä

Psykologian dosentti Taina Hintsa Helsingin yliopistosta muistuttaa, että ikävä ja aggressiivinen palaute on yleensä turhautumisen purkamista, jonka taustalla on usein muutakin kuin käsillä oleva tilanne. Siksi paras tapa reagoida siihen on vain yrittää hoitaa oma työnsä niin hyvin kuin pystyy.

"Näissä tilanteissa on tärkeää pitää omat tunteensa hallinnassa. Aggressiivinen lähestyminen saa ihmisen luonnollisesti puolustuskannalle, mutta siinä kannattaa säilyttää maltti. Esimerkiksi asiakaspalvelutilanteessa voi yrittää rauhoitella asiakasta ja tuoda esiin, että teen tässä minkä voin. Omat höyryt voi päästellä sitten myöhemmin."

Tunnekuohussa ei kannata ryhtyä vastaamaan samalla mitalla sen enempää kasvokkain kuin sosiaalisessa mediassakaan.

"Toki omia puoliaan saa pitää, mutta asiallisesti. Kannattaa muistaa, että toinen ei loukkaavista sanavalinnoistaan huolimatta arvioi sinua ihmisenä, vaan on vain syystä tai toisesta tyytymätön tilanteeseen eikä osaa ilmaista itseään rakentavasti."

Myös työyhteisöllä on oma roolinsa työntekijän tukemisessa. Negatiivinen palaute kannattaa käydä työyhteisössä läpi, sillä yhteisö voi antaa vahvistusta työntekijänsä näkemyksille. Muutenkin kollegoiden kanssa on hyvä tuulettaa tunteitaan.

Esimiehen tehtävä on kuunnella ja olla työntekijän tukena.

"Esimiehen tulee varmistaa, että asia ei ole vain palautteen kohteeksi joutuneen yksittäisen työntekijän harteilla. Esimiehen pitäisi tavalla tai toisella osoittaa, että koko yhteisö on edustajansa näkemyksen takana eikä tämä ole yksin."

Jos työ on luonteeltaan sellaista, että negatiiviselle palautteelle altistuu jatkuvasti ja se alkaa häiritä työntekoa, Hintsa suosittelee kääntymään tarvittaessa työhyvinvoinnin ammattilaisten puoleen. Hyviä työkaluja hankalien tilanteiden käsittelyyn ovat esimerkiksi työnohjaus ja psykologinen tuki.

"Niistä voi saada apua siihen, miten asioihin kannattaa suhtautua ja miten omia tunteita voi käsitellä. Hyvä on puhua myös siitä, miksi palaute tuntuu niin pahalta ja miten asian kanssa voi jatkossa toimia."

Kotikasvatus kunniaan

Syy siihen, miksi raivostumme kaupan kassalla tai some-keskustelussa, löytyy Taina Hintsan mukaan muun muassa tunteista, mielialasta ja temperamentistamme. Jos mieliala tai mielentila on otollinen, pienikin vastoinkäyminen tai tyytymättömyyden aihe voi polttaa hihat. Osalla on myös syntyjään sellainen temperamentti, että he kiihtyvät helpommin kuin toiset.

Myös se vaikuttaa, kuinka tärkeä ja merkityksellinen käsillä oleva asia itse kullekin on.

"Jos vaikkapa ruoka tai ravitsemus on erityisen tärkeä asia elämässä, sitä koskevia näkemyksiä puolustetaan kiivaasti. Jos taas jollain asialla ei ole niin väliä, ei siitä myöskään kimpaannuta."

Jos ja kun jokin tilanne alkaa kuohuttaa, Hintsa kehottaa ottamaan aikalisän ennen kuin päästää turhautumisensa ilmoille. Rähjääminen kun ei yleensä vie asiaa eteenpäin.

Yksi avain ovat yksinkertaisesti hyvät käytöstavat. "Jos ne opitaan lapsena kotona, ne osataan aikuisenakin. Vuorovaikutustilanteessa on aina kaksi tai useampi ihminen, ja erilaisuus ja elämäntilanteet tuovat siihen omat haasteensa. Silti hyvät tavat kuuluvat kaikille, varsinkin työelämässä. Tämä pitäisi ymmärtää ja ottaa toinen huomioon."

Ihmisten raivoisa palaute on tuttua monelle asiakaspalvelun ammattilaiselle, mutta tietoyhteiskunnan ja sosiaalisen median aikakaudella vihapalautteelle altistutaan muillakin aloilla. Mitä näkyvämpi asema ja mitä "kuumempi" osaamisalue, sitä rajumpaa palautetta sopii odottaa.

Erityisen räjähdysherkkä elämänalue on juuri nyt ruoka. Jos sattuu näinä aikoina olemaan ravitsemustieteen professori, saa todella tuta, millaista on ihmisten viha.

"Ajattelisit aivoillasi. Miten voi olla tuossa asemassa, kun ei kerran ymmärrä mistään mitään. Myös natsikorttia käytetään", listaa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tyypillistä palautetta.

Pahiten häntä loukkaavat syytökset valehtelusta ja korruptiosta.

"Se, että kutsutaan elintarviketeollisuuden Goebbelsiksi, tuntuu pahalta. Samoin se, kun väitetään, että valehtelen ja yritän manipuloida ravitsemussuosituksia. Sen pahempaa ei oikein voi tutkijalle sanoa, sillä tutkijan etiikkaan kuuluu objektiivisuus ja neutraalius."

"Ja koska olen mukana muun muassa valtion ravitsemusneuvottelukunnassa, syytökset korruptiosta ovat käytännössä syytöksiä rikoksista."

Fogelholmin mukaan syytöksiä ja törkypalautetta tulee lähinnä kahdesta kanavasta: suoraan sähköpostilla ja sosiaalisen median kautta. Ryöpyn laukaisee esimerkiksi lehtihaastattelu, mutta aina ei tarvita sitäkään.

"Etenkin sosiaalisessa mediassa riittää, että sattuu olemaan ravitsemustieteen professori. Tätä ilmeisesti kuuluu haukkua, jos on asioista eri mieltä."

Vaikka sosiaalisessa mediassa esitettyjä kommentteja ei ole pakko lukea, täysin loanheitolta ei pysty suojautumaan. Fogelholmin mukaan sen kanssa on pitänyt oppia elämään. Tässä auttaa, kun erottelee palautteenantajien roolit toisistaan. Tutkijalle ja professorille olennaista palautetta on se, joka tulee esimiehiltä, kollegoilta ja vaikkapa opiskelijoilta. Muun voi jättää omaan arvoonsa.

"Myös tiedeyhteisön palaute voi olla joskus kovaa, mutta se kuuluu asiaan. Suuri yleisö ei ehkä ihan ymmärrä, että tutkija on itse asiassa koko ajan muiden tutkijoiden arvioinnin kohteena. Jos puhuisin ihan puuta heinää, olisin nopeasti entinen tutkija."

Kun suurelta yleisöltä tulee palauteryöppy, tiedeyhteisön vertaistuki on tärkeää.

"Käsittelemme näitä asioita kollegoiden kanssa muun muassa Suomen ravitsemustieteellisessä yhdistyksessä. Siellä myös pohditaan, vastataanko joihinkin hyökkäyksiin ja miten. Omalla tavallaan se jopa lisää kollegiaalisuutta, kun ollaan erilaisten hyökkäysten kohteena."

Joskus koko ravitsemuskeskustelu kyllästyttää tutkijaa. Silti Fogelholm yleensä vastaa myöntävästi median haastattelupyyntöihin, vaikka tietää, että jutun julkaisua todennäköisesti seuraa taas uusi ryöpytys.

"Yliopiston yksi tehtävistä on tiedon välittäminen. Koen, että se kuuluu velvollisuuksiini. Nykyään helpottaa myös se, että tiedän jo ennalta, mitä on tulossa ja osaan varautua siihen. Tiedän, että jokainen sanani voidaan kääntää minua vastaan."

Liisa takala
Pitserian ravintolapäällikkönä työskennellyt Satu Korpela on kutsunut poliisit paikalle raivoavan asiakkaan takia.
Pitserian ravintolapäällikkönä työskennellyt Satu Korpela on kutsunut poliisit paikalle raivoavan asiakkaan takia.

Myös pienemmät ravitsemusasiat voivat saada ihmiset todellisen raivon partaalle. Sen huomasi Satu Korpela toimiessaan pitserian ravintolapäällikkönä.

"Vaikeimmat tilanteet liittyivät tarjouskampanjoihin, joissa kupongilla sai ostaa useamman pitsan tiettyyn tarjoushintaan", Korpela kertoo.

"Joinain päivinä asiakkaita tuli niin paljon, ettei kaikille kerta kaikkiaan ehditty tehdä pitsoja. Tarjosimme tietysti rahojen palautusta, mutta se ei kaikille riittänyt. Eräs aikuinen mies alkoi itkeä, koska ei saanut lunastettua tarjouskuponkiaan. Toinen haukkui huoraksi ja uhkasi pahoinpidellä minut."

Korpelan mukaan juuri huorittelu on yleistä. Myös pitsoja ja lautasia viskotaan ja henkilökuntaan käydään käsiksi.

Useimmiten räyhääjät ovat olleet miehiä. "Toisinaan kuulee sanottavan, että eiväthän miehet käy naiseen käsiksi. Kokemuksesta tiedän, että kyllä he käyvät", Korpela vakuuttaa.

Aika ajoin pitseriaan jouduttiin kutsumaan jopa poliisit asiakkaiden rauhoittamiseksi. Jälkeenpäin tilanteista keskusteltiin työntekijöiden kesken. Yhdessä tehtiin suunnitelmia siitä, miten vastaisuudessa toimitaan.

Korpelan mukaan häntä itseään auttoi ennen muuta kokemus.

"Kun on pitkään työskennellyt palvelualalla, näihin tilanteisiin on oppinut suhtautumaan ja ikään kuin nousemaan niiden yläpuolelle. Itse aina muistutin itselleni, että tämä ei kohdistu minuun henkilökohtaisesti, vaan vain rooliini pitsanmyyjänä. Että se ei määritä todellista minua, jos joku kutsuu huoraksi."

Korpela ei enää työskentele ravintolassa, mutta mitään pelkoja hänelle ei silti ole jäänyt. Ihmisten käytös lähinnä ihmetyttää.

"Jotenkin se tuntuu hullulta, kun puhutaan kuitenkin vain muutamista euroista. Ja pitsasta. Ymmärtäisin ehkä käytöksen, jos kyse olisi vaikka alkoholin tarjoilusta. Mutta että pitsa."

Kunnallispolitiikassa ärhäkät mielipiteenvaihdot kuuluvat asiaan.

rami marjamäki
Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen saa välillä alatyylisiä kommentteja, mutta ei jää harmittelemaan niitä.
Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen saa välillä alatyylisiä kommentteja, mutta ei jää harmittelemaan niitä.

Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen tiesi mihin ryhtyi astuessaan pormestarin virkaan. Koko viran idea kun on, että pormestari antaa kaupunginhallinnolle ja päätöksenteolle kasvot kaupunkilaisten suuntaan. Niinpä on luonnollista, että myös palaute suuntautuu ennen muuta pormestarille.

Kuluneena vuonna tamperelaisia on kuumentanut etenkin Hämeenkadun elävöittämishanke ja autoliikenteen rajoittaminen kaupungin pääkadulla.

Hanke personoitui Ikoseen, kun hän veti elävöittämiskokeilun takaisin kaupunginhallituksen käsittelyyn, vaikka ympäristölautakunta oli sen jo ehtinyt torpata.

Kun Ikonen twiittasi asiasta, kaupunkilaiset reagoivat kahdella tavalla. Osa hurrasi, osa suuttui.

"Se oli kiinnostava ilmiö. Sosiaalisessa mediassa tuli lyhyessä ajassa valtavasti reaktioita. Asia jakoi ihmiset kahtia. Toiset olivat innostuneita, toiset taas ilmaisivat isoja huolia."

"Tässä yhteydessä tuli myös pari viestiä, jotka olivat selvästi alatyylisiä ja sukupuoleen meneviä. Niistä tuli tunne, että on parempi olla lukematta liian tarkkaan."

Yleisesti ottaen loukkaavaa palautetta tulee Ikosen mukaan jopa yllättävän vähän. Niin vähän, että yksittäiset kommentit muistaa.

"Esimerkiksi sukupuoleen menevää palautetta tulee vähemmän kuin olisi voinut ehkä odottaa."

Inhottavimmilta tuntuvat alatyyliset kommentit, kuten huorittelu, haistattelu ja kiroilu, mutta ei Ikonen niitäkään jää harmittelemaan.

"Niihin täytyy vain suhtautua niin, että jollakin on jostain asiasta paha olo ja se purkautuu näin. Ylipäätään negatiiviseen palautteeseen voi suhtautua kahdella tavalla. Joko kritiikistä otetaan opiksi ja asialle tehdään jotain tai sitten todetaan, että joskus on vain tehtävä päätöksiä, joista kaikki eivät pidä."

Ikosen mukaan innostava työ ja halu vaikuttaa oman kotikaupungin asioihin auttavat pääsemään yli negatiivisista kommenteista. Myös työyhteisö auttaa.

"Meillä on hyvä henki ja puhumme paljon asioista. En myöskään ole hirveän herkkä. En jää miettimään negatiivisia asioita, vaan muistan paremmin positiivisen palautteen. Ei tätä työtä muuten jaksaisi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!