Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Innovaatioprofessori: Nykyisenkaltainen palkkatyö katoaa

Ura
 
Pekka Elomaa
Liisa Välikangas
Liisa Välikangas Kuva: Pekka Elomaa

Kun Liisa Välikangas muutti Kaliforniasta takaisin Suomeen, hän kummasteli työhön liittyviä asenteita. "Saatoin saada sähköpostia, että kurkkasin sisään työhuoneeseesi, mutta et näemmä ollutkaan töissä", sanoo Aalto-yliopiston ja Hankenin innovaatiojohtamisen professorina työskentelevä Välikangas.

"Ikään kuin töissä voisi olla ainoastaan, kun istuu omalla paikallaan."

Välikangas kertoo sanovansa opiskelijoilleen, että palkkatyö sellaisena, kun olemme sen tunteneet, on loppumassa. Välikankaan mukaan uhattuna on erityisesti "keskiluokkainen keskivertotyö" eli se, jota iso osa suomalaisista tekee. Suorittavaa työtä tekeviä sen sijaan tarvitaan yhä, eikä huippuasiantuntijoiden korvaaminen ole yksinkertaista.

Välikangas sanoo "vähän ihmettelevänsä" työn katoamiseen liittyvää porua, kun aiemmin valitettiin työn kuormittavuutta ja vapaa-ajan vähäisyyttä. Vaikka Välikangas selvästi puhuu kieli poskessa, piilee hämmästelyssä totuuden siemen.

Asiantuntijat ovat esittäneet arvioita työn muutoksesta. Työn on ennustettu muuttuvan globalisaation ja digitalisaation myötä projektiluonteiseksi, pitkäaikaiset urat jäävät historiaan. Yrittäjyys ja itsensä työllistäminen yleistyvät. Työ muuttuu liikkuvaksi entisten aikaan ja paikkaan sidottujen työsuhteiden sijaan. Kuukausipalkka on yhä harvempien etuoikeus, muut kokoavat ansionsa pienistä puroista.

Välikangas korostaa, että harva tietää, mitä tulevaisuudessa oikeasti tapahtuu. Siilipuolustus ei kuitenkaan ole ratkaisu.

"Henki tällä hetkellä on, että yritetään olla päästämättä pirua irti ikään kuin muutoksen voisi pysäyttää."

Suomelle Välikankaalla on kolme neuvoa. "Radikaalejakaan uusia ideoita ei kannata ampua alas."

Hänen mukaansa kaikessa tekemisessä pitäisi pyrkiä eroon tiukkaan ennakolta asetetuista päämääristä. "On sanottu että jos tavoite ei muutu prosessin kuluessa, mitään ei ole opittu."

Lisäksi näkökulma pitää laajentaa pois Suomi-keskeisyydestä. Tämä koskee yritysten lisäksi myös yksilöitä. "Oikeastaan mikään ei enää tapahdu yhden kansallisvaltion sisällä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!