Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työmatkojen tekeminen on aiempaa rasittavampaa – matkatöitä tekevät eivät saa mielestään riittävää korvausta

Paljon työmatkoja tekeviä rasittavat ahtaat lentokoneet, suuri työmäärä, unenpuute – ja jopa kotiinpaluu.

Ura
 
Anne Karuvuori

Ajan tappamista lentokentillä. Puuduttavaa istumista turistiluokassa. Pieleen menneitä aikatauluja. Liikaa töitä. Liian vähän unta.

Tuttua niille, jotka matkustavat työnsä vuoksi maailmalla.

Suomesta tehdään vuodessa noin puolitoista miljoonaa sellaista työmatkaa, jotka kestävät ainakin yhden yön yli. Kun kalenterissa on pyöreästi 260 arkipäivää, se tarkoittaa, että niistä jokaisena liki kuusi tuhatta suomalaista lähtee työlaukkunsa kanssa jonnekin päin maapalloa.

Artikkeliin liittyvät

Yön yli kestävien työmatkojen lisäksi on myös valtava määrä työmatkalaisia, jotka singahtavat aikaisin aamulla kokoukseen tai asiakaskäynnille Eurooppaan ja palaavat illalla väsyneinä kotiin. Heidän määräänsä ei tiedä kukaan.

Työterveyslaitos julkaisi hiljattain parisataasivuisen oppaan matkatyötä tekeville ja heidän työpaikoilleen.

Matkustamisesta on tullut globaalissa maailmassa arkista työtä. Silti se ollut katvealue, johon ei ole tarpeeksi kiinnitetty huomiota, perustelee ulkomaan työmatkoja tutkinut vanhempi asiantuntija Barbara Bergbom.

"Matka-aikaa ei yleensä mielletä työajaksi. Sen takia ergonomiaa, työpäivien pituutta ja lepoaikoja koskevat raamit eivät ulotu siihen."

Päinvastoin, talouden huonoina vuosina työmatkoista on tullut entistä rasittavampia. Varsinkin paljon matkustavat tekevät yhden matkan sisällä usein töitä monessa eri kaupungissa ja jopa monessa maassa.

Bergbom sanoo, että yritys ja työterveyshuolto huolehtivat ennen muuta vakuutuksista, rokotuksista ja matkakohteen turvallisuuteen liittyvistä järjestelyistä.

Ne ovat välttämättömiä, mutta tosiasiassa tiuhaan matkustaville suurempi uhka voivat olla lentokoneiden ahtaat penkit.

Itse matkanteko on nimenomaan se kohta, johon monet ulkomaan työmatkalaiset toivovat eniten muutosta.

Niin. Lentokoneen bisnespuoli on ollut liikematkaajalle menetetty etu jo 1990-luvun lamasta lähtien.

Kymmentuntisetkin lennot taitetaan lähes poikkeuksetta kustannustehokkaasti turistiluokassa. Tai karjaosastossa, kuten matkatyöläinen itse sanoo.

Samasta kustannussyystä monen firman matkapalvelu pyrkii valikoimaan lentoyhteyden halvemmasta ja samalla usein epämukavammasta päästä. Suoran lennon sijasta on usein yksi tai useampi vaihto. Matka-aika venyy.

Bergbom muistuttaa, että aika on rahaa.

Kentillä ruuhkat ovat paisuneet, ja turvatarkastuksissa täytyy riisua takki ja välillä vyö ja kengätkin.

"Vaihdot merkitsevät lukemattomia hukkaan heitettyjä tunteja ja toisaalta stressiä siitä, ehtiikö jatkolennolle. Ja vaikka ehtiikin, pitää huolehtia, onko laukku löytänyt samaan koneeseen vai eksynyt ties minne."

Siinä vaiheessa työmatkaa tekevän päähän saattaa tulla ajatus, onko hommassa mieltä. Loungessa voisi levätä, mutta sinne ei välttämättä ole pääsyä, koska se maksaa.

Yritykset kertovat korvanneensa työmatkoja esimerkiksi videokokouksilla. Tosiasiassa matkat eivät ole vähentyneet.

"Kansainvälisellä yrityksellä voi olla toimipisteitä 50 maassa ja lisäksi projekteja monella mantereella. Globaalissa taloudessa aina jonkun on matkustettava, ja ne jotka matkustavat, tekevät sitä paljon."

Työläästä matkanteosta sikiää toinen murheenkryyni: uupumus.

Tutkimusprofessori Mikko Härmä pitää työmatkoille tyypillisinä yhtäältä aikaisia lähtöjä ja myöhäisiä paluita, toisaalta taas kaukolentoja itään tai länteen monen aikavyöhykkeen yli.

Edelliseen liittyy univaje. Jos ei satu asumaan lentoaseman kyljessä, herätys voi olla kolmelta aamulla.

Kaukolentojen jälkeen taas tulee aikaerorasitus, joka on erityisen hankala itään matkatessa. Toisilla sen päälle paukahtaa univajekin, koska kaikki eivät pysty nukkumaan yölennolla turistiluokassa.

Silti määränpäässä pitäisi olla skarppina valmis liikeneuvotteluun.

Bergbom uskoo, että yrityksille olisi kannattavaa sijoittaa matkanteon sujuvuuteen ja mukavuuteen. Vaivalloinen matka kostautuu työsuorituksessa.

"Aivot eivät toimi. Yksi nukkumaton yö vastaa yhden promillen humalaa."

Aikaerolennosta toipuminen vaatii Mikko Härmän mukaan vähintään yhden lepopäivän, jolloin ei tehdä töitä. Senkin jälkeen jet lag on seurana vielä pari päivää.

"Univalverytmin lisäksi elimistöllä on satoja muitakin toimintoja, jotka noudattavat vuorokausivaihtelua", Härmä selittää.

Usein ne vielä palautuvat eri tahdissa, mistä seuraa monenmoista epämääräistä vaivaa: väsyttää, päätä särkee ja vatsa on sekaisin.

Viikon keikka kaukomaille on erityisen rankka. Siinä ajassa rytmi ehtii sopeutua kohdemaan aikaan, ja paluu aiheuttaa uuden jet lagin. Siitä palautuminen voi kestää toisen viikon.

Härmä pitää epäkohtana sitä, ettei matkustusaikaa useinkaan lasketa työajaksi. Sen takia siitä ei aina saa palautumisvapaata jälkikäteenkään, vaikka matkaa saatetaan tehdä kellon ympäri.

Hänen mielestään matkatyössä olisi tärkeää kartoittaa kuormitustekijät: kuinka paljon työntekijällä on matkoja ja kuinka usein niihin sisältyy aikaerolentoja.

Toistuva univaje lisää muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiä, ja aikaerorasituksella näyttäisi olevan samantyyppinen yhteys hormonaalisiin syöpiin kuin vuorotyöllä.

"Paljon työn takia matkustavat ovat väliinputoajia, koska heille ei ole määrätty palautumisaikoja kuten esimerkiksi lentäjille on", Härmä tiivistää.

Bergbom korostaa hyvän matkasuunnitelman laatimista.

Siihen pitäisi tietoisesti raivata tilaa lepoon ja esimerkiksi liikkumiseen. Se nimittäin tuppaa jäämään työmatkalla kokonaan. Illat tuhraantuvat sähköposteihin tai palaverien valmisteluun, mistä syystä kuormitus vain kasvaa.

"Liikuntaa voisi tukea esimerkiksi niin, että valitaan hotelli, jossa on kuntosali."

Matkatyössä rasittaa myös huoli puolisosta ja perheestä. Matkojen määrä on tutkitusti yhteydessä kotona olevan puolison stressioireisiin, Bergbom sanoo.

"Työn ja muun elämän yhteensovittamisen ongelmat ovat yksi työmatkojen suurimmista kuormitusta ja uupumusta aiheuttavista tekijöistä."

Vaikka kotiinpaluu on ehkä koko työmatkan paras hetki, se on usein myös hankala. Sukset voivat mennä ristiin puolison ja lasten tarpeiden kanssa.

"Juuri silloin, kun on itse aivan poikki, vastassa onkin uusi kuorma kotona."

Bergbom pitää matkatyötä kaikkiaan kaksijakoisena. Se voi viedä mukanaan. Useimmat arvostavat työtään ja pitävät sitä mielenkiintoisena.

Silti matkatyötä tekevät eivät ole sen tyytyväisempiä työhönsä kuin ei-matkustavat. Työhön omistautuminen ja sitoutuminen kasvavat, mutta vastaavasti matkojen rasittavuus, suuri työmäärä sekä työn ja muun elämän yhteensovittamisen ongelmat kuormittavat.

Tunne epäoikeudenmukaisuudesta on voimakas. Paljon matkustavista kolme neljästä on sitä mieltä, etteivät he saa matkalla tekemästään työstä riittävää korvausta.

Kuinka käy, jos työmatkat jostain syystä loppuvat?

Silloin erityisesti ristiriidat työn ja muun elämän välillä helpottavat ja palautumiseen jää aikaa, mutta kiinnostus työntekoon saattaa vähentyä ja työkykykin tuntua huonommalta, Bergbom kuvailee.

Barbara Bergbomilta kysytään usein, mikä on sopiva määrä matkoja vuodessa ja milloin matkoja on liikaa.

Matkatyötä tekevien oma käsitys vaihtelee. Osa pitää sopivana 40 matkapäivää, toiset panisivat rajan sataan. Jos puoliso vastaa, raja on usein aivan erilainen.

Työterveyslaitos on juuri antanut suosituksen, että matkapäiviä olisi vuodessa korkeintaan 50. Yöaikaisia lähtöjä tai paluita iltayhdentoista ja aamukuuden välillä ei pitäisi olla enempää kuin 20.

Bergbom korostaa, että määrän lisäksi erityisen oleellista on matkojen laatu. "Ja vaikka niin sanottuja turhia matkoja karsitaan, on tärkeää, että tarpeelliset voidaan tehdä."

Lähteet: Bergbom ym: Työmatkalla maailmalla. TTL 2015.
Bergbom ym: Kansainvälisten työmatkojen kuormittavuus sekä terveys- ja hyvinvointivaikutukset. TTL 2011.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!