Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työn tekeminen on hauskempaa kuin lasten jalkapalloharjoitusten seuraaminen

Ura
 
Pekka Seppänen
Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.

Erään tutkimuksen mukaan yli yhdentoista tunnin työpäivä kaksinkertaistaa todennäköisyyden sairastua vakavaan masennukseen. Erään toisen tutkimuksen mukaan pitkät työpäivät aiheuttavat unihäiriöitä.

Tutkimukset ovat varmaan oikeassa. Mutta totta voi olla sekin, että eniten oireita aiheuttaa liian yksipuolisesti uutisoitujen tutkimustulosten lukeminen.

Pelkkä työpäivän pituus tuskin aiheuttaa ongelmia. Ongelmia syntyy vain, jos pitkään työpäivään kuuluvat tehtävät ovat epämieluisia.

On tehty sellainenkin tutkimus, jonka mukaan vähiten työuupumusta potevat ne, jotka tekevät viikoittain 50–54 tuntia työtä. Eli ne, jotka paiskivat töitä kymmenestä yhteentoista tuntia jokaista arkipäivää kohti.

Kuulostaa maalaisjärjen mukaiselta.

Yhä useampi meistä on koulutustaan ja kutsumustaan vastaavassa työssä. Sellaisen työn parissa ahertaminen on pikemminkin riemu kuin suuronnettomuus.

Pitkää työpäivää innoissaan tekevä ei edes huomaa tekevänsä pitkää päivää, saati että kokisi olevansa ongelmatapaus.

Tällaiset ihmiset saavat stressin ja unihäiriöitä ihan jostakin muusta työstä kuin palkkatyöstä. Ehkä he olisivat mieluummin toimistossa ahertamassa kuin jonottamassa hajasijoitetun kauppakeskuksen parkkihalliin.

Moni tekisi paljon mieluummin palkkatöitään kuin siivoaisi, pyykkäisi tai remontoisi kotona.

Siivoamista, pyykkäämistä ja remontointia pidetään kuitenkin jostain syystä vapaa-ajan viettona, vaikka ne jos mitkä ovat pakkotyötä.

Työaikalaki suojelee liialta palkkatyöltä, mutta palkattomalta pakkotyöltä ei suojele kukaan.

Perheen kanssa vietetty aika on mahtavaa. Mutta kumpi tekee mielenterveydelle enemmän hyvää: lempityön tekeminen parhaiden työtovereiden kanssa vai lasten jalkapalloharjoitusten seuraaminen syyssateisen kentän laidalla muiden kyllästyneiden isien ja äitien vieressä?

Kolmen tunnin lumenluonti juuri silloin, kun oli kuvitellut pääsevänsä jännittävän työprojektin kimppuun, ei aina ole sellaista vapaa-ajan viettoa, joka lataisi akkuja.

Kirjoittaja on valmentaja ja neuvonantaja.
seppanen@iki.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!