Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa enemmän kuussa kotimaisiin tuotteisiin, summa vastaisi 10 000 työpaikkaa

Jos haluaa tukea työllistymistä, kannattaa suosia palveluita ja suomalaisia elintarvikkeita.

Ura
 

Kun huonot uutiset taloudesta vain jatkuvat ja pääministerin johdolla Suomea yritetään lietsoa nousuun, yhä useampi miettii, voisiko itse vaikuttaa talouden kohentumiseen.

Mihin perheen ostoksia kannattaisi ohjata, jotta raha hyödyttäisi mahdollisimman paljon suomalaisten työllistymistä?

Mistä ylipäätään tietää, mikä kaupan lukemattomista puhdistusaine-, remonttitarvike- tai lastenvaatevaihtoehdoista on suomalaisin?

10 eurolla 600 miljoonaa

10 000 työpaikan kasvu 10 euron kuukausittaisella lisäpanoksella perustuu Oulun yliopiston kansantaloustieteen professori Osmo Forssellin laskelmaan. Jos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa enemmän kuussa kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin, kulutusmenot lisääntyisivät 600 miljoonalla eurolla vuodessa. Summa vastaisi 10 000 työpaikkaa.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa on arvioitu, että jos jokainen suomalainen ylipäätään käyttäisi 200 euroa enemmän kuukaudessa, kulutusmenot lisääntyisivät kuudella miljardilla vuodessa. Se nostaisi Suomen bruttokansantuotetta 2,5 prosentilla.

Suomalaisen työn liiton toimitusjohtaja Tero Lausala vahvistaa, että kiinnostus oman kulutuksen työllistäviin vaikutuksiin on lisääntynyt viimeisen kolmen vuoden aikana.

Liitto teetti maaliskuussa 2014 Taloustutkimuksella yli tuhannelle suomalaiselle suunnatun kyselyn koskien suomalaista ruokaa ja käyttötavaroita. 62 prosenttia vastaajista kertoi valitsevansa aina tai useimmiten kotimaisen elintarvikkeen ulkomaisen sijasta.

"Kun joulukuussa 2014 tutkimus uusittiin, sama luku oli 71."

Kun viestintätoimisto Kopla Helsinki tutki liiton pyynnöstä suomalaisten suhtautumista työhön ja kuluttamiseen, 72 prosenttia haastatelluista kertoi ostavansa mielellään suomalaisia palveluita niiden työllistävän vaikutuksen takia.

Lausalan mukaan kiinnostus kotimaisuuteen näkyy kyselyissä muissakin maissa, kuten Espanjassa ja Britanniassa.

Vaikka omat valinnat voivat tuntua pieniltä, laajana trendinä niillä on merkitystä. Suomalaisen työn liiton käyttämän laskelman mukaan Suomeen muodostuisi 10 000 uutta työpaikkaa, jos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa enemmän kuussa kotimaisiin tuotteisiin ja palveluihin.

Nykyisessä globaalissa taloudessa kotimaisuuden suosiminen ei kuitenkaan tunnu ihan yksinkertaiselta. Mitä voidaan pitää suomalaisena, kun raaka-aineet saattavat tulla yhdestä maasta, jalostus tehdään toisessa ja varsinainen valmistus tapahtuu kolmannessa?

Lausalan mukaan paras tapa varmistua kotimaisuudesta on ostaa alkuperämerkitty tuote. Merkki takaa tuotteen tietyn kotimaisuusasteen. Kotimaisuusaste tarkoittaa lukua, joka kertoo, kuinka suuri osuus kaikista tuotteen tai palvelun tuottamisen kustannuksista käytetään Suomessa.

Esimerkiksi vanhin ja ehkä laajimmin tunnettu Avainlippu-alkuperämerkki edellyttää, että tuotteen kotimaisuusaste on vähintään 50.

Avainlipun ohella muita hyvin tunnettuja alkuperämerkkejä ovat elintarvikkeissa käytetty Hyvää Suomesta ja Kotimaiset kasvikset ry:n hallinnoima Sirkkalehti. Uudempi symboli on Design from Finland, joka kertoo, että tuote on suunniteltu tai muotoiltu Suomessa.

Avainlippu on myönnetty noin 3000 tuotteelle tai palvelulle ja Hyvää Suomesta -merkki noin 300 yritykselle. Kaikki Avainlippu- ja Design from Finland -tuotteet ja -palvelut on koottu Sinivalkoinenvalinta.fi-sivuille.

Kaikki alkuperämerkkiin oikeutetut yritykset eivät kuitenkaan ole sellaista hakeneet. Kotimaisen vaihtoehdon tunnistaminen vaatii muitakin keinoja.

Ruokaa ostaessa suomalaisen valitseminen on helppoa, koska EU-direktiivit velvoittavat merkitsemään elintarvikkeisiin alkuperämaan. Muiden tuotteiden kohdalla kotimaisen tunnistaminen on hankalampaa.

"Pitää vain lukea pakkausmerkintöjä, sekä hyödyntää muuten tietoa, jota kauppa ja tuotteen valmistaja tarjoavat esimerkiksi verkossa ja asiakasneuvonnassa", Lausala sanoo.

EU:ssa on ollut monta vuotta valmisteilla direktiivi, joka tekisi alkuperämaamerkinnät pakollisiksi myös suureen osaan käyttötavaroista. Direktiivin sisällöstä ei kuitenkaan olla päästy vielä yksimielisyyteen.

Kotimaisuudesta kiinnostunutta helposti askarruttaa, mitä ylipäätään täällä enää valmistetaan, kun koko ajan joutuu lukemaan uutisia tehtaiden siirtymisestä halvempien kustannusten maihin. Mielikuva suomalaisesta tuotannosta on usein se, ettei täällä valmisteta enää juuri muuta kuin paljon osaamista vaativia erikoistuotteita.

Kun selailee Sinivalkoinenvalinta.fi-sivustoa, moni alkuperämerkityistä tuotteista onkin sellainen, jota harvoin tarvitsee. Joukossa on kuitenkin myös monia päivittäistavaroita kuten pesuaineita, kosmetiikkaa, siivousvälineitä ja eläinten ruokaa.

Monista tuotteista siis löytyy kotimainen vaihtoehto, jos sellaisen haluaa.

Entä mitä kannattaisi ostaa, jos haluaisi maksamiensa eurojen hyödyttävän työllisyyttä mahdollisimman tehokkaasti?

"Palvelut ovat tosi tärkeitä. Niissä kotimaisuusaste on yleensä lähellä sataa. Toinen ryhmä, missä on erittäin korkea kotimaisuusaste, on elintarvikkeet. Jos tuote on valmistettu Suomessa, usein raaka-aineetkin on tuotettu lähellä."

Valveutunutta kuluttajaa isänmaalliseen ostoskäyttäytymiseen käännyttäminen saattaa ärsyttää. Meneehän Suomella loppujen lopuksi loistavasti verrattuna suureen osaan muuta maailmaa. Eikö olisi eettisempää suosia kehitysmaiden tuotteita?

Lausala ei näe asiassa ristiriitaa. "Montaa asiaa ei kehitysmaatuotteina saa, esimerkiksi tuorekasviksia, leipää ja päivittäisiä käyttötavaroita kuten shampoota ja hammastahnaa. Kuluttajalla on mahdollisuus tukea kulutuspäätöksillään useampaa asiaa, johon uskoo."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!