Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvät vai pahat katkokset?

Ihannekansalainen opiskelee pikavauhtia, paahtaa työuran tauotta eikä ainakaan tieten tahtoen jättäydy putkesta. Mutta ovatko opinto- ja työurien katkokset niin huono asia? Asiantuntijat vastaavat.

Ura
 
Terhi Hautamäki

1. Lukiosta opiskelemaan

Psykologian professori Katariina Salmela-Aro on tutkinut siirtymiä lukiosta opiskelemaan ja lohduttaa, että yksi välivuosi ei haittaa vaan lievittää stressiä lukiovuosien jälkeen.

"Välivuoden pitäneet nuoret ottavat tosi nopeasti kiinni opinnoissa suoraan lukion jälkeen aloittaneet nuoret, eivätkä jää jälkeen millään tavalla."

Salmela-Aron tutkimuksen mukaan useat välivuodet kuitenkin näkyvät työuralla pitkälle tulevaisuuteen. Naisilla vielä kertyy tyypillisesti lisää "välivuosia" kotona lasten kanssa.

Koulu painottaa opinto-ohjauksen sijaan ylioppilaskirjoituksia ja suorastaan hylkää nuoret yksin miettimään valintojaan, Salmela-Aro toteaa.

Ensikertalaisia suosiva korkea-asteen haku on vain lisännyt kiinnostusta välivuoteen. Moni toivoo, että vuoden harkinta estäisi väärän valinnan.

2. Opinnoista työelämäänOpiskelijoita patistellaan valmistumaan nopeammin, vaikka lainarahalla. Työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2012 julkaiseman tutkimuksen mukaan huoli opintojen pitkittymisesta¨ on kuitenkin jossain määrin aiheeton. Toisin kuin usein annetaan ymmärtää, myöhään valmistuvat opiskelijat harvoin notkuvat yliopistolla puolivillaisesti, vaan ovat kokopäivätyössä puurtavia veronmaksajia.

Suomalaiset valmistuvat vanhempina kuin monissa maissa, mutta he pääsevät oman alan töihin selvästi nopeammin. Opiskeluaikainen työssäkäynti ja sen vaikutukset -raportin mukaan eniten etua työmarkkinoilla näyttää olevan siitä, että on tehnyt opiskeluaikanakin kokoaikatyötä – siis käytännössä pitänyt välivuosia.

Jatkuvasti opintojen ohessa työtä tehneiden työllisyys oli parempi ja kuukausipalkka valmistumisen jälkeen lähes 500 euroa korkeampi kuin ei lainkaan työssä käyneillä.

3. Tauot työuralla

Ne ovat kaksipiippuinen juttu. TEM:n julkaisu Vuorotteluvapaan työllisyysvaikutukset (2009) kertoo, että vuorottelu hyödyttää tutkitusti sijaisen työmarkkina-asemaa. Sen sijaan vuorotteluvapaalle jäävää sapattivuosi ei autakaan jaksamaan.

"Vuorotteluvapaan pitäminen ei millään mittapuulla ole pidentänyt työuria, ei vähentänyt sairauspoissaoloja eikä myöhentänyt eläkkeelle jäämistä, vaan jopa päinvastoin", sanoo professori Roope Uusitalo.

Uusitalo arvelee, että työssä jaksamisen edistämiseen paras resepti ei ole työstä poissaolo. Vuorotteluvapaa voi myös osalle olla askel kohti uusia suunnitelmia ja työnteon vähentämistä.

Entä opintovapaat tai opiskelu työn ohessa? Ne ovat nykytyöelämässä tarpeellista osaamisen päivittämistä.

Ulla Kruhse-Lehtosen väitöksessä vuonna 2007 kuitenkin selvisi, että aikuisiän tutkinnot nostavat harvoin tuloja. Palkkapussin lihottaminen ei ehkä monille edes ole opiskelun tavoite. Eniten aikuisiällä opiskelevat jo ennestään hyvin koulutetut.

Henkilökohtaisesti uratauot eivät tietenkään ole ihmisille katkoksia tai vuosia välissä, vaan osa kokonaista elämää. Työelämän tutkijan Anu Järvensivun kirja Tarinoita suomalaisesta työelämästä kertoo, että onnellisissa työelämätarinoissa ihminen sinnittelyn sijaan ennakoi tulevaa ja pyrkii uudistumaan.

Joskus uudistuminen edellyttää kunnon katkosta, joko itse valittua tai pakon sanelemaa. Monessa onnellisessa tarinassa vuorottelu- tai opintovapaa tai jopa lopputili näyttäytyy käännekohtana, joka vie omaa työelämätarinaa uuteen suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!