Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa työnantaja mittaa jo alaisten äänensävyäkin

Kumpikin on mahdollista: ylilyönnit ja parempi työteho

Ura
 
Steve Marcus Reuters
Ranneke mittaa unta ja kertoo, kuinka valmis keho on aktiviteetteihin. Suomessa työntekijöitä rohkaistaan lisäliikuntaan askelmittareilla.
Ranneke mittaa unta ja kertoo, kuinka valmis keho on aktiviteetteihin. Suomessa työntekijöitä rohkaistaan lisäliikuntaan askelmittareilla. Kuva: Steve Marcus Reuters

Unimittari, urheiluranneke, älyvaaka ja -sormus. Oman hyvinvoinnin mittaamiseen kehitetään yhä kekseliäämpiä laitteita, ja miljoonat ihmiset ympäri maailman ovat koukussa itsensä mittaamiseen.

Nyt mittauksesta saatavaa tietoa haluavat hyödyntää ennen näkemättömällä tavalla myös työpaikat. Tavoitteena on paitsi parantaa työhyvinvointia, myös organisaation tuottavuutta.

Yhdysvalloissa työntekijöiden mittauksessa ollaan Eurooppaa pidemmällä. Pari esimerkkiä:

Teknologiayhtiö Sociometric Solutionsin kehittämä tunnistelaite pystyy tallentamaan ihmisten välistä viestintää ja käyttäytymistä kuten äänensävyä, asentoa ja kehonkieltä. Sekä sitä, kenen kanssa työntekijä puhuu ja kuinka pitkään.

Restaurant Guard (Ravintolavartija)-niminen laite puolestaan valvoo ravintolatyöntekijöiden liikkeitä ja sitä, etteivät työntekijät varastaisi työpaikalla.

Tulosta on tullut, sanovat yhtiöiden edustajat ja heidän kanssaan yhteistyötä tehneet tutkijat.

Kun eräs lääkeyhtiö käytti Sociometric Solutionsin tunnistelaitetta, mittausdatasta selvisi, että myyntihenkilöstön lisätessä vuorovaikutusta tiimin ulkopuolisten ihmisten kanssa kymmenellä prosentilla myös myynti parani kymmenen prosenttia. Yhteiset lounashetketkin parantavat tuottavuutta.

Ravintolavartija-laitteen valvonnassa taas varkaudet vähenivät, mutta lisäksi työntekijöiden tuottavuus lisääntyi.

Kuulostaa lähes isoveliyhteiskunnalta. Euroopassa suhtaudutaankin varovaisemmin kaikkeen työntekijöiden henkilökohtaiseen tietoon, Työterveyslaitoksen kehittämispäällikkö Teppo Valtonen huomauttaa.

"Ja Suomessa ollaan ehkä vielä erityisen varovaisia", Valtonen sanoo. Hän luotsaa nyt suomalaistutkimusta työntekijöiden mittaamisesta.

Mutta Suomessakin työntekijät jo mittaavat itseään työpaikkojen kannustamina. Monissa yrityksissä työntekijöille on annettu askel- tai sykemittareita, kun työntekijöitä rohkaistaan liikkumaan tarpeeksi.

Tietoa ei kuitenkaan yleensä jaeta työnantajalle.

"Suomessa tiedon jakaminen on käytössä todella vähän. Usein se jää siihen [mittaamiseen], eikä dataa hyödynnetä sen enempää", Valtonen sanoo.

Työsuoritusten mittaaminen ei ole mitenkään uusi ajatus. Amerikkalaisinsinööri Frederick Taylor kehitti jo yli sata vuotta sitten liikkeenjohto-opin, jonka perusajatuksia oli tuottavuuden parantaminen valvontaa tehostamalla. Työntekijästä haluttiin kaikki irti.

Nyt arvostelijat pelkäävät ammattiyhdistysliikkeessä kammoa herättäneen taylorismin paluuta. Taylorismin paluu – uusi taylorismi – ei kaikkien tutkijoiden mukaan silti ole välttämättä huono juttu, kunhan työntekijä itse hallitsee tehokkuuden mittausta ja siitä kertyvää dataa.

Valtosen mielestä onkin erittäin tärkeää, että mittaustiedon omistajuus pysyisi työntekijöillä.

"Selkeä suojakeino on se, että työnantaja ei näe yksilödataa", Valtonen sanoo.

Tähän esimerkiksi Sociometric Solutions on sitoutunut.

Valtonen uskoo, että työntekijöiden mittaus on ennen kaikkea mahdollisuus, ei uhka.

"On myös mahdollista kehittää mörkö. On suuri riski, jos ei olla tarkkana siinä, mitä tiedolla tehdään. Varmasti ylilyöntejäkin tulee", Valtonen sanoo.

"Mutta uskon ja toivon, että suomalainen työelämä on järkevä ja hyvällä mielellä kehittämässä asioita."

Valtosen mielestä esimerkiksi työterveyshuollot kannattaisi ottaa aktiivisesti mukaan junaan, jota ei voi pysäyttää. Parhaimmillaan työntekijälle voidaan mittaamalla kehittää juuri hänelle muotoiltu työ.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!