Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Innostunut seppä

Ura
 
Ville Männikkö
"Tässä työssä pitää olla välillä Pelle Pelottoman ja kylähullun risteytys", sanoo metalliseppä Erkki Kokko.
"Tässä työssä pitää olla välillä Pelle Pelottoman ja kylähullun risteytys", sanoo metalliseppä Erkki Kokko. Kuva: Ville Männikkö
Ura & työ -toimitus etsii työn sankareita.

"Erkki on innostunut ja poikkeuksellisen taitava metalliseppä. Olipa kyseessä uuden osan valmistus tai vanhan korjaus, hänellä on aina visio valmiina sen tekemisestä. Lisäksi hän omaa mahtavan huumoritajun", sanoo kelloseppä Vesa Hyvärinen.

"Jäin metallitöihin koukkuun Järvenpään Adultan neljän kuukauden kurssilla jo vuonna 1997.

Teen eri metalleista koruja, veistoksia ja muita esineitä ja tarjoan korjauspalvelua. Tulen pajalleni yhä yhtä mielelläni kuin tällä alalla aloittaessani.

Käytän lähes päivittäin kultasepänsahaa, juotospilliä, viiloja, pihtejä ja vasaroita sekä punsseleita, joilla lyön muotoja tai kuvioita metalliin.

Erkki Kokko, 51

 Helsinkiläinen metalliseppä, avoliitossa.

 Pitänyt Eteläisellä Hesperiankadulla Ed's Craft -työpajamyymälää 12 vuotta.

 Metalliartesaani Vihdin Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta 2002. Perään yrittäjäkurssi.

 Jakomäen yläaste 1980, Käpylän ammattikoulu 1982 ja sitten eri alojen töitä.

 Opettaa teknisiä töitä Sunan ja Lintulaakson kouluissa.

Olen valmistanut myös monet työkaluistani itse. Esimerkiksi pienissä taontatöissä käyttämäni nestekaasuahjo on omatekoinen.

Pidän aina yleisimpiä metalleja hieman varastossa. Haen niitä ekologisuuden vuoksi mieluusti romuttamolta. Hopea ja kupari ovat suosikkejani. Toisaalta hiekkamuotilla perinteistä pronssivalua tehdessäni tunnen itseni joskus alkemistiksi.

Juottaessani kultaa ja hopeaa päättelen lämpötilan niiden hehkusta, mutta esimerkiksi tina ei hehku. Jos tina-esineessä on hyvin erikokoisia osia, niitä on juottaessa vaikea saada saman lämpöisiksi. Olen harjoitellut tinan käsittelyä lyttääntyneillä pikareilla, joita hain kirpputorilta.

Useimmat asiakkaani ovat Etelä-Suomesta. Tosin yksi britti vei takomani kattokruunun mukanaan aina Walesiin asti.

Pahin työtapaturmani sattui opiskelu-aikana. Käyttäessäni plasmaleikkuria kenkääni lensi sulaa alumiinia, joka teki nilkkaani pienen kraatterin.

Aina en voi välttää yö- ja viikonlopputöitä. Viime vuonna meni kesälomanikin, kun entisöin muotoilija Paavo Tynellin ravintola Laulumiesten juhlasaliin tekemät valaisimet.

Tyypillisin korjaamani esine on tinakynttilänjalka, josta on haara poikki. Yleensä asiakas tuo sen vähän ennen joulua ja sanoo: "Ei kiirettä, riittää kun valmistuu aatoksi." Samoilla sanoilla niitä tulee joskus parikymmentäkin.

Paras työllistäjäni on kuitenkin pölynimuri, sillä imuroidessaan ihmiset rikkovat todella paljon veistoksia ja muuta tavaraa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!