Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä hyötyä välivuodesta – irtioton tehneet ja asiantuntijat kertovat

Ensin kaikki koulut putkeen ja sitten töissä tauotta eläkeikään? Aina se ei mene aivan niin.

Ura
 
Terhi Hautamäki
Ville Männikkö
Inka Leisma jäi vuorottelevapaalle Verohallinnon konserniviestinnästä ja ryhtyi kirjoittamaan kirjaa. Amerikkalaisprofessorit lähettivät materiaalia kuten c-kasetteja kirjaa varten.
Inka Leisma jäi vuorottelevapaalle Verohallinnon konserniviestinnästä ja ryhtyi kirjoittamaan kirjaa. Amerikkalaisprofessorit lähettivät materiaalia kuten c-kasetteja kirjaa varten. Kuva: Ville Männikkö

Espoolaisen Inka Leisman, 37, sapattivapaasta tuli hänen elämänsä käännekohta – ainakin hänestä juuri nyt tuntuu siltä. Hän on ollut vuoden verran vuorotteluvapaalla Verohallinnon konserniviestinnästä.

Kun Leisma jäi vapaalle, hänellä oli kaksi suunnitelmaa: muuttaa aviomiehen kanssa Berliiniin ja keksiä itselle projekti.

Ajatus vuorotteluvapaasta heräsi jo hieman aiemmin, kun hän oli sivuprojektinaan mukana tekemässä joukkorahoitettua Huuma-lehteä.

Artikkeliin liittyvät

"Tekeminen oli niin energistä ja iloista, että siinä oli iso kontrasti arkiseen työelämään. Aloin kaivata tilaa luovuudelle, pois rutiineista", Leisma kertoo.

Berliiniin muutto toteutui, ja projektikin löytyi pian, sattumalta.

Leisma vieraili valokuvanäyttelyssä, jossa oli muotokuva unohdetuksi jääneestä amerikkalaiskirjailijasta Hazel Hawthorne Werneristä 1930-luvun alusta.

"Jäin tuijottamaan kuvan naista ja lumouduin jotenkin aivan täysin. Ajattelin, että minun on selvitettävä, kuka tämä nainen on ja mitä sanottavaa hänellä on, jos kahdeksan vuosikymmenenkin takaa hän puhuttelee minua näin pelkällä katseellaan", Leisma kertoo.

"Mitä enemmän sain Hazelin elämästä selville, sitä enemmän halusin selvittää. Hazelia on kuvattu sanoilla 'one of the original beats'. Beat ennen varsinaista beat-sukupolvea – ja vielä nainen."

Leisma alkoi saman tien tehdä tutkimusta Hawthorne Wernerin elämästä, tavoitteena tietokirja englanniksi. Kustantajaa hänellä ei vielä ole, mutta hän aikoo etsiä sellaisen Yhdysvalloista. Tällä hetkellä hän nauttii tekemisestä omilla ehdoillaan.

"En kuvitellut, että ottaisin kylmiltäni yhteyttä amerikkalaisiin professoreihin pyytääkseni 70-luvun lopun haastatteluaineistoja. Enkä kuvitellut, että proffat lähettelisivät c-kasetteja valtameren yli vain siksi, että saisin kuulla sen ihmisen äänen."

Ennen vapaalle jäämistään Leisma mietti, miten päiviin mahtaisi löytyä tekemistä.

"Olen aina tehnyt virka-aikaista työtä ja elämäni on ollut automatisoitunutta. Mutta ei ole tehnyt yhtään tiukkaa nukkua ilman herätyskelloa. Päivät alkavat myöhemmin ja hitaammin."

Leisma sai sovittua vuorotteluvapaan jatkoksi vielä puoli vuotta virkavapaata. Hän pitää itseään onnekkaana, kun hänellä on joustava työnantaja.

"Kun uskalsin myydä taloni lähteäkseni ulkomaille, uskallan myös elää ilman että teen eläkeikään asti täyttä työaikaa."

Kaisa Sirén
Helsingissä töissä oleva psykologi Jussi Törmänen opiskelee oikeustiedettä Lapin yliopistossa. "Olen löytänyt uudelleen oppimisen ilon", hän sanoo.
Helsingissä töissä oleva psykologi Jussi Törmänen opiskelee oikeustiedettä Lapin yliopistossa. "Olen löytänyt uudelleen oppimisen ilon", hän sanoo.

Psykologin ammatti ja vakituinen työ henkilöstökonsulttina – sellaisesta elämäntilanteesta ei ole varsinaisesti pakko lähteä opiskelemaan. Jussi Törmänen, 36, halusi silti tehdä niin. Kiinnostus yhteiskunnallisiin kysymyksiin oli hautunut jo parikymppisestä.

"Töiden kautta tuli juridiikkaan liittyviä asioita vastaan ja huomasin, että ne kiinnostavat. Luin oikeuteen liittyviä asioita vapaa-ajalla ja kiinnostuin koko ajan lisää", Törmänen sanoo.

Lopulta hän alkoi harkita vakavasti oikeustieteen opintoja, teki listan plussista ja miinuksista.

"Pohdin, millaisia asioita haluan tulevilta 30 työvuodelta. Päätin, että jos voisin vapaasti päättää, tämä on sitä, mitä haluan tehdä."

Opiskelupaikka avautui Lapin yliopistosta. Törmänen on kotoisin Kuusamosta, joten lähtö Rovaniemelle ei tuntunut liian kaukaiselta ajatukselta.

"Koska minulla ei ole lapsia, tilanteeni on vapaampi ja helpompi kuin perheellisillä tuttavilla."

Törmänen on opiskellut täysipäiväisesti viime lukuvuoden opintovapaalla. Kesäksi hän palasi työpaikkaansa Psyconille, elokuussa taas Rovaniemelle.

Kun opintovapaa päättyy, Törmänen jatkaa opiskeluja työn ohessa.

Vaikka oikeustieteen opinnot ovat vaativia, opiskelussa on toisenlainen vapaus kuin työssä.

"Olen tosi työorientoitunut ihminen, joten alkuun oli hassu fiilis, kun ei ole työpäiviä. Tuntuu aika luksukselta, kun voi mennä koko päiväksi kirjastoon lukemaan."

Törmänen miettii, että saattaisi pyrkiä yhdistämään juridiikan ja hr-alan työn, mutta muukin on mahdollista.

Vakituisessa työssä tottuu olemaan asiantuntija, kun taas opiskelijana pitää ottaa nöyrä asenne.

"On ollut hyvin antoisaa asettua vasta-alkajan rooliin, käydä perusteita tosi huolella läpi. Työssäkin pitää omaksua uutta tietoa, mutta sitä ei ehdi samalla tavalla ajan kanssa opiskella. Olen löytänyt uudelleen oppimisen ilon", Törmänen sanoo.

Töihin palatessa taas osaa arvostaa jo hankittua ammattitaitoa:

"Tajuaa, että pystyy tekemään hyvää työtä sillä osaamisella, mitä on aikoinaan kerryttänyt."

Ville Männikkö
Ylioppilas Pinja Pikkarainen työskentelee koulunkäyntiavustajana Ylä-Malmin peruskoulussa välivuotenaan. Pääsy lääkikseen on yhä tavoitteena.
Ylioppilas Pinja Pikkarainen työskentelee koulunkäyntiavustajana Ylä-Malmin peruskoulussa välivuotenaan. Pääsy lääkikseen on yhä tavoitteena.

Jos työssäkäyvälle opiskelu on tervetullut tauko, kouluvuodet paahtaneelle välivuosi töissä voi rentouttaa.

Viime kevään ylioppilas Pinja Pikkarainen oli aluksi pettynyt, kun ei päässyt suoraan lukiosta lääketieteelliseen. Hän kuitenkin toipui pettymyksestä nopeasti, kun löysi avoimen työpaikan koulunkäyntiavustajana.

"Kirjoitusten jälkeen oli jo vähän väsymystä, enkä kunnolla jaksanut valmistautua pääsykokeisiin. Nyt tuntuu, että ehkä välivuosi ei olekaan huono ajatus, vaan on kiva tehdä vähän töitä", Pikkarainen kertoo.

Pikkarainen avustaa oppilaita helsinkiläisen Ylä-Malmin peruskoulun erityisluokalla. Vapaa-ajallaan hän valmentaa muodostelmaluistelijoita. Joulun jälkeen on tiedossa fysiikkaa aikuislukiossa, valmennuskurssi ja uusi pänttääminen lääkikseen.

Työ on vastapainoa kouluputkelle. Iltaisin ja viikonloppuisin on aikaa, kun ei ole koulutehtäviä.

"Tästä saa lisää energiaa ja voimia opiskeluun. Olen hirveästi tykännyt olla töissä, eikä se ole yhtään uuvuttavaa", Pikkarainen sanoo.

Koulumaailma näyttää erilaiselta työssäkäyvän silmin:

"Opettajat valmistelevat tunteja ja panostavat oppilaisiin. Itse oppilaana ei ehkä niin arvostanut sitä, kuinka opettajat ovat töissä oppilaita varten."

Pikkaraisen lähimmistä kavereista useimmat viettävät parhaillaan välivuotta.

"Ajattelen, että ei tässä vielä ole mikään hätä. Jos opiskelu kestää kuusi vuotta, on ihan sama, oletko valmistuessa 26 vai 28", Pikkarainen uskoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!